Cristian Preda: O Constitutie ca asta va pica sigur la vot Interviu

Joi, 20 Iunie 2013, ora 21:02
1904 citiri
Cristian Preda: O Constitutie ca asta va pica sigur la vot Interviu

Europarlamentarul Cristian Preda crede ca actualul proiect de revizuire a Constitutiei, facut de USL, va fi respins prin vot de populatia Romaniei, intrucat are foarte multe probleme si nu e facut prin consens intre fortele politice.

"Daca nu facem asta, riscam sa facem doar o Constitutie pentru USL, iar asta sigur pica (...) Nu va intra niciodata in vigoare. Societatea romaneasca este foarte dezamagita si demobilizata. Daca nu vad acest consens, sunt convins ca cetatenii Romaniei nu vor valida proiectul", a spus Preda, intr-un interviu acordat Ziare.com.

El nu crede ca solutia e sa anunti un boicot, asa cum a facut colegul sau din PDL, Cezar Preda, care a spus ca PDL va organiza asa ceva, dar si manifestatii de strada, impotriva proiectului USL de Constitutie.

Cezar Preda (PDL): Facem manifestatii de strada, boicotam "Constitutia bosorogilor vopsiti"

Preda considera si ca acest proiect incalca recomandarile Comisiei Europene din raportul MCV.

Citeste interviul acordat Ziare.com de europarlamentarul Cristian Preda:

Ce parere aveti despre ideea vehiculata de domnul Cezar Preda de organizare a unor manifestatii de strada si a unui boicot fata de proiectul USL de revizuire a Constitutiei?

Cred ca ar trebui sa explicam ce nu e bun in proiectul votat de USL si cred ca asta se poate face in urmatoarea perioada, pentru ca, deocamdata, nu mai exista, la nivel institutional, o activitate, si se poate folosi timpul de explicatii pana la toamna. Cred si ca ar trebui, mai degraba, sa adoptam o pozitie de rezerva, sa ne pozitionam impotriva proiectului. Nu cred ca solutia boicotului trebuie imbratisata, cu toate ca mai sunt cativa pasi buni.

Trebuie sa ne luam aliati cetatenii si, de asemenea, institutiile care se vor pronunta. Ma gandesc aici la Comisia de la Venetia, la Comisia Europeana. Acest proiect incalca doua recomandari foarte clare din raportul MCV - recomandarea ca deciziile Curtii Constitutionale sa fie luate in seama, respectiv recomandarea ca revizuirea sa fie organizata in asa fel incat sa urmareasca un consens cat mai larg.

Asa vad lucrurile, nu as zice direct "hai la boicot". Sunt, in acest proiect, ori lucruri inutile, ori unele care lasa locul unui abuz din partea Parlamentului. De pilda, obligatia pentru oricine de a se prezenta in fata Parlamentului poate da nastere unui abuz. Asa, Parlamentul ar putea sa recurga la un asemenea mecanism pentru a intimida procurori.

Cei de la USL au adaugat ceva, ulterior, ca audierile trebuie sa se faca "cu respectarea separatiei puterilor in stat", e rau si asa?

Vor explica faptul ca ii cheama pe procurori pentru a respecta separatia. Mentalitatea anti-justitie a majoritatii USL e recunoscuta, n-au facut niciun secret din aversiunea pe care o au fata de justitie.

Care e rolul pe care il va avea referendumul convocat de domnul Basescu? Daca e inainte de cel pentru Constitutie, s-ar putea sa schimbe total regulile jocului, poate chiar si la capitolul prezenta la vot, e greu ca romanii sa mearga la doua referendumuri intr-o perioada atat de scurta.

Trebuie sa intelegem gestul presedintelui in contextul revizuirii. Presedintele Basescu a anuntat intentia de a organiza un referendum pentru ca rezultatele referendumului din 2009 nu sunt respectate, sunt dispretuite, si avand in minte hotararea din iulie 2012 a Curtii Constitutionale, care spune ca referendumul din 2009 e o manifestare a vointei suverane a poporului si rezultatele lui nu pot fi ignorate intr-un stat de drept. Traian Basescu a reactionat foarte institutional pentru a pune discutia in limitele constitutionale.

Sigur ca majoritatea USL nu a fost incantata, e o majoritate cu un aer revolutionar, construita pe structura revolutionarului de profesie, doar ca revolutiile pe care vrea sa le starneasca ar aduce un haos institutional.

Pot trece amandoua referendumurile, si al lui Traian Basescu, si Constitutia?

E timp ca majoritatea USL sa inteleaga rostul gestului facut de presedinte. Presedintele cumva previne actorii implicati in deciziile din USL ca trebuie respectate niste borne institutionale, nu poti sa faci revizuirea Constitutiei ca si cum te-ai duce la o emisiune la care se pot bate campii.

USL are timp sa reactioneze, sa corecteze lucrurile.

Dorinta de parlamentizare a regimului a mers foarte departe, dar nu e de ajuns, asa ca s-ar putea sa avem un rezultat dezamagitor. Chiar daca uselistii se trezesc si iau in seama rezultatele referendumului din 2009, asta nu ne da certitudinea ca proiectul de revizuire e bun.

Cred ca nu e bun pentru ca nu s-au gandit nicio secunda sa obtina consensul semnificativ, nici macar al clasei politice. Aici reiterez o propunere pe care am mai facut-o publica - cred ca ar fi fost foarte bine, nu e inca timpul pierdut, ca fostii presedinti, fostii premieri, sa fie invitati la o consultare legata de structura institutiilor romanesti.

Se pare ca regimul politic trebuie sa fie obiectul unui consens semnificativ. Era util ca din experienta celor care au jucat un rol important in istoria regimului nostru, sa se extraga lucruri utile.

Daca luam in seama doar actuala majoritate, riscam sa pierdem ceva dintr-o experienta valoroasa. O reunire a tuturor fortelor politice semnificative - liderii din partide parlamentare ale istoriei postdecembriste, fosti presedinti, fosti premieri, poate chiar fosti sefi de camere ar trebui consultati - pentru a vedea cea mai buna solutie.

Trebuie cautat cu orice pret un consens - oamenii astia sa-si propuna ca fac o serie de consultari si nu se despart pana nu obtin o varianta consensuala asupra regimului nostru politic. Daca nu facem asta, riscam sa facem doar o Constitutie pentru USL, iar asta sigur pica.

Pica la vot?

Da. Nu va intra niciodata in vigoare. Societatea romaneasca este foarte dezamagita si demobilizata. Daca nu vede acest consens, sunt convins ca cetatenii Romaniei nu vor valida proiectul.

Cred, totusi, ca se mai poate salva ceva, nu m-as grabi sa vorbesc despre boicot. Trebuie dusa aceasta batalie pentru un consens veritabil referitor la regim. Nu e nici Constitutia lui Basescu, nici a nimanui, este pentru Romania.

Consensul a fost posibil in trecut - consensul de la Snagov privind Uniunea Europeana, acordul din 1999 privind dreptul la proprietate, de ce sa nu fie astazi posibil un acord pentru o Constitutie cu adevarat moderna.

Poate ca USL se gandeste si merge in directia despre care spuneam.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Cristian Preda Constitutie pica vot, #Cristian Preda modificare Constitutie , #constitutie