Senatorii si deputatii, arestati fara vot in Parlament? Cum ar putea fi schimbata "imunitatea parlamentara" - Interviu

Sambata, 05 Decembrie 2015, ora 18:08
6867 citiri
Senatorii si deputatii, arestati fara vot in Parlament? Cum ar putea fi schimbata "imunitatea parlamentara" - Interviu
Foto: Ziare.com

Social-democratii si liberalii vor sa elimine prevederea constitutionala referitoare la incuviintarea retinerii si arestarii parlamentarilor, aflata la art.72 "Imunitatea parlamentara". Pentru acest lucru, insa, este nevoie de revizuirea Constitutiei.

Presedintele Comisiei comune a Camerei Deputatilor si Senatului privind revizuirea Constitutiei, senatorul PSD Ioan Chelaru, subliniaza ca la "imunitate parlamentara" nu poate fi inclusa si prevederea constitutionala a votului privind incuviintarea retinerii si arestarii parlamentarilor.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Chelaru a vorbit, dupa votul in cazul Sova din Senat, despre cat de rapid ar putea fi modificata Constitutia Romaniei in acest sens si de ce, in opinia sa, votul privind incuviintarea retinerii si arestarii nu are legatura cu imunitatea parlamentara.

"Nu e o chestiune care e reala", sustine senatorul, subliniind ca, in acest sens, expresia "imunitate parlamentara" trebuie folosita cu ghilimele.

Totodata, Ioan Chelaru a explicat ca social-democratii vor eliminarea acestui alineat din art.72 al Constitutiei, dar ca acest lucru nu se poate intampla pana cand PNL nu va fi de acord cu modificarile aduse Legii Fundamentale.

In ce masura este posibil ca, intr-o formula revizuita a Constitutiei, sa fie eliminata imunitatea parlamentara?

Vreau sa lamurim doua chestiuni.

"Imunitatea parlamentara" este o notiune care se foloseste gresit, din pacate, de unii oameni politici, mai ales care apar in media, in urmatorul sens: Constitutia Romaniei prevede imunitate parlamentara pentru membrii Parlamentului in ceea ce priveste declaratiile si voturile.

Declaratiile politice si votul, care conform Constitutiei nu este imperativ, sunt un sistem de protectie a parlamentarului, mai ales cand este in opozitie.

Procedura pentru care m-ati intrebat, a incuviintarii retinerii si arestarii, e o procedura care nu priveste imunitatea. E o procedura prevazuta in Constitutia Romaniei, inca de la elaborarea sa dupa Revolutie, a fost pastrata, si eu cred ca aceasta procedura nu ar mai trebui sa priveasca Parlamentul.

Sova, in lacrimi dupa ce a ramas fara imunitate. Poate fi retinut si arestat

Imunitatea parlamentara, care inseamna imunitate pentru declaratii si vot, este imunitate europeana, prevazuta in toate constitutiile statelor europene; procedura de retinere si arestare, incuviintarea inceperii urmaririi penale, este o procedura care nu este prevazuta in toate constitutiile, este prevazuta in Constitutia Romaniei si noi in aceste conditii o aplicam, pentru ca este procedura constitutionala.

In proiectul de revizuire, pe care l-am elaborat in cea mai mare parte si care a fost blocat de colegii liberali, era prevazuta pastrarea imunitatii in ce priveste declaratiile si voturile si urmaream scoaterea procedurii speciale prevazute pentru parlamentari.

Procedura fiind inclusa in acest articol 72, privind "Imunitatea parlamentara", aproape toata lumea are impresia ca tine de imunitatea parlamentara...

Stiu, e o notiune care tine de dreptul penal si nu are, din punctul acesta de vedere, nicio legatura. Am vazut si eu ca toata lumea, inclusiv unii la care nu ma asteptam, foloseste gresit cele doua notiuni.

Aveti in acest moment sprijinul colegilor pentru ca aceasta prevedere sa fie scoasa?

De la PSD, da. In proiectul pe care am lucrat si era aproape gata, era foarte clar in acest punct de vedere. Dar o sa vedem ce se intampla cand se va face revizuirea. Deocamdata, de un an de zile stam si ne uitam.

Si presedintele PNL, Alina Gorghiu, sustine acest lucru.

A fost membru in Comisia de revizuire a Constitutiei, stie bine foarte bine discutiile de acolo si stie foarte bine ca a existat o parere relativ unanima pe acest subiect - deci povestea cu procedura de retinere si arestare.

(...) Daca se refera la procedura avizarii retinerii si arestarii, suntem pe aceeasi lungime de unda.

