Cum n-ar trece Constitutia. USL vs cvorum vs Basescu (Opinii)

Duminica, 23 Iunie 2013, ora 09:22
3926 citiri
Cum n-ar trece Constitutia. USL vs cvorum vs Basescu (Opinii)

Avem un proiect de Constitutie, sa ne traiasca! Pana la a avea insa o Constitutie, mai e un drum nu doar lung, ci si extrem de complicat. Pentru ca, daca astrele nu se aliniaza corect pentru USL, e posibil sa nu avem deloc o Constitutie.

Doua sunt elementele de care depinde adoptarea ei. Primul e decizia Curtii Constitutionale, de luna viitoare, in privinta coborarii pragului de prezenta la referendum pana la 30%. Daca pica, lucrurile se schimba total.

Al doilea element e referendumul lui Basescu. Un referendum pus exact inainte de referendumul Constitutiei ar putea insemna ca nu se adopta cel de-al doilea, fie propunerea presedintelui trece sau nu.

Intre cele doua exista un singur lucru. Negocierea. Da, negocierea intre USL si Traian Basescu. Ar putea fi singur varianta prin care sa treaca revizuirea. Sa le disecam putin.

Pragul. 50%? 30?

USL si-a facut calcule bune privind timpul adoptarii Constitutiei. Referendumul e programat in octombrie. o luna foarte buna pentru adoptarea referendumului, cu o singura exceptie, cazul in care sunt ploi serioase si inundatii. Daca nu e nici cald, cu multi tarani multumiti dupa ce si-au strans recoltele, inclusiv cu studentii veniti din vacante, sansele cresc.

Maghiarii ar putea veni si ei in numar mare, mai ales ca li s-a dat, printr-un amendament bine gandit tactic, jumatate de autonomie culturala, desi nimeni nu indrazneste s-o spuna pe fata. Ei isi vor mai juca putin cartile, poate chiar tare, amenintand cu neprezentarea, pentru ca daca iese rau cu boicotul venit dinspre Basescu sau PDL, prezenta etnicilor maghiari va fi vitala.

Bun, pana acum. Cu 30% prag, referendumul trece.

Dar e oare asa usor sa aduci 50%? Nu. E foarte greu. In vara, cu toata mobilizarea disperata a USL, n-au putut aduce mai mult de 46%, iar atunci tema era mult mai clara - "scapam de Basescu". Acum, cu o tema pe care multi nu o inteleg foarte bine, e dificil.

Iar ceea ce ar putea face si mai dificil e referendumul lui Basescu.

Jocul lui Basescu

Sa incercam scenariul asta - cu o saptamana inainte de referendumul Constitutiei, Basescu face referendumul sau. Multi vor veni la primul, dar nu vor mai avea chef de al doilea, mai ales daca rezultatul celui dintai nu va fi respectat. E si o tema foarte puternica de boicot.

Ce spera, poate, USL, dar mai ales Traian Basescu? Spera la o negociere, sunt absolut sigur de asta. Spera sa faca o Constitutie in care sa aiba ceva de spus, din care sa elimine multe din prevederile incomode si sa introduca prevederea cu cei 300 de parlamentari, nu sunt sigur ca si unicameralul.

N-are nimic de pierdut in a sustine pana in panzele albe dorinta lui, mai ales ca e si o tema excelenta, cu care se mentine in atentie si ofera un suport mediatic viitoarei Miscari Populare.

Daca nu obtine ce doreste, e mai mult ca sigur ca va face tot ce-i sta in putinta pentru a deturna referendumul USL.

Ce va face USL? Ce va trebui pentru a trece. Chiar sa negocieze cu Basescu, daca e nevoie si sondajele vor arata ca boicotul sau opozitia acestuia vor impiedica trecerea noii Constitutii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, 16 aprilie, că, în acest moment, la nivelul coaliţiei s-a menţinut decizia ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidatul coaliţiei la...
#Basescu USL Constitutie, #Basescu boicot constitutie USL referendum Constitutie , #constitutie
Comentarii
Poza SC USL Felix SRL
SC USL Felix SRL
rank 1
Nu-i mai spuneți 'constituție'! Asta este constituție cum cei care