Modificarea Constitutiei, un proiect mort? Ce spun parlamentarii din Comisia de revizuire

Luni, 10 Martie 2014, ora 07:51
4129 citiri
Modificarea Constitutiei, un proiect mort? Ce spun parlamentarii din Comisia de revizuire

Proiectul pentru revizuirea Constitutiei a intrat in impas, dupa ce CCR a decis ca doua treimi dintre schimbarile propuse sunt neconstitutionale, dar si dupa ce principalul sustinator al modificarii legii fundamentale, USL, s-a rupt.

Ziare.com a stat de vorba cu mai multi parlamentari din cadrul Comisiei comune pentru revizuirea Constitutiei, toti fiind sceptici in privinta acestui demers, in timp ce unii il considera deja "un proiect mort".

Florin Iordache, PSD: Asteptam motivarea Curtii

Deputatul PSD Florin Iordache a declarat, pentru Ziare.com, ca in prezent "nu se intampla absolut nimic" in ce priveste revizuirea Constitutiei.

"Asteptam motivarea Curtii. A fost doar un comunicat, asteptam si noi motivarea la acele articole sau la acele subarticole pe care ar trebui sa le modificam. Nu se intampla acum nimic. (...) Ca sa putem lucra efectiv, ar trebui sa avem motivarea pe fiecare articol in parte.

(...) Intre timp, nu mai e o anumita majoritate sau o parte din colegii care au sustinut - liberalii - nu mai sunt la guvernare. Pana acum, discutam la nivel de USL si stabileam, acum nu stiu", a precizat secretarul Comisiei pentru revizuire.

Chelaru dupa atacul lui Basescu pe Constitutie: Nu ne descurajeaza - Ce se intampla mai departe

Intrebat daca sunt sanse ca referendumul pentru revizuire sa nu mai aiba loc in luna mai, odata cu alegerile europarlamentare, deputatul PSD a raspuns: "Normal ca sunt sanse. Era un anumit calendar. Dar acum nu sunt toate raspunsurile la noi".

Florin Iordache a precizat ca articolele declarate neconstitutionale "trebuiesc clar modificate", adaugand ca observatiile facute de Curte "sunt obligatorii". De asemenea, deputatul PSD a mai spus ca nu convocarea comisiei a reprezentat o problema.

Nu in ultimul rand, intrebat daca este posibil ca revizuirea sa nu mai aiba loc, social-democratul a raspuns: "E foarte posibil, de ce sa nu fie posibil? Pentru ca suntem deja in 10 martie si in acelasi timp asteptam o anumita opinie si din partea Comisiei de la Venetia".

"Este o decizie politica pana la urma, pentru ca aceasta Constitutie trecea in conditiile in care aveai o anumita majoritate de 60 la suta (in Parlament - n.red.) E foarte posibil acum sa nu mai existe aceasta majoritate. A fost un proiect asumat la nivel de USL", a mai afirmat Florin Iordache.

Alina Gorghiu, PNL: PSD a renuntat la acest proiect, si-l doreste uitat

In schimb, deputatul PNL Alina Gorghiu ne-a declarat ca in cadrul partidului sau "exista in continuare deschiderea pentru a finaliza proiectul de revizuire a Constitutiei".

"Dupa ce a venit raspunsul de la CCR, nu s-a mai convocat comisia. Urma sa fie stabilit un calendar si nu s-a mai intamplat nimic. (...) Din diferite motive politice, nu s-a mai reunit aceasta comisie. Din punctul de vedere al PNL, s-a comunicat foarte clar ca avem in continuare deschiderea sa facem, daca PSD doreste sa mergem pe proiectul asta in continuare.

(...) Cert este ca am simtit din partea PSD, la nivel public, o retinere privind continuarea procesului de revizuire si continuarea activitatii in aceasta comisie, lucru confirmat prin faptul ca programul de guvernare nu mai cuprinde acele paragrafe din programul de guvernare din 2013 in care se facea referire la necesitatea revizuirii Constitutiei si la partea de nou cod electoral.

Concluzia pe care pot sa o trag este una foarte ferma, si anume ca au renuntat la acest proiect. Eu asta inteleg, nu pot sa inteleg altceva, indiferent cat m-as stradui", a spus Alina Gorghiu, care face parte din Comisia de revizuire a Constitutiei.

Revizuirea Constitutiei, scoasa din noul program al Guvernului

Deputatul PNL a explicat ca cei de la PSD "au intrat in silenzio stampa" anterior de a fi facute publice ideile care vor fi cenzurate de Curte si ca social-democratii au dorinta "de a omori proiectul Constitutiei".

