Ce crede Opozitia despre noua Constitutie dupa Basescu

Marti, 15 Martie 2011, ora 07:57
5069 citiri
Ce crede Opozitia despre noua Constitutie dupa Basescu
Foto:Adevarul

Propunerile presedintelui Traian Basescu de a modifica Constitutia prin revenirea la un mandat de patru ani pentru seful statului si prin introducerea prevederii ca Parlamentul sa fie dizolvat daca voteaza suspendarea acestuia si populatia decide altceva la referendum au starnit reactii negative din partea reprezentantilor Opozitiei.

Fostul sef al statului, Ion Iliescu, e de parere ca Traian Basescu arata, prin a doua dintre aceste propuneri, ca se teme de o noua suspendare si incearca sa ameninte viitorul Parlament, care va fi defavorabil.

"E foarte clar, se teme de o noua suspendare si vrea sa puna in garda Parlamentul. Nu cel de acum, ci pentru viitor, cel care urmeaza dupa alegeri", a declarat Iliescu luni pentru Ziare.com.

Intrebat daca Basescu se pregateste pentru o infrangere, presedintele de onoare al PSD a spus: "Sper ca asa va fi, starea de spirit a populatiei cam asa ar fi(...) Dansul face abstractie de un fapt - nu mai suntem in 2007, cand inca se bucura de o anumita sustinere a populatiei. Acum s-au inversat lucrurile - are o majoritate relativ docila in Parlament, in schimb populatia e satula de domnul Basescu si de maniera in care el se comporta in raport cu institutiile statului".

"Asta e intentia lui dintotdeauna, sa reduca Parlamentul. Il deranjeaza prezenta Parlamentului. Problema e cum sa asiguram functionarea acestei institutii. Ceea ce a bulversat viata publica a fost actiunea agresiva a domnului Basescu impotriva Parlamentului", a mai spus fostul sef de stat.

Cu toate astea, Iliescu crede ca Basescu se va folosi de anul electoral 2012 pentru a incerca sa impuna aceste prevederi, precum si reducerea numarului de camere ale Parlamentului si a numarului de parlamentari, dar ca nu are suficienta sustinere legislativa pentru asta.

"Totusi nu e acea majoritate parlamentara necesara modificarii Constitutiei. Nu o are. Atunci cand s-a votat Constitutia, oamenii s-au gandit cu mai multa grija la apararea institutiei Parlamentului in fata unor oameni cu puteri discretionare, cum incearca sa fie domnul Basescu".

In schimb, Iliescu a declarat ca sustine revenirea la un mandat de patru ani pentru presedinte. "Logica ar fi sa revenim la aceeasi succesiune a alegerilor. Diferentierea termenilor a facut sa avem alegeri in fiecare an. Ar trebui ajuns la un moment cand sa coincida alegerile prezidentiale cu cele parlamentare."

'Pe oameni ii intereseaza mizeria, nu Constitutia'

La randul sau, senatorul PNL Teodor Melescanu crede ca discutia pe modificarea Constitutiei este una artificiala si ca pe oamenii de rand nu-i intereseaza schimbarile legii fundamentale, ci felul in care traiesc.

"E un interes pentru teme de discutii, se creeaza o tema de discutie. Nu intereseaza pe nimeni la nivelul populatiei. Pe oameni ii intereseaza salariile, starea lor de mizerie", a declarat Melescanu pentru Ziare.com.

Fostul ministru de Externe mai catalogheaza drept "ciudata" propunerea de a dizolva Parlamentul daca referendumul de suspendare a presedintelui esueaza.

"Propunerea mi se pare de-a dreptul ciudata, nu am auzit de asa ceva niciunde in lume. Nu exista niciunde ca un organism sa-si exercite functia democratica si sa fie dizolvat pentru asta. As putea sa vin sa va propun ca daca domnul presedinte nu promulga o lege, sa fie suspendat din functie. Ati auzit vreodata in Tonga, in Vanuatu de asa ceva?", a mai spus Melescanu.

Intrebat daca e o propunere antidemocratica, Melescanu a raspuns scurt: "Nu, absurda."

Cat despre revenirea la un mandat de 4 ani pentru presedinte, acesta a spus ca "nu putem sa ne jucam, o data facem la 4 ani, o data la 5 ani. Este o reactie la situatia actuala, unde nu s-a putut degaja o majoritate si s-a facut o majoritate de stransura care nu e capabila sa asigure guvernarea si trebuie sa recurga la ordonante de urgenta si asumari de raspundere".

