Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Comisia de modificare a Constitutiei calca in picioare statul de drept

Vineri, 07 Iunie 2013, ora 07:31
2513 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Comisia de modificare a Constitutiei calca in picioare statul de drept

Pe masura ce apar informatii ne dam seama ce vrea Parlamentul: sa-si subordoneze Justitia, ignorand principiile statului de drept.

Desi proclama in viitoarea Constitutie: "Parlamentul va fi organul suprem al poporului roman", Comisia nu confirma nici pozitia de "organ" si cu atat mai putin "suprem", pentru ca nu tine cont de referendumul din 2009 si a respins vointa poporului referitoare la parlament unicameral.

Argumentul lui Crin Antonescu a fost acela ca "poporul n-a inteles ce voteaza", adica poporul e mai prost, comparativ cu parlamentarii sai.

Sa mentionam in treacat ca peste 20 de parlamentari sunt fie condamnati definitiv, fie puscariabili, trimisi in judecata, incompatibili etc. Un membru al Comisiei Juridice tocmai ce a parasit Parlamentul pentru a se muta la Jilava. Asta da "organ suprem"!

Mai grav, un ultim amendament aprobat, propus de PNL, spune:

Art 64 (41) "Orice persoana de drept public, orice persoana juridica privata si orice persoana fizica are obligatia de a se prezenta, direct sau prin reprezentant legal, dupa caz, in fata unei comisii parlamentare, in urma invitatiei scrise primita din partea acesteia".

Asta inseamna inclusiv presedintele, procurorii sefi, procurorii, judecatorii CCR, presedintele tarii, preoti, patriarhul - capul Bisericii Romane, sefii serviciilor secrete etc. pot fi convocati la comisiile de ancheta parlamentare.

Ca sa fie anchetati si sa spuna ce? In ce stadiu sunt anchetele, pe cine mai intercepteaza, aresteaza, de ce il cerceteaza pe X sau Y? Ce faceti cu dosarul lui Dragnea, il condamanti pe Fenechiu etc.

De tot hazul declaratia Alinei Gorghiu: "nu exista niciun impediment ca procurorii sa fie chemati in fata unei comisii de ancheta a Parlamentului, dar nu vor fi intrebati ce au anchetat in dosarele referendumului, ci li se vor solicita informatii despre modul in care s-au sesizat, cum au decurs anchetele si daca este normal ca martorii sa jure pe Biblie".

Modul cum s-au sesizat, adica pe cine au ascultat, filat, interceptat, sursele acoperite de informatori, cum au luat interogatorii, confruntari, amanunte de astea, nerelevante. Iar juratul pe Biblie e prevazut in Codul de Procedura, nu tine de normal sau paranormal.

Daca nu astfel de intrebari le vor fi adresate, atunci ce i-ar putea interesa? Cati copii au, cate neveste au avut, cate amante, sau ce altceva nelegat de atributiile de serviciu?

Lasand sarja la o parte, parlamentarii nu inteleg ca Justitia nu se subordoneaza Parlamentului, desi la asta au visat actualii conducatori ai tarii. (Ponta: "avem guvernarea, dar nu avem toata puterea". "Trebuie sa preluam controlul politic la DNA". Voiculescu: "nu vom avea toata puterea pana nu luam si Justitia".)

Discutia e mai veche, s-a vehiculat si subordonarea CSM de catre Parlament, nepusa inca in practica. Dar mai e timp.

Membrii Comisiei de modificare a Constitutiei nu inteleg ca Parlamentul este o putere a statului din trei puteri. Toate separate. Si ca nu se pot erija in unic "organ" al conducerii unui stat. Nu inteleg si pace.

Cel mai tare ii deranjeaza ca trebuie sa dea cu subsemnatul la Parchete, ca politicieni de prima marime, precum Adrian Nastase, au facut puscarie, si altii ii urmeaza.

Pana si juristii PSD, Ioan Chelaru si altii, spun ca nu e in regula o astfel de prevedere, neavand consecinte juridice. ("Sefii de Parchete nu pot fi cercetati de Parlament. Exista in acest sens decizii ale CSM".)

Atata doar ca mai avem o Curte Constitutionala si un referendum de trecut. In mod sigur aceste filtre vor face tot efortul si timpul utilizat inutile. Cum sa accepte CCR zdrobirea in picioare a principiilor statului de drept, a independentei judecatorilor?

Si chiar daca CCR va functiona ca un apendice al USL, prin votul majoritar al unor judecatori, Uniunea Europeana nu va inchide ochii la abateri atat de grave, la incalcari grosolane ale statului de drept.

USL a vazut la referendum ce se intampla cand UE se supara pe conducatorii Romaniei. Daca vor sa repete scenariul de vara trecuta, n-au decat sa continue in felul acesta si falia existenta acum in societate se va adanci si mai mult.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#procurori judecatori chemati Parlament, #revizuire Constitutie justitie , #constitutie