Ziare.com

Ce spun constitutionalistii despre intentia PNL de a elimina un presedinte din politica

de Camelia Badea
Luni, 27 Mai 2013, ora 08:23

   

Ce spun constitutionalistii despre intentia PNL de a elimina un presedinte din politica
Liberalii vor cu orice pret sa ii interzica prin Constitutie lui Traian Basescu sa mai fie numit sau sa candideze pentru a fi ales in orice functie de demnitate publica. Specialistii in drept constitutional spun insa ca acest lucru nu e posibil.

"Presedintele isi exercita functia cu neutralitate, fara partizanate politice sau de alta natura, iar dupa expirarea mandatului nu mai poate face parte din partide politice, nu mai poate candida in alegeri si nu mai poate ocupa functii de demnitate publica", se afirma in proiectul PNL de modificare a Constitutiei prezentat de senatorul liberal Tudor Chiuariu.

Daca intentia PNL se va regasi in viitoarea Constitutie, ar insemna ca peste cativa ani, dupa ce va fi repus in drepturile electorale, Gigi Becali va putea candida la presedintia Romaniei, nu si fostul presedinte Emil Constantinescu, care a stat un singur mandat la Cotroceni.

De asemenea, Traian Basescu n-ar avea dreptul sa fie ales europarlamentar, precum Vytautas Landsbergis, fost presedinte al Lituaniei, in schimb Adrian Nastase ar putea ajunge, dupa ce va fi repus in drepturile electorale, atat in forul legislativ european, cat si la Cotroceni.

Constitutia actuala prevede la art. 38 ca toti cetatenii romani au dreptul de a alege si de a fi alesi in Parlamentul European, iar art. 53 spune ca anumite drepturi sau libertati pot fi restranse doar in anumite cazuri, cum ar fi pentru apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, dar "masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o".

De asemenea, art.40 prevede ca cetatenii se pot asocia liber in partide politice si ca "nu pot face parte din partide politice judecatorii Curtii Constitutionale, avocatii poporului, magistratii, membrii activi ai armatei, politistii si alte categorii de functionari publici stabilite prin lege organica", insa nu le interzice acest lucru fostilor judecatori, militari sau politisti.

Ziare.com a consultat trei specialisti in drept constitutional pentru a afla cat de oportuna si de posibila este introducerea in Constitutie a interdictiei sustinute de PNL.

Ioan Stanomir: O ocazie de a-l elimina din viata politica pe Traian Basescu

"Se pare ca aceasta frenezie a revizuirii Constitutiei a adus cu sine si redeschiderea unor uri mai vechi care ii motiveaza pe unii actori din partidele noastre politice. Este limpede ca propunerea domnului Tudor Chiuariu este o propunere 'cu adresa', pentru a folosi un limbaj mai putin academic, in sensul in care domnia sa, formuland interdictia de a mai intra in politica pentru presedintii care si-au indeplinit mandatul, are in vedere figura familiara a 'bunului sau prieten' Traian Basescu.

Or, daca am persista in a face solutii juridice si a le gandi si a le regandi luand in considerare doar inamicitiile de moment ale unora sau altora, este greu de crezut ca putem edifica un viitor credibil si demn", a comentat aceasta initiativa prof.dr. Ioan Stanomir, profesor de drept constitutional la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti si fost presedinte al comisiei prezidentiale pentru revizuirea Constitutiei.

Intrebat cine ar putea bloca un asemenea demers, acesta a reamintit ca revizuirea Constitutiei se face prin lege, iar "cei care au misiunea de a verifica constitutionalitatea oricarei initiative legislative, inclusiv cea de revizuire a Constitutiei, sunt judecatorii de la Curtea Constitutionala".

"Unul dintre articolele pe care trebuie sa il avem in vedere este cel prin care se fixeaza limitele revizuirii Constitutiei. Dar daca se inlatura acel articol si orice devine revizuibil in Constitutie, este ca si cum s-ar deschide Cutia Pandorei si in viitor o majoritate pasagera ar putea sa impuna poporului si sa faca sa treaca inclusiv schimbari de natura a viza chiar regimul democratic", a completat prof. Ioan Stanomir.