'Basescu are un caracter marunt'

Al lider din Opozitie, presedintele Comisiei Juridice a Senatului, Toni Grebla de la PSD, a declarat ca Traian Basescu vrea sa se razbune pe Parlament pentru suspendarea din 2007.

"N-a uitat, dovada faptului ca are un caracter marunt. N-a uitat ca a vrut Parlamentul odata si atunci a zis "hai s-o fac pe asta asa". Domnul Basescu e foarte contradictoriu. Acum un an de zile, tot un referendum care-l aducea pe el la putere aducea problema unui parlament unicameral sau bicameral. A uitat de aceasta problema", a spus Grebla pentru Ziare.com.

Senatorul de Gorj mai crede ca nu e vorba neaparat de o teama de o noua suspendare, ci de o diversiune a lui Traian Basescu.

"Cati presedinti credeti ca va incerca Parlamentul sa suspende in viitor? Poate mai vrea dl Basescu doua mandate de patru ani...Nici nu sunt probleme si dansul ameninta Parlamentul "bai, sa nu incercati sa ma suspendati". Dupa parerea mea, este diversiune. Sigur ca poate sa fie prevazuta o astfel de sanctiune. Dar dumneavoastra incercati sa suspendati presedintele, vedeti ca are sprijin popular. Si cu sprijinul asta popular-si Hitler avea sprijin popular si nu inseamna ca a fost un cancelar bun."

"Domnul Basescu lanseaza teme in dezbaterea publica, pe care a doua zi le abandoneaza, pentru a abate atentia de la alte probleme. Vedeti ca vama Constanta e neverificata", a adaugat Toni Grebla.

In schimb, Grebla s-a pronuntat pentru un mandat de 5 ani pentru presedinte. "Adevarul e ca un mandat de 5 ani e un mandat in care presedintele poate sa se exprime mai deplin. Acum e prea devreme sa schimbam. O Constitutie e facuta pe 10 ani, nu cum vrea un presedinte. Trebuie sa lasam sa se formeze o anumita traditie. Dupa parerea mea, e prea devreme pentru a trage concluzii dupa un singur mandat al lui Basescu de 5 ani".

Liderii USL au alte propuneri

Copresedintele USL, Crin Antonescu, a anuntat luni ca grupurile de lucru ale Uniunii au definitivat lucrarile asupra unui proiect propriu de modificare a Constitutiei.

"Propunerile de modificare a Constitutiei, realizate de USL, vor fi facute publice dupa motiunea de cenzura. Si PNL si PSD sunt de acord cu aceasta modificare. De fapt, este prima directie ca sa dam o platforma comuna", a declarat luni Antonescu.

Crin Antonescu: USL vine cu propriile modificari ale Constitutiei.

Presedintele PSD, Victor Ponta, a precizat la randu-i luni ca proiectul de modificare a Constitutiei convenit de USL prevede revenirea la mandatul de patru ani pentru seful statului, prin recuplarea parlamentarelor cu prezidentialele, si l-a sfatuit pe Traian Basescu sa-si dea demisia in toamna lui 2012.

Liderul PSD a afirmat ca intre prevederile proiectului USL pentru modificarea Constitutiei se numara sanctionarea traseismului politic prin pierderea mandatului de parlamentar de catre cei care se inscriu in alt partid, dar si sistemul bicameral al Parlamentului in care una dintre camere sa fie alocata alesilor locali.

De asemenea, Ponta a fost intrebat daca sustine varianta propusa de seful statului pentru revenirea la mandatul prezidential de patru ani.

"Era trecut deja de 4 ani (in proiectul USL, n.r.), dar ideea noastra a fost ca Romania se va dezvolta destul de greu si am invatat, ca avem alegeri practic o data la doi ani, si atunci trebuie revenit la ideea de a avea alegeri prezidentiale si parlamentare in acelasi timp. Cred ca Traian Basescu ar face un bine Romaniei, si domniei sale, daca in 2012 va demisiona si vom putea avea in toamna anului 2012 alegeri parlamentare si prezidentiale. Daca nu face lucrul asta inseamna ca iar vrea sa ne minta, ne propune ceva ce nu i se aplica lui (...) Daca Traian Basescu vrea in finalul carierei sale politice sa faca ceva bun pentru viitorul Romaniei atunci ii solicit sa-mi demisioneze (sic!) in toamna anului 2012 pentru a putea sa avem alegeri prezidentiale si parlamentare si sa intram in ciclul de patru ani", a declarat Ponta.

Victor Ponta: Daca Basescu vrea mandat de patru ani, atunci sa-si dea demisia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#Basescu modificare Constitutie, #propuneri Basescu modificare Constitutie, #reactii Basescu Constitutie , #constitutie