Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ce spun constitutionalistii despre intentia PNL de a elimina un presedinte din politica

Luni, 27 Mai 2013, ora 08:23
5972 citiri
Ce spun constitutionalistii despre intentia PNL de a elimina un presedinte din politica
Foto: Arhiva Jurnalul.ro

Liberalii vor cu orice pret sa ii interzica prin Constitutie lui Traian Basescu sa mai fie numit sau sa candideze pentru a fi ales in orice functie de demnitate publica. Specialistii in drept constitutional spun insa ca acest lucru nu e posibil.

"Presedintele isi exercita functia cu neutralitate, fara partizanate politice sau de alta natura, iar dupa expirarea mandatului nu mai poate face parte din partide politice, nu mai poate candida in alegeri si nu mai poate ocupa functii de demnitate publica", se afirma in proiectul PNL de modificare a Constitutiei prezentat de senatorul liberal Tudor Chiuariu.

Daca intentia PNL se va regasi in viitoarea Constitutie, ar insemna ca peste cativa ani, dupa ce va fi repus in drepturile electorale, Gigi Becali va putea candida la presedintia Romaniei, nu si fostul presedinte Emil Constantinescu, care a stat un singur mandat la Cotroceni.

De asemenea, Traian Basescu n-ar avea dreptul sa fie ales europarlamentar, precum Vytautas Landsbergis, fost presedinte al Lituaniei, in schimb Adrian Nastase ar putea ajunge, dupa ce va fi repus in drepturile electorale, atat in forul legislativ european, cat si la Cotroceni.

Constitutia actuala prevede la art. 38 ca toti cetatenii romani au dreptul de a alege si de a fi alesi in Parlamentul European, iar art. 53 spune ca anumite drepturi sau libertati pot fi restranse doar in anumite cazuri, cum ar fi pentru apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, dar "masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o".

De asemenea, art.40 prevede ca cetatenii se pot asocia liber in partide politice si ca "nu pot face parte din partide politice judecatorii Curtii Constitutionale, avocatii poporului, magistratii, membrii activi ai armatei, politistii si alte categorii de functionari publici stabilite prin lege organica", insa nu le interzice acest lucru fostilor judecatori, militari sau politisti.

Ziare.com a consultat trei specialisti in drept constitutional pentru a afla cat de oportuna si de posibila este introducerea in Constitutie a interdictiei sustinute de PNL.

Ioan Stanomir: O ocazie de a-l elimina din viata politica pe Traian Basescu

"Se pare ca aceasta frenezie a revizuirii Constitutiei a adus cu sine si redeschiderea unor uri mai vechi care ii motiveaza pe unii actori din partidele noastre politice. Este limpede ca propunerea domnului Tudor Chiuariu este o propunere 'cu adresa', pentru a folosi un limbaj mai putin academic, in sensul in care domnia sa, formuland interdictia de a mai intra in politica pentru presedintii care si-au indeplinit mandatul, are in vedere figura familiara a 'bunului sau prieten' Traian Basescu.

Or, daca am persista in a face solutii juridice si a le gandi si a le regandi luand in considerare doar inamicitiile de moment ale unora sau altora, este greu de crezut ca putem edifica un viitor credibil si demn", a comentat aceasta initiativa prof.dr. Ioan Stanomir, profesor de drept constitutional la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti si fost presedinte al comisiei prezidentiale pentru revizuirea Constitutiei.

Intrebat cine ar putea bloca un asemenea demers, acesta a reamintit ca revizuirea Constitutiei se face prin lege, iar "cei care au misiunea de a verifica constitutionalitatea oricarei initiative legislative, inclusiv cea de revizuire a Constitutiei, sunt judecatorii de la Curtea Constitutionala".

"Unul dintre articolele pe care trebuie sa il avem in vedere este cel prin care se fixeaza limitele revizuirii Constitutiei. Dar daca se inlatura acel articol si orice devine revizuibil in Constitutie, este ca si cum s-ar deschide Cutia Pandorei si in viitor o majoritate pasagera ar putea sa impuna poporului si sa faca sa treaca inclusiv schimbari de natura a viza chiar regimul democratic", a completat prof. Ioan Stanomir.

Pe de alta parte, intrebat care ar fi logica dupa care se doreste ca prin Constitutie sa i se dea dreptul unui fost condamnat, cum este de exemplu Adrian Nastase, sa candideze la presedintia Romaniei, in schimb sa i se interzica orice candidadatura unui fost presedinte, profesorul a raspuns: "Dvs cautati logica, insa oamenii politici nu se preocupa de logica. Pentru o parte a oamenilor politici este clar ca aceasta revizuire reprezinta ocazia de a-l elimina din viata politica pe Traian Basescu".

"In orice regim democratic, exista o limitare a mandatelor unui sef de stat si este clar ca intr-o tara democratica, iar nu intr-o tara precum este Federatia Rusa, un fost sef de stat poate reveni in viata politica doar daca alegatorii il mandateaza in acest sens si daca exista un vot popular netrucat, autentic.

Asadar, riscul de a-l vedea distribuit pe Traian Basescu in 'rolul' lui Vladimir Putin este destul de redus, cu atat mai mult cu cat, la ora actuala, aceasta coabitare este de fapt sinonima cu restrangerea la maximum posibil a prerogativelor sefului de stat", a mai comentat prof. Stanomir.

