Casatoria, intre barbat si femeie prin Constitutie - Amnesty reactioneaza

Joi, 06 Iunie 2013, ora 22:37
2430 citiri
Casatoria, intre barbat si femeie prin Constitutie - Amnesty reactioneaza

Organizatia Amnesty International se arata "ingrijorata" de adoptarea amendamentului constitutional privind intemeierea familiei pe casatoria intre un barbat si o femeie. Expertul Marco Perolini spune ca amendamentul poate crea discriminari si ca se impune o dezbatere publica deschisa in Romania privind mariajul gay.

"Este o chestiune ce ingrijoreaza Amnesty International. Noi ne-am exprimat aceasta ingrijorare in alte tari, unde amendamente similare au fost adoptate, de exemplu in Ungaria si Lituania. Problema trebuie analizata din perspectiva discriminarii. Dreptul de a intemeia o familie este pana la urma un drept al omului, ce poate fi regasit in numeroase documente internationale privind drepturile omului. Oricine ar trebui sa se bucure de acest drept, fara discriminare. Pentru noi este clar o problema atunci cand dreptul de a intemeia o familie este limitat la cuplurile heterosexuale.

Ar mai fi o problema: restrangem conceptul de familie la ceea ce inseamna mariajul dintre un barbat si o femeie, dar in realitate exista deja in lume multe feluri de familii, nu neaparat heterosexuale, sunt familii in care partenerii au acelasi sex, asa cum sunt si familii monoparentale. Deci amendamentul este problematic in privinta acestor tipuri de familie", a declarat Marco Perolini la RFI Romania.

Intrebat daca adoptarea amendamentului chiar in Saptamana Diversitatii este o simpla coincidenta, Perolini a raspuns: "Poate sa fie o coincidenta sau nu".

"Dar poate ca cel mai important lucru e ca a fost adoptat in acelasi timp un alt amendament legat de discriminare, in Constitutia Romaniei si anume ca este interzisa discriminarea pe criteriul orientarii sexuale. Asta e de fapt un lucru foarte important pentru Amnesty International. Al doilea amendament, cel negativ, privind mariajul gay, a venit imediat dupa cel pozitiv. Deci cred ca asta ar putea fi legatura intre cele doua", a completat el.

Cat despre afirmatia senatorului liberal Puiu Hasotti potrivit careia homosexualitatea este o boala, expertul Amnesty International a replicat: "Asta e o problema, evident!".

"Noi credem ca guvernantii si oamenii politici ar trebui sa se abtina de la folosirea unui limbaj tipic cand vine vorba de comunitatea LGBT sau de orice alte minoritati. Orice stat trebuie sa combata acest gen de discriminare, inclusiv cea a comunitatii gay, iar reprezentantii statului trebuie sa se abtina de la a folosi astfel de cuvinte care ar putea incuraja viziunea si prejudecatile existente deja in societate", a mai declarat el.

Citeste mai multe despre "Expert Amnesty International, la RFI: Suntem ingrijorati de amendamentul constitutional privind familia!" pe site-ul RFI Romania.

Citeste si:
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Europarlamentarul USR Dacian Cioloş va anunţa un nou proiect politic săptămâna viitoare, au declarat pentru News.ro surse apropiate fostului lider USR. Cioloș va fi urmat de maximum 10...
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Senatorul PNL Virgil Guran, ales vineri, 27 mai în funcția de vicepreședinte al partidului, a declarat în fața partidului modul în care îi aborda pe primarii care veneau la el să îi ceară...