Ce facem cu Constitutia? Referendum la toamna sau anul viitor? Dezbatere Ziare.com

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 30 Iulie 2013, ora 13:54
3551 citiri
Ce facem cu Constitutia? Referendum la toamna sau anul viitor? Dezbatere Ziare.com

Procesul de modificare a Constitutiei, pornit cu mult elan de USL, a intrat intr-un impas dupa decizia CCR care a amanat cu un an intrarea in vigoare a cvorumului de 30% pentru validarea referendumului.

Proiectul de modificare a Constitutiei a fost finalizat de comisia parlamentara speciala si ar fi trebuit votat de plen inainte de inceputul vacantei parlamentare si supus referendumului in aceasta toamna. De adoptarea modificarilor la legea fundamentala depinde si regionalizarea, un alt proiect la care USL a lucrat la foc continuu, in comisii separate ce e drept, una guvernamentala si alta a PNL.

USL a incercat sa asigure o adoptare facila a noii Constitutii si a modificat legea referendumului, reducand cvorumul de prezenta la 30%. Dupa decizia CCR procesul de revizuire s-a oprit, iar USL nu a luat inca o decizie privind urmatoarele lui etape, iar parerile sunt impartite.

Daca Victor Ponta si Crin Antonescu inclina pentru amanarea referendumului pentru anul viitor si cuplarea lui cu alegerile prezidentiale, Liviu Draganea tine la proiectul de regionalizare si este adeptul organizarii referendumului in aceasta toamna, dar pe parcursul a doua zile.

Vicepresedintele PSD, Ecaterina Andronescu, ii impartaseste punctul de vedere fiind adepta organizarii referendumului anul acesta, insa cu conditia unei sustinute campanii de informare.

"Lumea evolueaza, traim o perioada cu schimbari impredictibile si de o mare anvergura, deci este nevoie de modificarea legii supreme. Trebuie sa sensibilizam electoratul in privinta importantei acestei schimbari, trebuie organizate foarte multe dezbateri. Sa amanam ce ar insemna? Nu e momentul acum, e momentul peste un an si jumatate? Trebuie sa gasim puterea de a dialoga", a declarat Ecaterina Andronescu pentru Ziare.com.

Opozitia, la randul ei, provoaca USL sa se tina de calendarul anuntat. De altfel amanarea aplicarii imediate a cvorumului de 30% a fost decisa de CCR in urma unei contestatii depusa de democrat-liberali.

"Daca USL are curaj, daca are capacitate de convingere, ar trebui sa vina cu modificarea Constitutiei in aceasta toamna, pentru a avea timp si pentru regionalizare, care ar trebui sa se intample pana la execitiul finanaciar european 2014-2020. Dar constatam ca USL nu are acest curaj. Cam toti liderii USL vor sa cupleze referendumul cu alegerile prezidentiale. Deci nu mai sunt siguri de majoritatea lor, de propriii votanti", a explicat pentru Ziare.com vicepresedintele PDL, Sulfina Barbu.

Deputatul PNL Alina Gorghiu, membra in comisia de reviziuire a Constitutiei, apreciaza ca "organizarea unui referendum constitutional la un prag atat de mare precum cel de 50 la suta plus unu reprezinta o incercare pentru orice regim democratic. Pe cale de consecinta, cred ca cea mai fireasca varianta ar fi, si intaresc aici ca este un punct de vedere personal pentru ca politic in USL nu s-a decis inca nimic, desfasurarea lui simultan cu alegerile prezidentiale...

Si argumentele in favoarea acestei idei sunt cel putin doua: pragul scazut asigura participarea celor cu adevarat interesati de proiectul de revizuire a Constitutiei, iar in al doilea rand, platformele si programele electorale ale contracandidatilor la prezidentiale nu pot ocoli subiectul constitutional, ca parte a dezbaterilor ideologice pe tema reformarii statului. De altfel, putem spune ca decizia Curtii Constitutionale ne obliga sa suprapunem cele doua teme, referendumul cu prezidentialele, lucru pe care nu mi l-as fi dorit neaparat, pentru ca e posibil ca atentia fata de revizuire sa fie usor estompata".

In privinta regionalizarii, care ar fi blocata de amanarea referendumului, Alina Gorghiu a declarat pentru Ziare.com ca se poate apela la variante intermediare pana in 2014: "Pana la infiintarea propriu-zisa a regiunilor administrative, se pot gandi modele de descentralizare si reorganizare a administratiei publice, astfel incat, dupa aprobarea noului proiect constitutional, sa formalizam o arhitectura deja construita si functionala".

PPDD respinge cu totul actuala Constitutie: "E doar o cacealma facuta pentru satisfacerea dorintelor politicienilor actualei majoritati care exclude romanii din propria Constitutie. Ce legitimitate confera un cvorum de 30% prezenta pentru legea fundamentala? Niciuna.

O lege cladita atat pe ignorarea vointei romanilor de a avea doar 300 de parlamentari cat si a drepturilor cetateanului obisnuit, adoptata cu doar 30%, constituie pedeapsa politicienilor majoritatii pentru acest popor care refuza sa mai voteze. Am propus o Constitutie dinamica si moderna, dar am fost nevoiti sa ne retragem din comisia de elaborare a acestei legi", a declarat deputatul PPDD Tudor Ciuhodaru.

Profesorul Ioan Stanomir considera ca referendumul pentru modificarea Constitutiei ar trebui amanat pentru anul viitor: "Nu cred ca trebuie sa ne grabim, sa se scurga termenul stabilit pentru aplicare legii referendumului. E un ragaz necesar pentru a ne mai gandi si a mai elimina din erorile din actuala Constitutie. E un timp salutar de gandire si meditatie."

Ziare.com te invita la dezbatere. Crezi ca referendumul pentru revizuirea Constitutiei ar trebui organizat in aceasta toamna sau anul viitor? Adica ar trebui organizat cu cvorum de 50% sau cu cvorum de 30%? Are sanse de validare si cu un cvorum de 50% in aceasta tomana?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#modificare Constitutie 2013, #cvorum referendum 30 la suta, #referendum revizuire Constitutie , #constitutie
Comentarii
Poza meandrele concretului
meandrele concretului
rank 5
Să așteptăm până apar instalațiile de reciclat constituții românesti