Pe de alta parte, intrebat care ar fi logica dupa care se doreste ca prin Constitutie sa i se dea dreptul unui fost condamnat, cum este de exemplu Adrian Nastase, sa candideze la presedintia Romaniei, in schimb sa i se interzica orice candidadatura unui fost presedinte, profesorul a raspuns: "Dvs cautati logica, insa oamenii politici nu se preocupa de logica. Pentru o parte a oamenilor politici este clar ca aceasta revizuire reprezinta ocazia de a-l elimina din viata politica pe Traian Basescu".

"In orice regim democratic, exista o limitare a mandatelor unui sef de stat si este clar ca intr-o tara democratica, iar nu intr-o tara precum este Federatia Rusa, un fost sef de stat poate reveni in viata politica doar daca alegatorii il mandateaza in acest sens si daca exista un vot popular netrucat, autentic.

Asadar, riscul de a-l vedea distribuit pe Traian Basescu in 'rolul' lui Vladimir Putin este destul de redus, cu atat mai mult cu cat, la ora actuala, aceasta coabitare este de fapt sinonima cu restrangerea la maximum posibil a prerogativelor sefului de stat", a mai comentat prof. Stanomir.

Gheorghe Iancu: Se incalca conventii si pacte internationale

Gheorghe Iancu, profesor de drept constitutional la Universitatea Bucuresti si fost Avocat al Poporului, a explicat ca unei persoane nu ii poate fi ingradit fara motiv dreptul de a ocupa o functie publica.

"Acest lucru nu se poate, pentru ca in articolul 41, in care se vorbeste despre dreptul la munca, se spune ca acesta nu poate fi ingradit, iar alegerea profesiei, meseriei, ocupatiei si a locului de munca este una libera. Deci eu pot sa imi aleg ce vreau eu.

Daca nu e vorba despre un caz de incompatibilitate, atunci lasa-ma sa imi aleg ce ocupatie vreau eu, pentru ca asa spune Constitutia!", a declarat prof. Gheorghe Iancu, referindu-se la intentia PNL de a nu permite unui fost presedinte al Romaniei de a fi numit intr-o functie de demnitate publica, cum ar fi, de exemplu, cea de ministru.

Cat despre dreptul unui fost presedinte de a fi ales, de exemplu ca membru al Parlamentului European, prof. Iancu a subliniat inca o data ca acesta este un drept fundamental si nu poate fi ingradit.

"Art. 36-38 din Constitutie garanteaza dreptul de a alege si de a fi ales. Nu au cum sa faca asa ceva, astea sunt drepturi fundamentale, nu le stabileste Tudor Chiuariu. Interzicerea exercitarii unor drepturi se face in anumite situatii, care sunt precizate clar in art. 53 din Constitutie. Sa desfiinteze articolul 53, sa desfiinteze si Constitutia si atunci nu mai au nicio problema", a mai comentat acesta ironic.

Intrebat daca prin adoptarea acestei interdictii constitutionale Romania nu ar incalca anumite acorduri sau conventii internationale, prof. Gheorghe Iancu a confirmat ca "se incalca mai multe".

"Se incalca si Conventia Europeana din 1953, se incalca si Conventia de la Nisa din 2000, referitoare la drepturile omului in cadrul Uniunii Europene, se incalca si pacte internationale, mai exact pactul referitor la drepturile civile si politice, nu cele economice", a enumerat acesta.

Cat despre scopurile urmarite de PNL prin introducerea acestui articol in Constitutie, Gheorghe Iancu a comentat: "Ei au vazut unde nu au reusit si nu se gandesc sa se schimbe ei, ci se gandesc cum sa schimbe legea ca sa poata sa faca mai departe ce isi doresc ei. Nu exista niciun fel de linie directoare in revizuirea acestei Constitutii, daca maine vad ca un anumit text nu le este convenabil lor, il desfiinteaza fara nicio problema. E ca si cum poporul e la mana lor. Ei fac Constitutia dupa cum vor ei, dupa interese de moment. Asa fac toata Constitutia, nu numai aceasta modificare".