Gheorghe Iancu: Se incalca conventii si pacte internationale

Gheorghe Iancu, profesor de drept constitutional la Universitatea Bucuresti si fost Avocat al Poporului, a explicat ca unei persoane nu ii poate fi ingradit fara motiv dreptul de a ocupa o functie publica.

"Acest lucru nu se poate, pentru ca in articolul 41, in care se vorbeste despre dreptul la munca, se spune ca acesta nu poate fi ingradit, iar alegerea profesiei, meseriei, ocupatiei si a locului de munca este una libera. Deci eu pot sa imi aleg ce vreau eu.

Daca nu e vorba despre un caz de incompatibilitate, atunci lasa-ma sa imi aleg ce ocupatie vreau eu, pentru ca asa spune Constitutia!", a declarat prof. Gheorghe Iancu, referindu-se la intentia PNL de a nu permite unui fost presedinte al Romaniei de a fi numit intr-o functie de demnitate publica, cum ar fi, de exemplu, cea de ministru.

Cat despre dreptul unui fost presedinte de a fi ales, de exemplu ca membru al Parlamentului European, prof. Iancu a subliniat inca o data ca acesta este un drept fundamental si nu poate fi ingradit.

"Art. 36-38 din Constitutie garanteaza dreptul de a alege si de a fi ales. Nu au cum sa faca asa ceva, astea sunt drepturi fundamentale, nu le stabileste Tudor Chiuariu. Interzicerea exercitarii unor drepturi se face in anumite situatii, care sunt precizate clar in art. 53 din Constitutie. Sa desfiinteze articolul 53, sa desfiinteze si Constitutia si atunci nu mai au nicio problema", a mai comentat acesta ironic.

Intrebat daca prin adoptarea acestei interdictii constitutionale Romania nu ar incalca anumite acorduri sau conventii internationale, prof. Gheorghe Iancu a confirmat ca "se incalca mai multe".

"Se incalca si Conventia Europeana din 1953, se incalca si Conventia de la Nisa din 2000, referitoare la drepturile omului in cadrul Uniunii Europene, se incalca si pacte internationale, mai exact pactul referitor la drepturile civile si politice, nu cele economice", a enumerat acesta.

Cat despre scopurile urmarite de PNL prin introducerea acestui articol in Constitutie, Gheorghe Iancu a comentat: "Ei au vazut unde nu au reusit si nu se gandesc sa se schimbe ei, ci se gandesc cum sa schimbe legea ca sa poata sa faca mai departe ce isi doresc ei. Nu exista niciun fel de linie directoare in revizuirea acestei Constitutii, daca maine vad ca un anumit text nu le este convenabil lor, il desfiinteaza fara nicio problema. E ca si cum poporul e la mana lor. Ei fac Constitutia dupa cum vor ei, dupa interese de moment. Asa fac toata Constitutia, nu numai aceasta modificare".

Simina Tanasescu: Exigentele internationale pot deveni presante

Simina Tanasescu, doctor in drept constitutional, cadru didactic la Universitatea Bucuresti si director al Centrului de Drept Constitutional si Institutii Politice. a declarat pentru Ziare.com ca nu vede avantajele unei astfel de interdictii, iar pe termen mediu si lung masura ar putea fi chiar contraproductiva.

"In acest moment, eu nu vad avantajele care ar putea rezulta dintr-o astfel de interdictie pusa unui fost sef de stat, nici pentru clasa politica si nici pentru societatea romaneasca. Iar pe termen mediu si lung ea s-ar putea dovedi contraproductiva.

Dincolo de aspectele de drept comparat - care poate ca nu sunt extrem de relevante in privinta design-ului institutional si al raporturilor dintre autoritati, materie in care fiecare stat ar trebui sa isi poata croi singur propriul model - o astfel de interdictie ar risca sa ingradeasca dreptul de a fi ales de o maniera care nu corespunde actualelor prevederi constitutionale.

Desigur ca in cadrul unui proces de revizuire constitutionala ar putea fi modificate si conditiile exercitarii drepturilor fundamentale, insa in aceasta privinta gradul de globalizare este mult mai mare decat in materie de design institutional, iar exigentele venite inclusiv din sferele internationale pot deveni chiar presante. Protectia drepturilor omului, inclusiv a celor de natura electorala, este poate domeniul cel mai bine dezvoltat in plan normativ atat in plan intern, cat si international", a comentat prof.dr. Simina Tanasescu.

Ca o concluzie, expertii in drept constitutional consultati de Ziare.com nu considera oportuna introducerea acestei interdictii in viitoarea Constitutie.

Pe de alta parte, poate ar trebui sa folosim acest prilej pentru a ne aminti ca inainte de perioada comunista in forul legislativ al Romaniei se regrupa toata elita societatii romanesti. Se regaseau acolo, in calitate de senatori de drept, fostii presedinti ai Consiliului de Ministri, fostii ministri cu o vechime de cel putin sase ani sau opt sesiuni ordinare, fostii senatori si deputati alesi in cel putin zece legislaturi sau fostii prim-presedinti ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie, precum si elita Armatei Romane, capii Bisericii si presedintele Academiei Romaniei.

In prezent, nu mai avem senatori de drept, in schimb criteriile de selectie a parlamentarilor lasa din ce in ce mai mult de dorit, iar fostilor presedinti ai Romaniei, care si-au castigat mandatele cu milioane de voturi, li s-ar putea cere sa paraseasca definitiv scena politica.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#PNL interzicere Constitutie presedinte, #Chiuariu presedinte Constitutie, #Chiuariu Basescu viata politica , #constitutie