Iese referendumul a doua oara, vom tine cont - Interviu (I) cu Ioan Chelaru

Luni, 24 Iunie 2013, ora 14:40
4324 citiri
Iese referendumul a doua oara, vom tine cont - Interviu (I) cu Ioan Chelaru

Senatorul PSD Ioan Chelaru, membru in comisia pentru revizuirea Constitutiei, a declarat, in prima parte a interviului acordat Ziare.com, ca USL trebuie sa tina cont de ce voteaza cetatenii, daca acestia aproba si a doua oara, la referendumul propus de Traian Basescu, trecerea la un Parlament unicameral cu 300 de membri.

"Ce va hotari poporul, asta vom face", a spus Chelaru, care insa nu crede ca oamenii vor vota aceasta propunere si a doua oara.

"Avem o problema si trebuie sa ne gandim foarte serios daca iese si a doua oara. Daca referendumul e legal, vine populatia masiv, trebuie sa tinem cont de optiunile populatiei, fara nicio discutie", a mai declarat senatorul.

Intrebat despre posibilitatea ca CCR sa forteze Parlamentul sa bage in Constitutie rezultatele referendumului din 2009, Chelaru a spus ca acest lucru nu e posibil.

Citeste prima parte a interviului acordat Ziare.com de senatorul PSD Ioan Chelaru:

Exista posibilitatea ca CCR sa va forteze sa bagati in Constitutie rezultatele referendumului din 2009?

Nu. Procedura e urmatoarea - marti la Biroul Senatului vom decide, dupa ce adunam semnaturile de la grupuri, trimitem textul legii de revizuire la Consiliul Legislativ. Conform legii, acolo trebuie sa stea minim cinci zile. Dupa, cu observatiile care tin in promul rand de tehnica legislativa si nu numai, il trimitem inapoi, dupa care merge la Birourile Permanente, iar observatiile sunt insusite sau nu.

Apoi, se trimite la Curtea Constitutionala, care, in aceasta faza, verifica doar daca proiectul meu nu a incalcat limitele revizuirii. Avem un text care spune ca sunt anumite chestiuni asupra carora nu se poate discuta prin procedura revizuirii.

Daca am fi vrut sa depasim chestiunea asta, ar fi trebuit sa transformam Parlamentul in adunare constituanta si sa construim o noua Constitutie. Cum nu s-a pus problema, Curtea verifica daca prin prevederi s-a adus atingere unor lucruri precum caracterul national, indepent, unitar, indivizibil limba oficiala, justitia sau incalcarea drepturilor fundamentale.

Sigur ca au fost interese si negocieri politice, sigur ca aproape jumatate din prevederi sunt de la Forumul Constitutional, nu cred ca e o lege de revizuire perfecta, o sa tinem seama de toate observatiile. A venit si o echipa de la Comisia de la Venetia, am stabilit sa le trimitem draftul, sa vada despre ce e vorba, am vorbit si cu cei de la Comisia Europeana sa ne trimita orice propunere.

Toata lumea a sarit sa critice textul, dar se va mai schimba de zeci de ori pana la o forma finala, de abia dupa ce trece de a doua verificare a Curtii Constitutionale si abia atunci putem spune ca avem tot.

Fac o paranteza, acum doi ani, a venit Guvernul cu un proiect, l-a trimis la Presedintie, care l-a facut varza. 80 de observatii a facut Curtea pe textul lui Basescu. N-a tinut cont de niciuna din cele 80. Noi n-o sa facem asa, o sa tinem cont de absolut toate observatiile.

Deci CCR nu poate face nimic, nici in a doua faza, in privinta referendumului din 2009?

Nu. Povestea cu referendumul e o chestie de optiune politica, la acest moment noi spunem ca e alta. O sa faca Traian Basescu referendumul, o sa vina in fata tarii, o sa iasa populatia cat o sa iasa, nu putem opri o procedura.

Dar daca mai voteaza inca o data populatia pentru referendumul din 2009?

Avem o problema si trebuie sa ne gandim foarte serios daca iese si a doua oara. Daca referendumul e legal, vine populatia masiv, trebuie sa tinem cont de optiunile populatiei, fara nicio discutie. Eu nu cred ca va iesi.

Noi am face o greseala serioasa sa schimbam sistemul unicameral. Putem lucra cu mai putini parlamentari, dar experienta de 23 de ani, plus cea cu un presedinte "autarhic" arata ca avem nevoie de 2 camere, cu atributii diferite.

Dar ce va hotari poporul, asta vom face.

De ce ati redus mandatul CSM la 4 ani?

Propunerea a iesit de la ei, de la Asociatia Magistratilor si Asociatia Procurorilor. Au zis "unii dintre ei s-au instalat pe scaunele alea, 6 ani de zile nu mai fac nimic, nici meserie, fac numai pe sefii, ca sa nu mai vorbim de alte lucruri". Au spus ca un mandat de 4 ani, care nu se poate repeta, e suficient, a ramas 4 ani.

Ce am facut noi in plus, la Articolul 132, alineatul 3, am adaugat ca numai judecatorii pot fi presedinti ai CSM. Am mai pus o chestiune, ca magistratii sunt revocati din functie de adunarile care i-au propus.

Citeste maine a doua parte a interviului cu Ioan Chelaru, in care vorbeste despre chemarea magistratilor in fata unei comisii parlamentare, eliminarea controlului CCR asupra constitutionalitatii hotararilor Parlamentului sau eliminarea prevederii ca parlamentarii sunt judecati doar de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Chelaru Constitutie referendum Basescu, #referendum Basescu votat , #constitutie