Cine si cum sa desemneze premierul Romaniei? Dezbatere Ziare.com

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 18 Februarie 2014, ora 12:17
12488 citiri
Cine si cum sa desemneze premierul Romaniei? Dezbatere Ziare.com

Modul in care ar urma sa fie desemnat premierul potrivit viitoarei Constitutii a devenit unul dintre punctele fierbinti ale proiectului de revizuire dupa ce magistratii Curtii Constitutionale au respins textul pe aceasta tema.

Potrivit acestuia, "presedintele Romaniei il desemneaza drept candidat pentru functia de prim-ministru pe reprezentantul propus de partidul politic, respectiv de alianta politica participanta la alegeri, care au obtinut cel mai mare numar de mandate parlamentare, potrivit rezultatului oficial al alegerilor.

In cazul in care exista mai multe formatiuni politice care au participat la alegeri si care au obtinut acelasi numar de mandate, presedintele Romaniei il desemneaza drept candidat pentru functia de prim-ministru pe reprezentantul propus de partidul politic, respectiv alianta politica participante la alegeri, care au obtinut cel mai mare numar de voturi, potrivit rezultatului oficial al alegerilor".

Actuala prevedere constitutionala, pe care comisia de revizuire a decis sa o modifice, spune in art. 103 ca: "Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament".

Care este solutia mai buna pentru desemnarea premierului? Ar trebui pastrat textul actual sau ar trebui el totusi modificat?

Profesorul de drept constitutional Gheorghe Iancu a aratat pentru Ziare.com ca actualul sistem e corect, dar ar putea fi imbunatatit: "E o mare diferenta intre doua mari regimuri politice. Regimul parlamentar este cel care prespune ce a decis comisia de revizuire a Constitutiei. Dar in restul proiectului nu este reglementat nimic specific regimului politic parlamentar. E o aiureala si nu e singura.

Ceea ce exista in Constitutia actuala era corespunzator. Ar mai fi trebuit adaugat un singur lucru: premierul sa fie schimbat numai cand exista altul care sa poata fi votat, asa cum se face in sistemul german. Deci CCR a facut bine pastrand sistemul actual, adecvat regimului semiprezidential".

La randul sau, profesorul de drept constitutional Stefan Deaconu a explicat ce efecte poate genera reglementarea din proiectul de revizuire: "Schimbarea premierului se poate face dupa o perioada de timp de la alegeri, sa zicem dupa trei ani, cand acea alianta care a castigat poate sa nu mai existe. Si atunci cui dau eu mandatul? Un astfel de text negandit poate aduce efecte nedorite in practica".

Deputatul PNL Alina Gorghiu, membru in Comisia de revizuire a Constitutiei, a aratat pentru Ziare.com ca, "la momentul discutarii articolului in Comisia de revizuire, s-a pornit de la premisa ca presedintele ar trebui sa se comporte ca autoritate care constata si nu interpreteaza sau modifica rezultatul alegerilor, fiind constrans printr-un articol special sa desemneze un premier nu dupa libera sa vointa, ci dupa vointa exprimata de alegatori, sa desemneze premier persoana propusa de partidul, coalitia sau actorul electoral care a castigat cele mai multe mandate.

Conform prevederii despre care discutam, din proiectul de revizuire, niciun viitor presedinte nu va mai putea spune 'Statul sunt eu' sau 'pun pe cine vreau eu premier', abordari incompatibile cu statul de drept si cu conceptul de democratie".

Alina Gorghiu afirma ca prin aceasta modificare s-a urmarit "eliminarea, cel putin pe acest aspect, a conflictului institutional, un act firesc de clarificare a atributiilor presedintelui in ceea ce priveste numirea prim-ministrului, fapt ignorat in ultimii 9 ani de zile de Traian Basescu.

Daca vom mentine articolul actual din Constitutie practic le comunicam cetatenilor ca nu au puterea reala sa schimbe ceva, ca votul lor nu conteaza, ca rezultatul alegerilor poate fi negat oricand de presedintele in functie. PNL nu va fi niciodata de acord cu un monopol politic al presedintelui republicii, ci preferam sa decida poporul cu drept de vot".

Si deputatul PSD Madalin Voicu este convins ca actualul text constitutional trebuie schimbat. "Din momentul in care deputatii si senatorii sunt alesi de catre populatie si reprezinta trimisii ei in Parlament, eu cred ca nu trebuie adaugat nimic in plus decat votul Parlamentului. A astepta ca presedintele sa fie de acord sau nu cu premierul mi se pare ca vine din perioada proletcultista.

Din moment ce parlamentarii sunt trimisi in Parlament de populatie, prin vot, nu vad de ce sa mai implicam populatia si in alte de voturi, in afara, desigur, de cel pentru validarea Constitutiei. Mi se pare extrapolata motivatia CCR. Premierul trebuie desemnat de alianta sau partidul castigator, iar premierul nu are decat sa accepte sau sa negocieze inainte", a declarat Madalin Voicu pentru Ziare.com.

In schimb, democrat liberalii considera ca desemnarea premierului nu ar trebui modificata. "Modul in care se desemneaza acum premierul nu trebuie schimbat pentru ca e rezultatul unui echilibru intre puterile statului. Daca dai o putere excesiva Legislativului, rupi acest echilibru. Presedintele este o institutie, nu conteaza cum il cheama. Legitimitatea lui vine din votul direct al romanilor. Asadar, aceasta modificare a fost o continuare a luptei pe sloganul 'Jos Basescu!', dar nu numai.

Este si o incercare de reasezare a lucrurilor pentru viitoarele alegeri, convinsi fiind ca vor imparti intre functia de presedinte si premier. PSD se gandeste ca daca ajunge totusi Crin Antonescu presedinte, sa fie obligat sa puna premierul de la PSD. Totul are asadar legatura doar cu interesele din USL si cu impartirea functiilor intre ei.

Dar prin acest proiect, USL decredibilizeaza Parlamentul. Cum poti tu sa promovezi revizuirea legii fundamentale a tarii printr-un proiect neconstitutional?", ne-a spus deputatul PDL Alin Tise, membru in comisia de revizuire a Constitutiei.

Ziare.com te invita la dezbatere: Cum ar trebui desemnat premierul? Ar trebui sa fie pastrat sistemul actual sau libertatea de decizie a presedintelui ar trebui limitata?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
#revizuire Constitutie, #desemnare premier, #CCR revizuire Constitutie , #constitutie