Modificarea Constitutiei: Frunda ii propune lui Ponta schimbari majore

Vineri, 25 Ianuarie 2013, ora 07:27
6661 citiri
Modificarea Constitutiei: Frunda ii propune lui Ponta schimbari majore

"In Romania nu exclud posibilitatea ca o anumita putere sa-si bage opozantii in puscarie si de aia trebuie sa existe imunitatea parlamentara", spune Gyorgy Frunda, consilierul onorific al premierului pe probleme juridice, el mai aratandu-se de parere ca din acest motiv ea ar trebui pastrata in viitoarea Constitutie.

Dincolo de asta, fostul senator UDMR a declarat pentru Ziare.com ca e nevoie de multe modificari in noua Constitutie, cea care va fi supusa votului popular in 2013, intrucat sunt multe parti in care aceasta s-a dovedit nefunctionala. Frunda spune ca-i va propune premierului, printre altele, modificarea sistemului de adoptare a legilor, adoptarea ordonantelor de urgenta doar in situatii de dezastru sau limitarea drastica a asumarilor de raspundere.

Consilierului lui Ponta e si adeptul alegerii procurorilor-sefi de catre Consiliul Superior al Magistraturii, schimbarii statutului Curtii Constitutionale sau a clarificarii rolului presedintelui.

Imunitatea sa ramana la fel

"La ora actuala, nu m-as atinge de acest articol (cel referitor la avizul Parlamentului pentru perchezitia, retinerea sau arestarea unui parlamentar, n.red.), l-as lasa asa cum este, tocmai pentru a nu crea noi puncte de atac. Ca si institutie, imunitatea are rolul de a-l apara pe parlamentarul care e in opozitie. In tari mai putin democratice decat Romania, ca Ucraina, Azerbaidjan, Armenia, oamenii opozitiei sunt bagati la puscarie, li se fabrica procese. Imunitatea a fost gandita ca sa previna acest lucru, s-a intamplat si in Franta sau Germania acum 50-60 de ani. In Romania nu exclud posibilitatea ca o anumita putere sa-si bage opozantii in puscarie si de aia trebuie sa existe imunitatea parlamentara, dar aceasta nu are voie sa impiedice o cercetare penala obiectiva si corecta, atunci cand exista asemenea situatii.

Potrivit Constitutiei, urmarirea penala se poate face impotriva oricui, nu poate fi incetinita, se cere pentru arestare, retinere si perchezitie. Nu se poate face o ingradire, cel mai bun exemplu e in cazul parlamentarilor condamnati sau in curs de condamnare - si Nastase, si Voicu si ceilalti. Puterea politica n-a putut bloca urmarirea penala, ci doar arestarea. Cred ca exista o necunoastere a institutiei imunitatii in Romania. In Romania parlamentarul are o imunitate redusa. Daca exista cazuri limita in care se cere arestarea, ea poate fi acceptata", a spus Frunda pentru Ziare.com.

Nevoia de schimbare

"Guvernul va putea redacta un material, presedintele are posibilitatea, dreptul sa aiba punctul sau de vedere, iar pe baza principiului transparentei va fi un dialog cu societatea civila, dar textele in sine vor fi redactate de specialisti constitutionalisti din Parlament, iar Forumul Constitutional va fi un organism consultativ (...) nu va pot spune exact, am inteles ca va fi o discutie intre partidele politice, societatea civila, ONG-uri, asociatii si fundatii specializate in drept constitutional si drepturile omului", a explicat Frunda dinamica adoptarii noii Constitutii.

O sa pornim de la articolele in care Constitutia nu e nefunctionala, acelea vor trebui revizuite. Aceasta e esenta Constitutiei - atunci cand ceva nu functioneaza bine si ai nevoie de o lege fundamentala, care trebuie sa fie o colectie de principii, nu de detaliere, in care sa spui - vrei republica sau monarhie, daca vrei republica, ce fel de republica vrei - parlamentara sau prezidentiala, cu un presedinte foarte puternic sau ca acum, semiprezidentiala, rolul Curtii Constitutionale, rolul ordonantelor de urgenta, care ar trebui limitate foarte mult".