Simina Tanasescu: Exigentele internationale pot deveni presante

Simina Tanasescu, doctor in drept constitutional, cadru didactic la Universitatea Bucuresti si director al Centrului de Drept Constitutional si Institutii Politice. a declarat pentru Ziare.com ca nu vede avantajele unei astfel de interdictii, iar pe termen mediu si lung masura ar putea fi chiar contraproductiva.

"In acest moment, eu nu vad avantajele care ar putea rezulta dintr-o astfel de interdictie pusa unui fost sef de stat, nici pentru clasa politica si nici pentru societatea romaneasca. Iar pe termen mediu si lung ea s-ar putea dovedi contraproductiva.

Dincolo de aspectele de drept comparat - care poate ca nu sunt extrem de relevante in privinta design-ului institutional si al raporturilor dintre autoritati, materie in care fiecare stat ar trebui sa isi poata croi singur propriul model - o astfel de interdictie ar risca sa ingradeasca dreptul de a fi ales de o maniera care nu corespunde actualelor prevederi constitutionale.

Desigur ca in cadrul unui proces de revizuire constitutionala ar putea fi modificate si conditiile exercitarii drepturilor fundamentale, insa in aceasta privinta gradul de globalizare este mult mai mare decat in materie de design institutional, iar exigentele venite inclusiv din sferele internationale pot deveni chiar presante. Protectia drepturilor omului, inclusiv a celor de natura electorala, este poate domeniul cel mai bine dezvoltat in plan normativ atat in plan intern, cat si international", a comentat prof.dr. Simina Tanasescu.

Ca o concluzie, expertii in drept constitutional consultati de Ziare.com nu considera oportuna introducerea acestei interdictii in viitoarea Constitutie.

Pe de alta parte, poate ar trebui sa folosim acest prilej pentru a ne aminti ca inainte de perioada comunista in forul legislativ al Romaniei se regrupa toata elita societatii romanesti. Se regaseau acolo, in calitate de senatori de drept, fostii presedinti ai Consiliului de Ministri, fostii ministri cu o vechime de cel putin sase ani sau opt sesiuni ordinare, fostii senatori si deputati alesi in cel putin zece legislaturi sau fostii prim-presedinti ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie, precum si elita Armatei Romane, capii Bisericii si presedintele Academiei Romaniei.

In prezent, nu mai avem senatori de drept, in schimb criteriile de selectie a parlamentarilor lasa din ce in ce mai mult de dorit, iar fostilor presedinti ai Romaniei, care si-au castigat mandatele cu milioane de voturi, li s-ar putea cere sa paraseasca definitiv scena politica.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4645 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
44 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Dar in SUA de ce fostii presedinti nu mai ocupa functii publice ?

Ne raportam la SUA doar cand ne convine ? Masaverde incearca tot posibilul si imposibilul pentru a scapa de ,,binefacerile justitiei libere'' pentru cele trei mari dosare de care oricum n-are cum sa scape decat daca moare:Flota,Spalarea de bani in cazul terenului de la Casuneanu si cazul traficului de armament care-l va si infunda.O explicatie a sustinerii americane,de fapt sub egida CIA este tocmai acest dosar pentru care este in stare sa vanda daca ar putea nu doar toate rezervele minerale sau energetice ale Romaniei ci toata tara cu locuitori cu tot,de fapt cu acei romani care nu reusesc sa se trezeasca din somnul cel de moarte(in care te-adancira barbarii de tirani ,,alogeni''),preferand sa se complaca intr-o somnolenta indusa probabil si de tehnici de control psihotronice care sunt acum folosite pe scara larga de jandarmul mondial prin CIA.

 

Ideea lui Chiuariu este inutila, si mai ales neconstitutionala.

