Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ce s-a discutat la dezbaterile pe Constitutie din Comisia juridica

Miercuri, 21 Martie 2012, ora 12:50
1702 citiri
Ce s-a discutat la dezbaterile pe Constitutie din Comisia juridica

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a inceput, marti seara, dezbaterile pe marginea proiectului legislativ privind revizuirea Constitutiei, chiar daca membrii UDMR si cei ai Opozitiei au lipsit.

Atitudinea a fost criticata de presedintele comisiei, pedelistul Daniel Buda, care a anuntat ca intentioneaza ca in fiecare saptamana, marti, incepand cu ora 17.00, sa aiba loc discutii cu privire la proiectul de revizuire a Constitutiei.

Basescu, despre posibilitatea de a-si scurta mandatul in schimbul revizuirii Constitutiei

"Pentru ca din punct de vedere procedural unii colegi spuneau ca nu exista o procedura foarte bine lamurita privind revizuirea Constitutiei pe aceasta cale, eu spun ca, dimpotriva, avem posibilitatea sa modificam legea fundamentala printr-un proiect de lege, asa cum a fost el depus de parlamentarii apartinand grupului PDL.

Prin urmare, vom trata acest proiect de lege ca un orice alt proiect aflat in dezbaterea Comisiei juridice, vom inainta un raport plenului Camerei Deputatilor, urmand sa se pronunte prin vot si mai apoi sa fie trimis la Senat. Daca vor fi opinii diferite intre Camera si Senat se va face Comisie de mediere, unde se vor transa divergentele dintre cele doua Camere", a explicat el.

Inainte de a dezbate modificarile aduse Constitutiei, Daniel Buda si-a aratat nemultumirea fata de colegii de coalitie din UDMR, dar si fata de cei din Opozitie, care nu au participat la sedinta.

"Eu chiar cred in nevoia de a modifica Constitutia, pentru ca aici toate fortele politice sunt de acord ca trebuie sa aveam de-a face cu modificarea Constitutiei pentru ca toti ne-am lovit de-a lungul timpului de un blocaj la nivelul diverselor institutii, fie ca discutam de Parlament si Guvern, de Presedintie, Inalta Curte de Casatie si Justitie s.a.m.d., au fost blocaje care pana la urma au avut un anumit impact in viata publica de zi cu zi.

Insa colegii parlamentari din Opozitie si chiar si de la putere, pentru ca nu ii vad aici pe colegii de la UDMR, nu inteleg sa participe la acest demers de a lucra in cadrul Comisiei Juridice", a subliniat democrat-liberalul.

UDMR nu intelege ce vrea Boc de la Constitutie: Noi nu vrem Parlament unicameral

Parlamentul unicameral a fost un alt subiect pe care presedintele Comisiei Juridice l-a adus in discutie, Daniel Buda amintind ca 77,8% din populatie doreste reducerea numarului de parlamentari.

Pe de alta parte, Buda a explicat ca, oricum, cele doua camere se "comporta ca un Parlament unicameral", deoarece unele proiecte de lege sunt blocate dupa ce au trecut de Senat si invers.

Desi a lucrat la limita cvorumului, Comisia a respins de principiu unele amendamente, primul fiind cel legat de revizuirea caracterului national si unitar al statului roman, amendament depus de UDMR.

De asemenea, cei prezenti au discutat, fara a lua si o decizie, despre varsta minima pentru exercitarea dreptului de vot, existand mai multe propuneri: fie coborarea pragului la 16 ani, fie ridicarea lui la 21 de ani, asa cum vrea de exemplu UNPR.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#modificare Constitutie absenta UDMR USL, #Comisie juridica modificarea Constitutiei, #dezbateri modificare Constitutie, #USL UDMR modificare Constitutie , #constitutie