Numirea procurorilor sefi la Parchet si DNA

"Eu cred ca trebuie sa o lasam la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii. Eu cred ca nu e normal sa bagam in aceeasi oala procurorii cu judecatorii. Procurorii lucreaza la ordin, sub autoritatea ministrului Justitiei. Poti sa adopti sistemul german, in care procuratura e subordonata Parlamentului, nu stiu daca e solutia buna, sau poti sa o lasi unde este, sau in subordinea CSM, dar deciziile sa se ia intotdeauna de catre judecatori".

Curtea Constitutionala sa nu mai ramana asa

"Curtea Constitutionala - o duc asa cum este sau o duc pe plaja juridicului? Cum functioneaza acum nu e corect, e un amestec de juridic si politic. Totusi, 5 oameni din 9 pot decide in mod obligatoriu peste numarul total al parlamentarilor, nu e corect. Sau o introduc la puterea judecatoreasca si decizia e obligatorie pentru oricine, sau, daca o lasa asa cu este, decizia vine inapoi in Parlament, care poate sa o modifice cu majoritate absoluta, de trei sferturi, de exemplu, cum a fost si in Constitutie pana in 2003".

Limitarea ordonantelor si a angajarilor de raspundere din partea Guvernului

"Imi doresc eliminarea ordonantelor de urgenta. Se incalca principiul democratiei, al suveranitatii poporului, asa ca trebuie sa le limitezi foarte clar. Eu le-as reduce la situatii de urgenta, la catastrofe, calamitati, razboi.

Asumarea raspunderii - poti sa o accepti doar pentru coduri, pe alea nu le poti dezbate articol cu articol, unul are 2.000 de articole".

Fara legi care sunt schimbate prin ordine

"Mai avem si problema modului de adoptare a legilor. O sa-i propun primului-ministru sa trecem la un sistem legislativ mai coerent, adica odata adoptata legea in Parlament sa fie adoptata de la A la Z si sa nu mai fie urmata de hotarari ale Guvernului si ordine ale ministrului de resort care sa implementeze legea respectiva. In ultimii 20 de ani, de multe ori, ordinele ministrului sau hotararile de Guvern modificau legea, uneori articolele se bateau cap in cap. Avem legi care au fost modificate de X ori in ultimii 20 de ani. Voi propune ca fiecare minister sa-si clarifice legile, sa avem o lege unitara pentru a reduce posibilitatea coruptiei, sa trecem de la sistemul de legi succesive, carpite, la sistemul codurilor, pe care le modifici foarte greu.

Nu mai pleaca mii de oameni la schimbarea Guvernului?

"Sa prevedem ca la schimbarea Guvernelor pleaca si vin 300 de oameni, sa nu mergem pana la directorii din consiliile judetene sau locale sau la femeile de serviciu".

Presedintele, obligat sa dea premierul majoritatii

"Atributiile presedintelui trebuie clarificate. De exemplu, presedintele actual, domnul Basescu, spunea ca poate desemna un premier care apoi sa-si faca majoritatea in Parlament. Interpretarea mea, care e la numitor comun cu cea europeana, e ca vrei-nu vrei, trebuie sa acorzi functia de prim-ministru majoritatii parlamentare, chiar numerice, fara niciun fel de majoritate juridica. Pentru ca acest lucru nu e clar in Constitutie trebuie sa clarificam treaba asta, ca daca exista o majoritate parlamentara de facto, ii dai mandatul. Sau dimpotriva, daca e republica prezidentiala, presedintele va numi pe cine vrea el.

Cine sa reprezinte Romania la Consiliul European

"Si aceasta e o decizie politica. Nu e buna insa aceasta incertitudine care exista in Constitutia Romaniei, ca reprezentarea generala externa o are presedintele republicii si in unele cazuri poate fi premierul. Asa ca trebuie sa spunem 'in situatiile - si le insir - este presedintele' sau 'in situatiile - si le insir - este premierul' sau spun 'decide Parlamentul'".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Frunda schimbari Constitutie, #Frunda imunitate Constitutie , #constitutie
Comentarii
Poza Uniunea Satanisto Leninista
Uniunea Satanisto Leninista
rank 5
Constituția României făcută de György Frunda! Ce nu face plagiatorul