Cernea critica prevederi din Constitutie, dar si procesul revizuirii: Se rade, nu e seriozitate

Miercuri, 12 Iunie 2013, ora 07:20
2533 citiri
Cernea critica prevederi din Constitutie, dar si procesul revizuirii: Se rade, nu e seriozitate

Deputatul Remus Cernea considera ca in Constitutia Romaniei se gasesc mai multe prevederi discriminatorii la adresa unor categorii, de la atei la persoanele gay, considerand chiar ca prin aceasta se incalca libertatea de constiinta.

De asemenea, parlamentarul ales pe listele USL spune ca in Comisia pentru revizuirea Constitutiei sunt foarte multe momente de superficialitate si neseriozitate, cand membrii ei nu sunt atenti la ce se discuta, rad sau susotesc.

Critici pentru interzicerea casatoriilor gay

Unul dintre amendamentele acceptate initial de comisia de revizuire a Constitutiei, prin care se interziceau de facto casatoriile gay, dar respins in cele din urma, a fost considerat discriminatoriu de Cernea, dovada a unui conservatorism extrem.

"O prevedere de acest fel, ca prin casatorie se intelege o casatorie dintre o femeie si un barbat, are un caracter discriminatoriu. Ungaria a incercat sa mai puna asa ceva in Constitutia ei si a fost puternic criticata la nivel european.

In esenta, logica unei Constitutii este aceea de a garanta drepturile tuturor cetatenilor. Or, daca vii in Constitutie cu prevederi care ii exclud pe unii sau se acorda drepturi numai pentru anumite categorii de cetateni, subminezi spiritul democratic al unei Constitutii, ea nu va mai fi democratica si isi va rata sensul.

Intr-o tara democratica, sensul Constitutiei e de a garanta drepturile individuale si drepturile minoritatilor", a spus Cernea pentru Ziare.com.

Sa nu se mai jure doar pe "asa sa-mi ajute Dumnezeu"

La fel de discriminatorie i se pare lui Cernea si faptul ca ministrii, premierul si presedintele sunt obligati prin Constitutie sa jure cu formula "asa sa-mi ajute Dumnezeu".

"E o intreaga discutie aici - daca Romania e sau nu stat laic. Din punctul meu de vedere, la cum este asezata Constitutia, Romania e foarte departe de a fi un stat laic. In realitate, exista o biserica de stat, si anume biserica majoritara, si aceasta biserica se bucura de numeroase privilegii care afecteaza grav laicitatea statului.

De asemenea, unul dintre amendamentele mele a privit juramantul de credinta pe care trebuie sa-l depuna membrii Guvernului, primul ministru si presedintele. Acest juramant e, prin Constitutie, obligatoriu, si se incheie cu formula "asa sa-mi ajute Dumnezeu", o formula care e eminamente religioasa. Din pacate, acest juramant obligatoriu nu are o optiune pentru acele persoane care nu au nicio religie sau au o religie politeista, nu cred intr-un singur Dumnezeu.

Cred ca ar fi un abuz sa ii impunem unui ortodox sa jure pe Allah sau unui musulman sa i se schimbe religia prin forta. E un abuz ca unui adept al religiei mozaice sa-i ceri sa treaca la crestinism, cum e un abuz sa-i ceri unui ateu sa devina religios", a mai declarat Cernea.

"Din pacate, Constitutia Romaniei asta face, incalca libertatea de religie si constiinta pentru mai multe categorii, inclusiv pentru atei, agnostici, liber-cugetatori, pentru ca acele persoane nu pot sa depuna acel juramant, decat impotriva constiintei lor.

Ceea ce am propus eu e de bun simt. In cazul parlamentarilor exista optiunea ca juramantul sa se depuna si pe onoare si constiinta. Asta am propus eu, sa fie si in cazul altor demnitari. De ce in cazul ministrilor, a presedintelui, aceasta posibilitate nu exista? E o discriminare, un abuz, care incalca inclusiv articolul 9 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului", a completat acesta.

Lipsa de seriozitate in comisie

Remus Cernea spune ca sunt momente in care membrii comisiei de revizuire nu dau importanta procesului, existand o criza de timp si de seriozitate.

"Eu am propus de la inceput ca timpii alocati dezbaterilor pentru modificarea Constitutiei sa fie mult mai lungi. Am propus chiar sa fie dedicata o intreaga sesiune a Parlamentului Romaniei acestor dezbateri.

Am participat la mai multe sedinte ale acestei comisii - se trece mult prea rapid peste teme importante, discutiile sunt superficiale. Va spun ca atunci cand am incercat sa pledez pentru amendamentele pe care eu le-am propus nici nu eram urmarit de toti membrii comisiei - discutau intre ei, radeau, faceau glume. Nu exista o atentie si o precupare sa fie ascultate argumentele, sa fie intelese argumentele", a marturisit Cernea pentru Ziare.com.

"Din pacate, seriozitatea a cam lasat de dorit, cel putin cand am fost eu martorul dezbaterilor sau cand am incercat sa-mi prezint argumentele. Am stat ore intregi, la mai multe sedinte, si am putut sa constat aceasta superficialitate in multe momente ale sedintelor. Uneori erau relativ interesati si seriosi, dar erau si momente in care multi dintre membrii comisiei radeau, faceau glume, susoteau.

Nu era o aplecare pe probleme de maxima importanta politica si democratica - e vorba de modificarea unei Constitutii", a completat acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Remus Cernea Constitutie, #Remus Cernea discriminare , #constitutie