Nimeni nu poate fi privat de drepturi civice pentru motivul ca a ocupat functia suprema in sta! Sinteti constienti de asta?
Evident, daca Constitutia decide ocuparea postului numai de doua ari, aceasta este altceva! Dar fostul presedinte poate, are dreptul legal si constitutional sa candideze pentru oricare alt post.
Deci; idee stupida, articol inutil, discutie fara rost. Nu sintem in stepa mongola, ci in Europa!

 

pai nu este un student repetent chiulangiu si somnoros,....

...kkrin cel mumos prezidelu' inaltei comisiune revizioniste constutioniste? frantzujii au o vorba: "schersche la Fam!" ceea ce se traduce in miorliteste felixeste cu "te poti astepta la altceva dela Herrrrrr Infam sturmbahnfuehrer PeNaL".

 

De ce vrea Chiuariu sa-l elimine pe domnul Basescu din viata

... politica? A suferit si el de foame din cauza masurilor de austeritate sai, ipocrit, se identifica si el cu poporul cum au facut Ponta si Antonescu?
Nu s-ar zice... Daca s-a vrut iar parlamentar in celalalt capat al tarii, după ce in perioada 2008-2012 le-a tras teapă bacauanilor, inseamna ca este multumit cu indemnizatia de parlamentar care-i asigura un trai mult prea imbelsugat si de rasfat unui neprofesionist "care este".

E destul de clar ca...

... nu trebuie sa se modifice constitutia tarii cu actualul parlament care nu are si o opozitie solida unde sa se discute serios pe articolele care vor fi aduse spre modificare .

Masura nu este impotriva lui Basescu

Asta vor liberalii sa se creada. Defapt, este impotriva lui Ponta, pentru a-i taia avantul de a mai candida pentru Cotroceni. Fiind prea tanar, normal ca nu-si doreste ca dupa un mandata de 4-5 ani sa iasa la pensie la 45 -46 de ani. Oricum, imi pare bine sa vad ca batranul lup de mare este in continuare in centrul atentiei.

daca ce propune Chiuariu

e corect, atunci e valabila si reciproca, un membru de partid nu poate fi considerat ca poate exercita functia de presedinte cu neutralitate, deci nu poate candida.
Si tot insista cu modificarea asta, imi pare absolut corect ca si presedintii interimari sa primeasca acelasi tratament, deci Antonescu ar trebui sa nu poata fi membru de partid, sa nu poata candida in alegeri sau sa ocupe functii publice

La puscarie unde ii este locul. Deschideti-i dosarele de coruptie

Este nedemocratic, dar posibil. Bagati-l la puscarie unde ii este locul. Un corupt ca el este foarte bine sa candideze de la anul la colegiul Rahova. Nastase i-a lasat celula libera, iar acolo il asteapta prietenul Becali, alt hot, un cioban care a ajuns proprietar pe norbul Bucurestiului.

 

Acest ilustru necunoscut Chiariu, nu numai ca nu inteleg ...

... ce rol a avut ca ministru la justitie, dar nu pot intelege cum poate continua cu aceste ineptii pe care numai o tiuga goala( suzati pleonasmul!) ca a lui ( a se citii inlocuitor de cap)o poate debita! Vai mama lui de "papusoi" manipulat de Felix Motanul Labaaar , ca si Adormici Cacarau- seful Partidului ramasitelor fostelor lichele securiste= PNL,cat prostie mai poate scurge ... Ceva realist si constructiv aveti mai papagalilor, sau nu va lasa Basescu sa dati solutii creative??? Voi in afara de razboiul contra lui Basescu si a poporului roman ce aveti de spus in politika romaneasca??? UN Partid de HOTI in frunte cu seful vostru KaKarau! Ne e rusine cu Voi, tradatorilor!

Delir total al pnl-istilor,in special filozoful fudul Chiuariu

este atins in gradul cel mai inalt!

...fireste Basescu le va fi un spin in urmatoarele doua

decade(legislaturi),mai ales ca este foarte posibil ca

intr-una sa fie premier!

