Revizuirea Constitutiei: Varsta candidatilor ramane neschimbata

Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 20:38
9148 citiri
Revizuirea Constitutiei: Varsta candidatilor ramane neschimbata

Comisia de revizuire a Constitutiei a respins, miercuri, amendamentele care propuneau scaderea sau majorarea varstei de la care se poate candida, aceasta fiind mentinuta la 23 de ani pentru candidatii la Camera Deputatilor, 33 de ani pentru Senat si 35 de ani pentru Presedintie.

Astfel, membrii Comisiei de revizuire au respins amendamentul formulat de social-democratii Eugen Nicolicea, Catalina Stefanescu si Ioan Toma care propunea scaderea varstei pentru candidatii la Camera Deputatilor la 18 ani, a candidatilor la Senat la 30 de ani si mentinea varsta de la care se poate candida la Presedintie la 35 de ani.

Revizuirea Constitutiei: Varsta minima de vot ramane 18 ani

Totodata, Comisia de revizuire a respins amendamentul formulat de Grupul minioritatilor nationale prin care se propunea majorarea varstei pentru candidatii la Camera Deputatilor si la Senat la 28 de ani si mentinea varsta de la care se poate candida la Presedintie la 35 de ani.

In consecinta, articolul din Constitutia actuala va ramane nemodificat si in viitoarea Lege fundamentala: "Candidatii trebuie sa fi implinit, pana in ziua alegerilor inclusiv, varsta de cel putin 23 de ani pentru a fi alesi in Camera Deputatilor sau in organele administratiei publice locale, varsta de cel putin 33 de ani pentru a fi alesi in Senat si varsta de cel putin 35 de ani pentru a fi alesi in functia de Presedinte al Romaniei".

Cum va arata steagul Romaniei, dupa viitoarea Constitutie

Pe de alta parte, Comisia de revizuire a Constitutiei a adoptat un amendament initiat de PSD prin care se instituie obligativitatea pentru candidatii la Camera Deputatilor, Senat si Presedintie de a avea domiciului in Romania cu cel putin 6 luni inainte de data alegerilor.

Astfel, la articolul 37 s-a introdus un nou alineat (3) cu urmatorul cuprins: "Pot participa la alegerile pentru Camera Deputatilor, pentru Senat si pentru functia de Presedinte al Romaniei numai candidatii care au avut domiciliul in Romania cu cel putin 6 luni inainte de data alegerilor".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#modificare varsta candidati Constitutie, #varsta candidati neschimbata, #revizuire Constitutie varsta candidati , #constitutie
Comentarii