Revizuim Constitutia? Cateva lucruri ar putea schimba totul (Opinii)

Duminica, 19 Ianuarie 2014, ora 18:27
7359 citiri
Revizuim Constitutia? Cateva lucruri ar putea schimba totul (Opinii)

USL joaca lucruri importante prin programarea referendumului pentru Constitutie odata cu europarlamentarele. Lucruri importante pentru viitorul Romaniei, dar si pentru viitorul USL. Doar ca mai sunt atatea variabile pana la finalul procesului asta incat ma gandesc ca sunt sanse mari nu doar ca el sa nu se mai intample, ci si ca, daca se intampla, sa iasa total diferit decat era planificat.

Sunt mai mult factori ce ar putea distorsiona mai mult decat interesant mersul lucrurilor:

Decizia CCR

Senatorul PSD Ioan Chelaru, probabil uselistul care stie cele mai multe despre revizuirea Constitutiei, spunea, intr-o declaratie pentru Ziare.com, ca nu e posibil ca CCR sa "forteze" introducerea in textul Legii fundamentale revizuite a rezultatelor referendumului din 2009, adica trecerea la un Parlament unicameral cu 300 de membri. Eu n-as fi atat de sigur, mai ales ca institutia asta ne-a obisnuit cu mari surprize. Curtea deja a trecut intr-o motivare de acum un an si ceva o referire la rezultatele acestui referendum ca reprezentand "vointa populara".

Unii se vor gandi ca la Curte se va vota pe linii politice, adica judecatorii trimisi de partidele din USL plus cel al UDMR vor fi de parerea formatiunilor din care provin si vor fi contra modificarii cu 300 de parlamentari. Asta daca se voteaza pe liniile de partid, pe gandirea "USL unit".

Nu e insa exclus un lucru - ca judecatorii PSD sa gandeasca putin diferit sau sa gandeasca dincolo de ce declara partidul. Ce vreau sa spun e ca, pentru PSD, un parlament cu 300 de membri ar putea fi un avantaj strategic.

300 de Parlamentari? Binecuvantare pentru USL. Sau PSD (Opinii)

Referendumul lui Basescu. Unde-l strecoara?

Traian Basescu mai are o arma puternica la dispozitie. Poate oricand sa convoace un referendum pentru a le cere romanilor sa se pronunte, pentru a doua oara, asupra unui Parlament unicameral cu 300 de membri.

Va face asta dupa o decizie a CCR pe tema asta, doar in cazul in care CCR nu impune asa ceva. Doar ca va fi o contradictie in sine, ce va arata ca, totusi, nu era obligatoriu.

Cu toate astea, efecte pot fi, mai ales daca il programeaza exact inainte de celalalt referendum. Principalul efect poate fi ca exista marele risc sa nu treaca proiectul USL de Constitutie, cu toate cele 2 zile. Oamenii nu vin chiar asa usor, doua sfarsituri de saptamana la rand, sa voteze.

USL va avea si o problema daca referendumul lui Basescu e din nou validat. Cum mai faci Constitutia atunci?

Pica referendumul, s-ar putea sa pice USL

Singurele motive pentru care PSD a acceptat referendumul sunt, dupa mine, legate de faptul ca fie vor un presedinte mai slab (deci un posibil USL unit), fie chiar vrea sa nu treaca pentru a se rupe USL.

E simplu - pica referendumul, sunt sanse mari sa pice si USL.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Constitutie referendum 300, #Constitutie decizie CCR , #constitutie