Actualul presedinte nu are cum sa fie impiedicat de a

face politica si a fi lider in continuare!

Nici o lege pamanteana nu ii interzice!

N-a avut niciun rol........

adica pozitiv.

Ce concluzie se poate desprinde din proiectul modificarii constitutionale?

Nimic altceva decat atingerea paroxistica a unei obsesii liberale,de a numai auzi de persoana presedintelui Basescu.E un nod in gatul lor de care nu scapa nici dupa disparitia lui fizica

Lasati-o mai moale cu psihopolitica si propaganda

Propunerea lui Chiurariu este doar una din sutele de propuneri facute pe marginea "dezbateriloe" de reformare a Constitutiei.

Chiurariu a pornit de la premisa (logica de fapt) ca dupa expirarea a doua mandate, fostii presedinti pot folosi mai tirziu in scop propriu toate informatiile clasificate si pirghiile pe care le-au detinut timp de 10 ani (este o kestie de la sine inteles....)

In Romania lui george 2 puscariasii pot face politica

Comunistii au in cap ura aceea animalica pe care ratiunea nu o poate invinge.Problema este ca in Romania Cei care fac legi se gandesc la persoane si nu la popor.In lumea civilizata ,legile ajuta poporul sa traiasca mai bine iar politicienii sunt obligati de constitutie si de juramantul pe care il depun sa fie in slujba alegatorilor care a votat.

 

Torcescule???

cred ca ulivia nu este fwwtwta .Cred ca se uita la pwwla ca Broasca in teava.O panarama

tortionar " adevar' citeste comentariile mele ,

Toate comentariile mele sunt argumentate din surse demne de incredere ,respectabile, juste si temeinic documentate,surse impotriva carora mafioptul internatioanl Basescu Traian nu s-a ridicat, dimpotriva tace vinovat.
Iata aici chiar declaratie contrabandistului Basescu Traian care isi recunoaste crima impotriva umanitatii de a fi facut contrabanda in zone de razboi supuse embargoului ONU.se strange leatzul tortionar securisto-basist.Asculta-l pe contrabandist Basescu Traian:

http://www.youtube.com/watch?v=jMVsvdRv_34

Doar frica si ura irationala impotriva politicianului Basescu

... pot naste asemenea idei in capul cuiva. Cu sau fara voia liberalilor si a celor care-l dresc disparut, amprenta politicii duse de domnul Basescu in toti acesti ani de cand este presedinte, va dainui mult timp in viata politica romaneasca.
Nu stiu cat este frica de Basescu si cat este frica de vointa poporului. Numai poporul este acela care l-ar putea elimina pe domnul Basescu din politica, nevotandu-l, daca va fi cazul. Nimanui din tara asta nu trebuie sa i se incalce vreun drept daca intr-adevar, vrem sa fim democrati.

*

Mai e ceva. Liberalii si-au dat seama ca nu au nici o sansa de a avea un presedinte liberal si actioneaza in consecinta; asta asa ca sa moara si capra vecinului.Pai nici un prezidentiabil sanatos la cap (cea ce despre porumbacu nu se prea poate spune) nu-si taie craca de sub picioare in asemenea hal.

 

Categoric!

E vorba de ura morbida de le intuneca mintile.

Pentru ce ?

Nu cred ca trebuie o lege speciala in eventualitatea ca Basescu va dori sa fie prezent in continuare in politica mare . Nu mai are sanse reale , mandatele sale contabilizeaza putine realizari si acelea modeste . Romanii realizeaza tot mai mult acest adevar . Peste tot in lumea civilizata , presedintii se retrag discret din politica mare odata cu incetarea mandatelor . Este vorba de bun simt si educatie , nicidecum de obligativitatea legii .

 

*

Pasarea uslasa malai viseaza

Basta,SUA il preda pe terorist Basescu romanilor .

