Constitutia si pretul rosiei (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 15 Iunie 2013, ora 13:08
2678 citiri
Constitutia si pretul rosiei (Opinii)

Fac parte dintre cei care au socotit ca actuala Constitutie trebuia modificata. Sa ne amintim ca ea a fost creata pentru Ion Iliescu si fatuita un pic in 2003, cat sa putem intra in UE.

Dar are foarte multe lacune, foarte multe zone contradictorii care au generat o multime de controverse, mai ales in ultimii ani, si au pus Curtea Constitutionala in stituatia sa ia decizii foarte complicate, uneori chiar la limita legiferarii.

Ceea ce se profileaza insa ma face sa spun ca actuala Constitutie este o lumina, o bijuterie, o capodopera in raport cu ceea ce ar putea veni. Proiectul viitoarei Constitutii asa cum se profileaza este combinatia perfect toxica dintre prostie, frustrare si ticalosie.

Prostia de a nu intelege ca in legea fundamentala este locul reglementarilor de principiu, referitoare la puterile in stat, la atributiile lor si la drepturi fundamentale. Este scheletul pe care se asaza apoi sistemul legislativ.

Cand bagi acolo cu furca de la casatorie, la drepturile animalelor, de la ore de religie la patrimoniul universitatilor, tot felul de detalii, nu faci decat sa sufoci legea fundamentala si sa o transformi intr-un mamut cu picioare de lut.

Ticalosie, pentru ca in spatele acestor detalii, adesea foarte controversate si de mare impact mediatic, sunt asezate adevarate bombe la temelia statului de drept. Posibilitatea de a chema magistratii la audieri in fata parlamentarilor este doar una dintre aceste bombe.

Golirea de substanta a functiei prezidentiale, care beneficiaza de votul direct al intregului electorat, si mutarea atributiilor la premier, care este desemnat de Parlament, deci trecerea secreta spre un regim politic parlamentar, este alta bomba. Intarirea imunitatii ministrilor e alta. Si lista e deschisa, se adauga cate ceva aproape in fiecare zi.

Frustare pentru ca multe dintre prevederi sunt dedicate actualului presedinte. Spre exemplu, reglementarea prezentei la Consiliul European. Chiar si refuzul obstinat de a aplica prevederile rezultatelor referendumului din 2009 este, cel putin in parte, motivat tot de o astfel de frustrare - reprezinta un proiect prezidential care, ab initio, trebuie demonizat.

Facem o Constitutie ca sa ne razbunam pe cel care oricum anul viitor isi termina ultimul mandat.

Am auzit spunandu-se: asa, si? Cu sau fara modificarea Constitutiei suntem mai bogati, scad facturile la intretinere, se ieftinesc rosiile in piata? Simplist vorbind, raspunsul e nu. Dar, daca largim perspectiva, intre felul in care arata Constitutia si felul in care traim e o stransa legatura.

Daca scheletul e stramb, daca oasele sunt subrede, nu poti avea un corp armonios si puternic. O Constitutie prost croita, stramba nu poate genera decat o legislatie suie, contradictorie, aberanta si chiar toxica. Si cu astfel de legi nu poti ajunge prea departe.

Apoi, o Constitutie croita in favoarea penalilor, care protejeaza infractorul si inhiba magistratul, nu face decat sa incurajeze coruptia, iar o tara corupta nu poate fi decat o tara saraca. O Constitutie croita cu o viziune pana la capatul nasului, cu dedicatie pozitiva sau negativa pentru unul sau pentru altul, izvorata din visceralitati, nu din ratiune, construita de politruci nu de consitutionalisti nu are cum sa favorizeze dezvoltarea Romaniei.

Asa ca, da, traiul de zi cu zi, pretul rosiei si al castravetelui, depind in ultima instanta si de ceea ce contine Constitutia. Si daca lucrul acesta nu ar fi atat de putin constientizat, probabil ca nici politrucii care se joaca acum de-a Constitutia nu s-ar simti atat de liberi sa se manifeste cum doresc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#modificare Constitutie 2013, #modificari Constitutie, #comisie modificare Constitutie , #constitutie
Comentarii