Definitia casatoriei din noua Constitutie, noul mar al discordiei din USL?

Joi, 06 Iunie 2013, ora 13:36
2682 citiri
Definitia casatoriei din noua Constitutie, noul mar al discordiei din USL?
Foto: Arhiva

Unele teme de revizuire a Legii fundamentale, precum votul dat deja asupra definirii casatoriei ca relatie intre un barbat si o femeie si regimul interceptarilor, dar si alte subiecte amanate la vot in Comisia de revizuire, au generat disensiuni intre liderii USL, sustin surse din Uniune.

Aceste teme urmeaza sa fie discutate intre liderii USL Victor Ponta si Crin Antonescu in cursul zilei de joi, in pauza sedintei Comisiei de revizuire.

Astfel, Victor Ponta a ajuns, in jurul orei 13.00, la Parlament, in biroul presedintelui Senatului Crin Antonescu.

La ora transmisterii acestei stiri, Crin Antonescu se afla la biroul sau de la Senat, impreuna cu mai multi liberali membri ai Comisiei de revizuire, printre care Tudor Chiuariu, George Scutaru, Dan Motreanu si Alina Gorghiu.

Casatoriile gay, interzise prin Constitutie: Nimeni nu s-a opus in comisie

Social-democratii din Comisia de revizuire s-au reunit, in acelasi timp, la Camera Deputatilor.

Sursele citate au precizat ca social-democratii ar dori reluarea votului asupra amendamentului votat deja prin care casatoria e definita ca relatie intre un barbat si o femeie si mentinerea articolului din Constitutia actuala, care defineste casatoria ca relatie dintre "soti".

Amendamentul respectiv a fost votat cu larga majoritate in Comisie, atat de social-democrati, cat si de liberali.

Comisia de revizuire a Constitutiei a adoptat, miercuri, un amendament care prevede ca familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre "un barbat si o femeie", sintagma care inlocuieste cuvantul "soti", prezent in textul actual al Legii fundamentale.

Articolul 48, alineatul (1) din actuala Constitutie, care are continutul "Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor" devine: "Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor".

Amendamentul a fost initiat de deputatii Florica Chereches, Grigore Craciunescu si Mircea Dolha. Un amendament in acest sens a fost transmis Comisiei de revizuire si de catre Biserica Ortodoxa Romana. Amendamentul a fost adoptat cu 15 voturi "pentru" si 3 abtineri. Deputatii PNL Petre Roman, George Scutaru si Alina Gorghiu sunt cei care s-au abtinut.

Presedintele Comisiei pentru revizuirea Constitutiei, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, ca va fi prevazuta posibilitatea ca procurorul, in cazuri exceptionale, sa poata dispuna interceptarea convorbirilor sau masuri similare, fiind in discutie insa perioada luarii acestor masuri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#definitie casatorie Constitutie, #modificare Constitutie scandal USL comisii modificare , #constitutie