SUA este scarbita de teoristul internatioanl Basescu Traian si impinge Romania spre Rusia.Criminalul Basescu va fi judecat de romani si rusi.Asta da democratie americana.Unul dintre principiile pe care se bazează diplomatia americană tine de dorinta de a evita cu orice pret situatiile in care lucrurilor li se spune pe nume. Mai mult, atunci cand un aliat este lăsat din brate, aliatului i se explică pe indelete că, de fapt, are loc doar o reconfigurare a unor parametri neesentiali ai "relatiei strategice" cu SUA. In cazul Romaniei, rolul de psihologi care trebuie să calmeze spiritele la Bucuresti a fost asumat de doi distinsi analisti americani, care nu pot fi suspectati de filorusism. Acestia sunt Matthew Rojansky de la Centrul Carnegie si seful Stratfor ("CIA pentru civili") George Friedman.
In discursul său, rostit la conferinta organizată de Ambasada SUA la Bucuresti, analistul american Matthew Rojansky a dat peste cap toate "schemele geopolitice" promovate de "experti" teroristului Basescu , precum Iulian Chifu si Dan Dungaciu. "Dacă Romania si Rusia se pot reconcilia pe modelul Polonia-Rusia s-ar crea un mediu mai favorabil pentru rezolvarea conflictului dintre Republica Moldova si Transnistria si atingerea unui compromis durabil", a declarat Rojansky. Directorul adjunct al Programului Rusia – Eurasia al Centrului Carnegie arată clar că Dungaciu si Chifu pot să uite odată pentru totdeauna despre aberantele scenarii in care Republica Moldova era impărtită pe Nistru si integrată partial in Romania. Spre stupoarea multor asa-zisi "specialisti" bucuresteni, invitatul ambasadei americane a explicat clar că pentru Romania ar fi indicat să caute reconciliere cu Rusia in ciuda tuturor problemelor istorice si că SUA, de facto, sustine abordarea Federatiei Ruse in privinta Republicii Moldova. Mai mult, Rojansky arată clar că este sarcina Romaniei să repare relatiile cu Moscova si nu invers: "Romania nu este singura tară care se confruntă cu astfel de provocări, dar este timpul nu să vă spuneti 'e prea greu, nu pot să fac asta', ci ne vom asuma riscul si vom incerca, chiar dacă răspunsul rusilor continuă să fie negativ". Soc si groază la Bucuresti, iar la Moscova este doar relaxare si voie bună.( sursa Associated Press)

Eugen16 ora 08:37,Presedintele Romaniei e decis de electorat

de unde stii d-ta pe cine va vota electoratul roman ca Presedinte al tarii.Crin Antonescu a dat panaa cum suficiente motive electoratului sa-i fie alaturi, acesta si este motivul mafiot pentru are camarila infractionala ,neonazista a regimului Basescu Traian il ataca permanent pe Crin Antonescu. Asteptati alegerile si apoi pronuntati-va, asa este democratic.

*

cand zici de camarila mafiota cred ca te referi la Chiuariu si Fenechiu In rest povesti vinatoresti de adormit copii prosti, cea ce la noi nu e cazul. Poate pe la antene, irealitati etc.

Eugen16 - toti cei care denigreaza PDL-ul de azi

... si membrii pe care-i mai are, pierd din vedere un lucru esential, si anume ca toate gunoaiele din PDL, toti hotii, ticalosii si oportunistii s-au mutat la USL de teama de a nu se muta la puscarie. USL a devenit lada de gunoi a coruptilor fugiti din PDL.

 

PNL sa fie integru,onorabil si sa ceara judecarea lui Basescu

PNL sa ceara pentru inceput Comisiei de la Venetia sa analizeze cu temeinicie r.e.f.u.z.ul complicelui la terorism internatioanl Basescu Traian de a semna Codul de Conduita a Uniunii Europene in materia de achizitii militare,refuz ce a permis famigliei mafiote Basescu sa faca trafic cu arme de delaborat, fapta terorista condamnata recent de justita romana.Monitorizarea European Defence Agency, a excelenteisale d-lAlexander Weiss sa stea probe Comsiei de la Venetia.Europa nu mai poate suporta un terorist si declarat nazist in randul sau.