Nu in ultimul rand, intrebata daca proiectul revizuirii Constitutiei este unul mort, Alina Gorghiu a raspuns: "Da, cred ca din pacate este un proiect pe care PSD in mod categoric si-l doreste uitat, chiar daca domnul Zgonea se da singur in filmulete pe Youtube, vorbind despre revizuire si despre legile electorale".

Varujan Pambuccian, liderul grupului minoritatilor: Nu stiu de ce ne-am mai reuni, mi se pare inutil sa mai lucram la revizuire

De asemenea, intrebat in ce stadiu se afla lucrarile Comisiei, deputatul Varujan Pambuccian a raspuns: "Habar n-am, pentru ca in mod normal ar trebui Comisia sa se reuneasca si sa dea o chestie finala, ca nu mai avem mare lucru. E adevarat ca din toate amendamentele n-a ramas mai nimic".

"Problema este ca, din toate amendamentele, practic Constitutia e cam tot aia care a fost. Eu nu stiu de ce ne-am mai reuni. Ca sa se modifice ce? Ca sa revenim la Constitutia care exista acum sau la ce? (...) Asa cum este ea in momentul de fata, dupa parerea mea n-aduce nimic in plus fata de Constitutia care exista, adica mie mi se pare inutil sa mai lucram la ea. Dar lucram. Totul este ca presedintele Comisiei sa convoace comisia", a declarat secretarul Comisiei pentru revizuirea Constitutiei.

CCR a decis: 85 din cele 128 de schimbari in Constitutie, neconstitutionale

Acesta a precizat ca, teoretic, mai poate avea loc referendumul pe 25 mai, dar a recunoscut ca are mari indoieli ca presedintele Comisiei, Crin Antonescu, o va convoca.

"Ajungem la o tampenie logica. Asta inseamna ca niciodata nu se poate modifica nimic in Constitutie, daca ea e neconstitutionala in raport cu fosta Constitutie. Ce nu se poate modifica sunt articolele in care clar scrie in Constitutie ca nu fac obiectul revizuirii. Aia, da, nu se poate modifica.

Nu este o situatie fara iesire, pentru ca CCR trebuie sa judece in limitele prerogativelor oferite de Constitutie. Si acolo scrie foarte clar ce poate fi revizuit si ce nu. Problema e ca nu se intruneste Comisia, habar n-am de ce. Ca astea sunt lucruri care se pot discuta, suntem oameni maturi si logici", a mai afirmat Varujan Pambuccian.

Ioan Oltean, PDL: Eu cred ca e un proiect mort

Nu in ultimul rand, deputatul PDL Ioan Oltean, a spus despre proiectul revizuirii Constitutiei ca "e un proiect mort".

"Asa cum stau lucrurile, nu cred ca mai poate fi vorba despre actuala revizuire a Constitutiei. Sigur, proiectul e la Guvern, pentru ca dupa ce CCR s-a pronuntat asupra lui, el a fost trimis la Guvern, pentru a lua forma unui proiect de lege care sa fie depus in Parlament si a intra in dezbaterea celor doua Camere. Dar Guvernul n-a mai dat niciun semn de viata si ma indoiesc ca mai exista majoritatea care sa il sustina. El este la Guvern, il asteptam in Parlament.

(...) Practic este un proiect mort, pentru ca nu mai este USL, care a sustinut formula actuala, ori aici vorbim de o majoritate calificata, nu vorbim de o majoritate simpla, nici macar absoluta. Avem nevoie de o majoritate calificata pentru a putea adopta actul normativ, si in momentul acesta, actuala putere nu mai are majoritate absoluta", a declarat Oltean, membru in Comisia comuna de revizuire, pentru Ziare.com.

Criza politica din USL blocheaza revizuirea Constitutiei - Referendumul, incert

Totodata, intrebat daca referendumul pentru modificarea Constitutiei ar mai putea avea loc odata cu alegerile europarlamentare, deputatul PDL a raspuns: "Nu, exclus pe 25 mai, exclus ca actuala putere sa mai fie interesata de revizuirea Constitutiei. Nici macar in toamna. Asa cum stau lucrurile, eu cred ca revizuirea Constitutiei este un proiect al carui deces a intervenit deja".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#proiect revizuire constitutie, #lucrari comisie revizuire Constitutie, #PSD revizuire constitutie, #PNL revizuire Constitutie, #referendum revizuire Constitutie , #constitutie