Deputat PNL, din comisia pentru Constitutie: Solicit reducerea varstei de vot la 16 ani

Luni, 25 Februarie 2013, ora 14:25
3762 citiri
Deputat PNL, din comisia pentru Constitutie: Solicit reducerea varstei de vot la 16 ani
Foto: Arhiva

Deputatul PNL Alina Gorghiu, membra a comisiei parlamentare pentru revizuirea Constitutiei, va propune ca varsta minima pentru vot sa fie redusa de la 18 la 16 ani. Ea spune ca aceasta situatie se inregistreaza deja in tari precum Austria, Germania sau Elvetia.

"Voi propune in comisie reducerea varstei de vot la 16 ani", a declarat Alina Gorghiu pentru Ziare.com. Intrebata daca acest subiect a fost discutat cu conducerea PNL, Gorghiu a subliniat ca este o "initiativa personala". "Voi discuta si cu colegii de la partid", a adaugat deputatul PNL.

Comisia parlamentara pentru revizuirea Constitutiei este condusa de presedintele PNL, Crin Antonescu.

Cine sunt parlamentarii care vor revizui Constitutia

Intr-un interviu acordat machiavelli.ro, Alina Gorghiu a detaliat motivele pentru care sustine reducerea varstei de vot.

"Vorbim in primul rand despre gradul de implicare a tinerilor sub 18 ani in mersul democratiei, cu idei bune, practice si mature, deoarece s-a dovedit statistic ca tinerii incep inca de la varsta de 16 ani sa se implice in activitati care, de obicei, constituie apanajul majorilor. Este o realitate pe care nu o putem ignora, tocmai de aceea trebuie sa adaptam si legislatia in consecinta.

Pe de alta parte, vorbim si despre un dezechilibru constatat la nivel de categorii de varste, in sensul ca numarul tinerilor este din ce in ce mai mic, comparativ cu cel al batranilor. Astfel, exista riscul ca, pe viitor, tinerii sa fie marginalizati in cadrul procesului politic, datorita dominatiei ideilor celor mai in varsta, care sunt mai numerosi", a spus Gorghiu.

Ea a adaugat ca aceasta masura functioneaza deja, "cu succes", in tari europene precum Austria, Germania sau Elvetia.

Cristian Preda cere vot de la 16 ani si un singur mandat pentru presedintele tarii (Video)

Reducerea varstei de vot este sustinuta chiar si de catre reprezentantii Opozitiei. Europarlamentarul PDL Cristian Preda a solicitat si el modificarea Constitutiei in acest sens.

"Am in vedere ideea introducerii votului de la 16 ani (mai intai in alegerile locale si euro-parlamentare, apoi la cele generale si prezidentiale)", a declarat Cristian Preda in urma cu o saptamana.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Alina Gorghiu vot 16 ani, #Alina Gorghiu revizuire Constitutie, #Alina Gorghiu reducere varsta vot , #constitutie