Romania lui Basescu este stat mafiot, o spuneThe Sun

Cenzurati ,mafiotilor si THE SUN!Eu nu insult pe nimeni ,eu nu sunt complice cu mafitii ce distrug Romania, basescu si camarila lui neonazista.Un mediator-presedinte constitutional nu face politica.In cazul teroristului international Basescu Traian situatie este cu mult mai grava,iar PNL inainte de a cere excluderea absolut legala,moral-juridica a asasinului international Basescu Traian din politica trebuie sa ceara infiintarea unui tribunal penal internatioanl care ,cu dovezile din dosarele procurorilor americani, cu dovezile din dosarul musamalizat " armamentul" dosar nr.628/D/P/2005 ,cu insasi declaratii facute de contrabandistul Basescu Traian, cu judecarea refuzului mafiotului nBasescu Traian de a semna in 2008 Codul de conduita a U.E in materie de achizii militare,Basescu Traian sa fie judecat si condamnat,doar o sentinta penala impotriva mafiotului traficant de arme Basescu Traian ar face dreptate demnitattii si onorabilitatii romanesti.Indivizi penali ,criminali internationali, asemeni lui Basescu Traian, complice cu Viktor Bout si continuator al crimelor teroriste ale acestuia nu poate face politica europeana. Secretarul general NATO, venit recent in Romania i-a atras atentia teroristului Basescu Traian sa nu mai imprastie stiri false pentru ca niciodata NATO nu va avea secretar general un terorist international, asemeni lui Basescu Traian.Actualul ambasador NATO,Sorin Dugaru este creatie a securitatii basiste, un ing.electronist ajunge diplomat si diplomatii de cariera romani,ajung someri.Nonvaloarea regimului mafiot Basescu Traian atinge si NATO.Ce se poate spune international despre activitatea terorista din regimul Basescu:

http://www.dcnews.ro/2013/02/the-sun-romania-stat-mafiot-romanii-violeaza-ucid-jefuiesc/

http://ohanesian.wordpress.com/2013/04/01/grupul-de-crima-organizata-de-la-cotroceni/

http://ohanesian.wordpress.com/2010/08/10/trafic-si-contrabanda-cu-armament-la-s-c-iar-brasov-s-a/

Dincolo de orice intentie a liberalilor, eventuala revenire ...

... in viata publica a lui Traian Basescu va fi destul de complicata, din cauza imaginii pe care acesta si-a facut-o cu propria mana, cu sprijinul familiei si al apropiatilor, incluzand aici persoana precum Blaga, Boc, Udrea, Baconsky, Cotoi, Liviu Negoitza etc. Cred ca, in acest caz, se aplica foarte bine vechea vorba din bobor, "Ce-si face omul cu mana lui ..."!

 

Depinde de Securitate

Exemplul Rusiei este edificator . Dar Rusia este inca departe de a fi un stat civilizat fiind in totalitate la mana fostului KGB . Poate ca Putin nu mai vrea in continuare la ciolan , dar nu il lasa tovarasii care l-au ridicat acolo si a caror interese le apara .

Nu cred....

.... Complicat? De ce complicat? Cand astora le e asa de teama ca nu mai gandesc altceva decat la Basescu? Si eu care credeam ca Baselu .... s-a dus... Uite cine il tine in viata politica.... Prietenii liberali. Buna miscare.... O actiune mai profitabila pentru Base nu exista.... Bravos liberali.... Mari dobitoci.

daca cacarau,feix,iliescu,nascase,hrebe,etc,vor schimbari...

cel mai bun lucru ar fi sa schimbe hainele lor luxoase cu costume in dungi langa iubitul jijikkreaza!!!ca de prosti si incompetenti nu ducem lipsa!despre hoti ,hai sa nu mai discutam decat cu JUSTITIA!!!

