Curajul casatoriei

Autor: Codru Vrabie - activist, trainer, consultant
Marti, 24 Noiembrie 2015, ora 08:19
8836 citiri

Saptamana trecuta, luni seara si marti dimineata, in cadrul comisiilor parlamentare care audiau ministrii desemnati, dl deputat Remus Cernea s-a remarcat cu o intrebare adresata ambelor candidate pentru portofoliul Justitiei.

Pe fond, dl Cernea dorea sa afle daca statul roman (prin viitorii sai reprezentanti din Executiv) are de gand sa recunoasca parteneriatul civil sau chiar casatoria intre persoanele de acelasi sex. Solicitarea dlui Cernea este legitima, dar eu nu sunt convins ca e nevoie de-o interventie legislativa.

Constitutia Romaniei este perfect neutra fata de sexul persoanelor care doresc sa intemeieze o familie. In art. 48, alin. 1, se vorbeste despre casatoria liber consimtita intre soti, fara vreo referire la sexul acestora. Din felul in care e formulat textul, se intelege foarte clar ca e vorba despre cetateni egali in drepturi si obligatii.

Aceeasi egalitate este proclamata si de art. 16 alin. 1 din Constitutie, care spune ca toti cetatenii sunt egali in fata legii, fara posibilitatea vreunei forme de discriminare. Iar art. 4 alin. 2 ne spune explicit ca nu putem folosi criteriul sexului pentru a discrimina intre cetateni.

Cu alte cuvinte, eu sunt de parere ca art. 258, alin. 4 si art. 259, alin. 1 (ca si toate celelalte care decurg logic din primele doua, cum ar fi chiar art. 271) din Codul civil sunt neconstitutionale.

In locul unei interventii legislative, care e foarte probabil ca nu va intruni sprijinul unei majoritati necesare, legea se poate schimba, mult mai usor, pe calea unei decizii a Curtii Constitutionale, pe care Parlamentul va fi nevoit s-o puna in aplicare, in cel mult 45 de zile.

Pentru asta, e nevoie doar ca doua persoane de acelasi sex sa se prezinte in fata ofiterului de stare civila, solicitand incheierea casatoriei.

Sunt perfect constient ca ofiterul de stare civila le va spune ca nu se poate, pentru ca el aplica legea, asa cum este ea in vigoare. Fara nicio suparare, este nevoie doar de o hartie in care ofiterul de stare civila sa raspunda oficial ca nu poate incheia casatoria.

Pe baza acestei hartii, cele doua persoane despre care vorbeam mai sus se pot adresa tribunalului, impotriva refuzului de-a incheia casatoria, emis de ofiterul de stare civila. Odata admisa aceasta cauza pe rolul instantei, se va putea ridica exceptia de neconstitutionalitate descrisa mai sus, iar Curtea Constitutionala va trebui sa decida.

Sunt de parere ca-i suficient ca doua persoane (de acelasi sex) sa aiba acest curaj, de-a se lua in piept cu legea. Ceilalti, ofiterul de stare civila, tribunalul si Curtea Constitutionala, apoi chiar si Parlamentul, nu trebuie sa mai dea dovada de curaj, ci doar sa aplice legile in vigoare.

Rezultatul aplicarii legilor, mai ales a Constitutiei, va oferi un raspuns mult mai rapid si mai palpabil la intrebarea dlui Cernea. Alternativa este ca jumatate din 165 de senatori si 382 de deputati sa aiba curaj sa schimbe legea, iar noi stim ca numai dl Cernea doreste acest lucru.

Credeti-ma, e mult mai usor sa gasesti 2 oameni curajosi, decat inca 273 de parlamentari curajosi!

Codru Vrabie este activist, trainer si consultant in domeniul bunei guvernari, cu preocupari privind reformele anticoruptie in justitie si administratie. Din 1998, Codru a reprezentat mai multe organizatii ale societatii civile, la nivel local, national si international. Licentiat in stiinte politice si drept, masterat in afaceri europene si administratie publica, Codru lucreaza din februarie 2014 cu Asociatia Funky Citizens, alaturi de care promoveaza democratia participativa, responsabila si transparenta.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#casatorie gay Romania, #casatorie gay Constitutie , #constitutie