Impreuna cu parlamentarii PSD sunteti de acord cu eliminarea acestei prevederi, insa ea a facut ca unii dintre colegii social-democrati, chiar si Victor Ponta, sa scape la un moment dat de actiunile Justitiei, prin intermediul votului din Parlament.

Este o procedura constitutionala, nimeni in aceasta tara, poate exceptandu-l pe presedintele Basescu, nu si-a permis sa incalce Constitutia. Si, ne place sau nu ne place, noi suntem obligati sa aplicam aceasta procedura, asa cum este. Chiar daca, in sine, multi dintre noi au spus-o deschis si o spun si eu deschis ca nu era o chestiune care sa priveasca Parlamentul.

Din punctul meu de vedere, asemenea masuri, care evident ca au un caracter punitiv, trebuie luate doar de magistratul judecator. Singurul indreptatit de lege sa ia o masura privativa de libertate, chiar preventiva, cum e cea care s-a cerut joi este numai judecatorul.

De aceea, nu cred ca Parlamentul si nicio alta institutie nu ar trebui amestecata in aceasta procedura.

Dar aceasta parere nu ar implica automat ca, in momentul unui astfel de vot, cine este impotriva acestei prevederi constitutionale sa voteze pentru incuviintarea cererilor?

Nu, intelegeti gresit. Eu, fiind unul dintre parlamentarii cei mai vechi, am fost de multe ori pus in postura sa ma pronunt intr-un fel sau altul. De fiecare data am votat in raport de ce am gasit in dosar. Si acum sunt unul dintre foarte putinii parlamentari, membri ai Comisiei juridice, care am avut rabdarea sa citim dosarul.

Daca am o prevedere constitutionala, imi place sau nu imi place, eu o aplic. Cu atat mai mult eu o aplic, care sunt si specialist in domeniu.

In ce stadiu se mai afla procesul revizuirii Constitutiei?

Din pacate, urmare a unei decizii politice pe care colegii liberali au luat-o, dupa ce ajunsesem la faza finala si urma sa primim amendamentul, sa pregatim raportul si sa facem modificarile care ne-au fost stabilite de Curtea Constitutionala si sugerate de Comisia de la Venetia, dupa alegerile prezidentiale, colegii liberali, chiar si cei care votasera proiectul, s-au razgandit, in urma cu un an.

Revizuirea Constitutiei: Ce rol vor avea Guvernul si presedintele. Cand avem referendum

Am mai convocat doua sedinte de comisie de atunci, am constatat ca au venit colegii liberali si au propus sa luam procedura de la capat, sa discutam principiile, sa vedem daca merita sa facem sau nu revizie. Adica au gasit un subterfugiu sa blocheze desfasurarea lucrarilor.

N-am mai avut majoritatea necesara de doua treimi, din momentul desfiintarii USL, conditii in care Comisia exista, proiectul exista, toata lumea sta in asteptare, toata lumea vorbeste de bine de proiect, ca trebuie facut, insa, colegii liberali fara sa-si dea acordul, n-am mai putut sa facem un pas in fata.

Ce sanse sunt ca revizuirea Constitutiei sa aiba loc in aceasta Legislatura?

Daca opinia politica a celor de la PNL se schimba, sunt sanse mari, insa cum vad dumnealor lucrurile in prezent, sau cum le-au afisat public, nu cred ca putem sa discutam in aceasta sesiune de posibilitatea ca legea pentru revizuirea Constitutiei sa treaca prin Parlament, cel putin.

Dragnea si Gorghiu vor eliminarea imunitatii parlamentare - ce prevede Constitutia

Presedintii PSD si PNL, Liviu Dragnea si Alina Gorghiu, sustin la randul lor renuntarea la prevederea privind votul in Parlament al incuviintarii retinerii si arestarii alesilor, cei doi mergand doar pe ideea unei imunitati asa cum este ea prevazuta la alin. (1):

"Deputatii si senatorii nu pot fi trasi la raspundere juridica pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului."

Dragnea, despre votul pe ridicarea imunitatii: Mie imi face rau fizic sa decid destinul unui om

Gorghiu, despre imunitate: Dragnea ar putea sa fie mai serios cand vorbeste de etica

Alin. (2), cel invocat atat de des, are urmatorul enunt:

"Deputatii si senatorii pot fi urmariti si trimisi in judecata penala pentru fapte care nu au legatura cu voturile sau cu opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului, dar nu pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati fara incuviintarea Camerei din care fac parte, dupa ascultarea lor. Urmarirea si trimiterea in judecata penala se pot face numai de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie."

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Ioan Chelaru Constitutia Romaniei, #Ioan Chelaru imunitate parlamentara, #imunitate parlamentare retinere arestare, #imunitate parlamentara revizuire Constitutie, #Ioan Chelaru revizuirea Constitutiei , #constitutie