Modificarea Constitutiei: Judecatorii CCR au respins 26 de articole si alineate (Video)

Duminica, 16 Februarie 2014, ora 19:37
4132 citiri
Modificarea Constitutiei: Judecatorii CCR au respins 26 de articole si alineate (Video)

Judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) au decis ca 26 dintre articolele si alineatele proiectului de revizuire a Legii fundamentale sunt neconstitutionale, a declarat duminica presedintele Curtii, Augustin Zegrean.

Modificarea Constitutiei: Presedintele CCR: Riscam sa apara o Constitutie defecta

Potrivit acestuia, propunerea judecatorilor Curtii este, pentru unele din acestea, eliminarea din corpul proiectului, in timp ce pentru alte articole din propunerea de revizuire recomandarea este de reformulare a textelor pentru o mai buna punere in acord cu celelalte articole constitutionale.

"Am propus pentru unele articole declararea lor ca neconstitutionale si eliminarea lor din propunerea de modificare a Constitutiei. La altele am facut recomandari de modificare sau de corelare a textelor. Mi se par normal sa facem aceste recomandari fiindca pentru asta am fost sesizati. Nu putem sa trecem cu vederea daca se fac greseli de punere in text sau de corelare.

Am facut doar recomandari. Sigur ca este o decizie. Sper ca in doua saptamani sa o motivam. Va fi o decizie mare, mai mult de o suta de pagini fiindca este mult de scris. Raportul a avut mai mult de 400 de pagini. Speram ca cei care sunt indreptatiti sa hotarasca cu privire la modificarea Constitutiei, deci Parlamentul, sa tina seama de ce am spus noi aici.

Acolo unde sunt obligati sa tina seama, vom verifica din nou legea, dupa ce trece prin Parlament, daca se respecta sau nu decizia Curtii. In rest, este alegerea lor sa tina seama sau nu de recomandarile facute", a spus acesta, duminica, la finalul sedintei in care a fost discutat proiectul de revizuire a Legii fundamentale.

"Se risca sa apara o Constitutie cu defecte"

Zegrean a precizat ca daca in Comisia pentru revizuirea Constitutiei, unde urmeaza sa se intoarca proiectul de lege, nu se va tine cont de recomandarile formulate de CCR, atunci "se risca sa apara o Constitutie cu defecte, cu texte necorelate intre ele, cu texte in care la un articol se spune ca presedintele face ceva si in alt articol se spune ca premierul face lucrul acela".

"Sper ca vorbim intre oameni civilizati si cu oameni cu mintea la purtator si se va tine seama de lucrurile astea", a spus presedintele CCR.

Intrebat daca, in opinia sa, revizuirea Constitutiei este oportuna in conditiile in care judecatorii Curtii au decis ca 26 de articole si alineate din propunerea de modificare sunt neconstitutionale, Zegrean a raspuns ca o revizuire merita facuta si numai pentru un articol.

"Foarte multa lume spune ca americanii nu si-au modificat Constitutia de 200 de ani. Este gresit. Au facut 180 de amendamente. Pentru un articol merita, daca trebuie modificat. Daca se considera ca un articol din Constitutie trebuie modificat, merita facut", a mai spus Zegrean.

Modificarile aduse modului in care presedintele numeste premierul, neconstitutionale

Curtea Constitutionala a decis ca modificarile aduse modului in care presedintele desemneaza candidatul la functia de premier sunt neconstitutionale, relateaza Mediafax.

CCR: Articolul privind desemnarea premierului, neconstitutional - surse

De asemenea, CCR a costatat, cu unanimitate de voturi, neconstitutionalitatea modificarii cu privire la durata mandatului Guvernului.

Judecatorii considera neconstitutionale si modificarile referitoare la obligativitatea hotararilor Consiliului National de Securitate (CSM) si cresterea numarului membrilor CSM reprezentanti ai societatii civile.

Nu sunt constitutionale nici prevederile privind prezentarea la comisiile parlamentare si traseismul politic

Judecatorii au mai stabilit ca modificarea potrivit careia persoanele fizice si juridice sunt obligate sa se prezinte in fata unei comisii parlamentare este neconstitutionala, potrivit Mediafax.

CCR considera neconstitutionala completarea referitoare la incetarea calitatii de deputat sau de senator la data demisiei din partidul politic sau formatiunea politica din partea careia a fost ales sau la data inscrierii acestuia intr-un alt partid, precum si eliminarea tezelor referitoare la competenta Parchetului de pe langa ICCJ, de urmarire si trimitere in judecata, respectiv la competenta de judecata a ICCJ, cu privire la senatori si deputati.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#reactii decizie CCR Constitutie, #CCR modificare Constitutie, #CCR articole Constitutie neconstitutionale , #constitutie