Peste 70% dintre romani continua sa sustina parlamentul unicameral - Sondaj IRES

Luni, 25 Februarie 2013, ora 17:47
3696 citiri
Peste 70% dintre romani continua sa sustina parlamentul unicameral - Sondaj IRES
Foto:Arhiva

Peste 70% dintre romani continua sa sustina trecerea la parlament unicameral prin desfiintarea Senatului, iar 97% doresc reducerea numarului de parlamentari la 300, arata cel mai recent sondaj IRES.

Rezultatele acestuia confirma faptul ca romanii inca mai doresc aplicarea rezultatelor referendumului din 2009, pe care clasa politica nu doreste sa il puna in aplicare. In urma cu patru ani, 77,78% din alegatori s-au pronuntat in favoarea Parlamentului unicameral, iar 88,84% au votat pentru reducerea numarului de parlamentari, prezenta la referendum fiind de 50,95%.

Sondajul IRES realizat in perioada 19-20 februarie mai arata ca in ciuda popularitatii de care continua sa se bucure USL, marea majoritate a respondentilor apreciaza ca Romania merge intr-o directie gresita.

Astfel, doar 27% dintre persoanele intervievate au considerat ca directia in care merg lucrurile in Romania este una buna, in timp ce 70% dintre acestea tind sa creada ca directia este mai degraba gresita, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie.

In schimb, un procent similar, 75%, apreciaza ca principalul proiect politic al acestui an, modificarea Constitutiei Romaniei, este importanta.

Politicienii nu respecta Constitutia - 89%

Persoanelor care au declarat ca sunt de parere ca modificarea Constitutiei Romaniei este importanta li s-a adresat urmatoarea intrebare: "Pentru cine credeti ca este mai importanta modificarea Constitutiei Romaniei?", la care 41% au raspuns pentru cetateni, 15% pentru politicieni, 7% pentru stat, 6% pentru functionarea institutiilor, iar 4% ca este importanta pentru toata lumea. 27% dintre acestea fie nu stiu, fie nu vor sa dea un raspuns la aceasta intrebare.

Intrebati daca sunt de parere ca viata lor va fi influentata de modificarea Constitutiei, 60% au raspuns afirmativ, dar doar 37% considera ca vor avea un trai mai bun in urma acestei schimbari.

In ceea ce priveste respectarea Constitutiei in Romania, cei mai multi sunt de parere ca aceasta este respectata in foarte mica (41%) sau mica masura (44%), in timp ce 11% considera ca este respectata in mare masura, iar 1% in foarte mare masura. Cu cat sunt mai educati, cu atat respondentii sunt mai putin sceptici privind respectarea Constitutiei actuale.

89% dintre respondenti au apreciat ca politicienii romani respecta legea fundamentala a statului roman in mica sau foarte mica masura.

Un alt aspect a vizat cunoasterea Legii Fundamentale. Doar 14% cred ca romanii cunosc prevederile Constitutiei, aceasta opinie fiind mai raspandita in randul respondentilor cu studii elementare sau fara studii. Intrebati daca ei personal ar fi citit Constitutia Romaniei, 12% dintre intervievati declara ca ar fi citit-o in totalitate, iar 39% ca au citit-o partial.

In ceea ce priveste sursa de informare privind schimbarile din textul Constitutiei Romaniei preferata de cei mai multi respondenti, aceasta este televiziunea, mentionata de 83% . In schimb, 32% ar vrea sa fie informati si prin brosuri trimise acasa; prin radio si ziare ar dori sa fie informati cate 21%, iar prin Internet 16%.

Participare la referendum: 75%

Intrebati in ce masura sunt siguri ca ar merge la vot la referendumul pentru modificarea Constitutiei, 75% dintre intervievati spun ca ar merge sigur. Intrebati daca sunt de parere ca oamenii ar trebui sa mearga la vot cu aceasta ocazie, cei mai multi dau un raspuns afirmativ - 94%.

In viziunea celor mai multi dintre intervievati, la acest referendum ar trebui sa participe toata lumea, chiar daca nu stie ce modificari urmeaza sa se faca - 52%, in timp ce 46% dintre acestia sunt de parere ca ar trebui sa participe doar cei care cunosc aceasta problematica.

O treime dintre persoanele incluse in esantion declara ca exista un politician in care au incredere si al carui sfat l-ar urma daca i-ar spune ca trebuie sa mearga la vot, in timp ce restul declara ca nu exista un asemenea politician.

Libertate vs egalitate si Republica vs.Monarhie

In viziunea celor mai multi dintre respondenti, egalitatea este un principiu mai important decat libertatea: 47% vs. 32%. In acelasi timp 20% dintre intervievati declara ca acestea sunt de o importanta egala.

Doar 21% dintre respondenti sustin ideea ca Romania sa devina monarhie constitutionala, in timp ce restul doresc sa ramana republica sau nu stiu sa raspunda la aceasta intrebare.

Ce ar trebui sa se schimbe?

Cei mai multi dintre respondenti, 40%, considera ca rolul Parlamentului in noua Constitutie ar trebui sa scada, in timp ce 31% inclina spre cresterea rolului Parlamentului, respectiv pastrarea acestuia la nivelul actual (25%).

78% dintre respondenti nu sunt de acord cu modificarea privind statutul national, unitar si indivizibil.

Procente foarte ridicate privind acordul la intrebarea "Credeti ca urmatoarele modificari ar trebui sa apara in noua Constitutie?" s-au inregistrat in urmatoarele cazuri: reducerea mandatului Presedintelui la 4 ani (78%), reducerea Parlamentului la o singura camera prin desfiintarea Senatului (72%), reducerea numarului de parlamentari la 300 (97%), reducerea numarului de mandate pentru orice ales local la doar doua mandate (79%), raspunderea directa a magistratilor pentru erorile savarsite (93%), posibilitatea de a urmari, perchezitiona, aresta sau trimite in judecata parlamentari fara acordul Parlamentului (85%), stabilirea prin lege organica a raspunderii penale a membrilor Guvernului pentru fapte savarsite in exercitiul functie (85%) etc.

Sondajul IRES a fost realizat in intervalul 19-20 februarie 2013 pe un esantion de 1.452 indivizi de 18 ani si peste, reprezentativ la nivel national. Eroarea maxima tolerata este de +/- 2,6%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#revizuire Constitutie sondaj IRES, #aplicare rezultate referendum 2009, #scurtare mandat presedinte , #constitutie