 

Cacarau

este cel mai mare pericol,atat pentru el insusi cat si pentru pnl si,usl..!interziceti-l,d-lor pe cacarau la prezidentiale si va faceti ,si-i faceti tarii un mare serviciu!omul asta este o nulitate politica,fara viziune ,fara carisma...un candidat mai prost ca asta nu cred ca gaseati!rusine,netrebnicilor!ati ingenuncheat o tara cu diletenatii vostri!

 

Ce va tot invartiti in jurul cozii?

Maculatura asta ce o numniti "constitutie" sa fie aruncata la gunoi iar parlamentul sa se declare "adunare constituanta" si sa produca o noua constitutie, adaptand la timpurile noi constitutia din '23, ce atata grija a nu rani vanitati securisoide?
(daca mai e sange-n istalatie!)

 

E scandalos, dar de asteptat!

La ce sa te astepti cand viitorul Constitutiei se lasa pe mana unuia ca Chiuariu? Care, bietul de el, cum sa fie altfel daca din fasa, in loc sa fie indemnat sa mai invete, sa capete experienta si cunostinte temeinice ca abia trecuse ca gasca prin apa printr-o afcultate-srl, este propulsat ministru al Justitiei! Iar acum, nimeni altul decat el,este mare senator, presedinte al comisiei juridicedin Senatul Romaniei!
Cine nu si-ar fi pierdut capul pentru totdeauna si nu ar fi capatat despre sine idee ca e genial si ca orice-i trasneste prin minte trebuie valorificat?
De ce sa interzica el gainarilor, coruptilor, crimei organizate, "nasilor" lui, dreptul de a face politica si de a ne deveni conducatori, si nu fostilor presedinti? Lor de datoreaza doar indirect onoarea de a fi fost ministru, senator, onoare la care au visat, dar n-au atins-o atatia decani, rectori, academicieni adevarati?

 

Trebuie distrusa orice urma a lui Hahaila!

Asa ne mai putem reseta!

 

Care sunteti, ma, aia care nu va puteti reseta, cu Basescu?

Nastase? Becali? Voicu? Fenechiu? Dragnea? Remes-caltabos? Voiculescu? Ponta?...Si, ultimul pe lista Chiuariu cu dosarul Posta, inca neincheiat.
Hotii si plagiatorii nu se mai pot reseta. In veci! Cu sau fara Basescu...

@Iannis. Tu nu ai disc dur. Cu ce sa te resetezi? Cu apa tare?

:-))))))))))

Tudor Chiuariu

o caricatura politica pe post de carne de tun....care se duce la w.c. maninca si uita sa bea apa din vas.

 

intrebare pentru constitutionalisti,

Este constitutional ca mafiotul dispretuit de toata Europa Basescu Traian, fraudulos ocupant al Institutiei Prezidentiale sa -si fac a"partid " de sorginte nazist-neostalinista chiar la Cotroceni?Va veni vremea sa rapundeti pentru complicittae acu un criminal international.

Furia....

....te face sa nu gandesti. Nu te mai arunca. Pitroceste si tu ceva. Si dupa ce se limpezeste, iesi pe piata. Asa nu merge. Chiar te-a suparat Basescu. Dar asta nu e un motiv sa arati asa necajit. Poti sa te inbolnavesti.... Mai rau.

@Panduru. Ma surprindeti! Nu credeam ca cunoasteti

cuvintul "sorginte".
Nu este prea complicat pentru dvs.?

Stanomir este un basist propagandist nenorocit de doi bani

Cica 'riscul de al vedea pe Basescu in rolul lui Putin este redus'!!!!!!Unde este redus?!!!!Daca a pierdut referendum ,zdrobitor, a piedut alegeri ,zdrobitor,si orice om politic ratiponal siiiiiii democratic si-ar fi dat demisia de bun simt,unde este redus 'riscul' cap patrat cu diplome?!!!!Demisia lui Basescu inseamna consolidarea democratiei in acesta tara.Cautarea oricarei scuze pentru nerealizarea acestui fapt inseamna un singur lucru ,putinizare,intoarcerea catre trecutul securisto-bolsevic.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor