Societatea civila cere transparenta in revizuirea Constitutiei. Chiuariu: Exista tentatia de a face circ

Joi, 28 Martie 2013, ora 15:53
2927 citiri
Societatea civila cere transparenta in revizuirea Constitutiei. Chiuariu: Exista tentatia de a face circ
Foto: Arhiva

Douasprezece ONG-uri i-au adresat o scrisoare deschisa presedintelui Comisiei de revizuire a Constitutiei, Crin Antonescu, in care cer transparenta in activitatea comisiei, precum si o metodologie si un calendar de actiune. In replica, senatorul Tudor Chiuariu spune ca exista tentatia de a face circ la sedintele comisiei.

"(...)Va solicitam, domnule presedinte, elaborarea unui calendar de consultari si a unei metodologii de consultare care sa ia in calcul o participare cat mai largita a cetatenilor la acest proces. Realizarea revizuirii Constitutiei printr-un proces transparent si in baza unei consultari publice extinse faciliteaza perceperea corecta a valorii Legii Fundamentale si asigura acesteia durabilitate.

Totodata, consultarea cetatenilor cu privire la recomandarile de modificare a Constitutiei are rolul de a oferi acestora cunostintele necesare privind felul in care functionarea si relatiile dintre institutiile fundamentale au impact asupra vietii de zi cu zi a cetatenilor, creandu-se astfel premisele unei mai bune intelegeri si implicari a publicului in bunul mers al statului", se arata in scrisoarea deschisa adresata lui Crin Antonescu semnata, printre altii, de Active Watch, APADOR-CH si Societatea Academica din Romania.

In opinia semnatarilor, "participarea cat mai larga a cetatenilor nu trebuie sa vizeze doar etapa referendumului in procesul de revizuire a Constitutiei, ci sa constituie punctul de central atat al activitatii Formului Constitutional, cat si al intregului demers de revizuire".

De asemenea, acestia considera ca este necesar ca "etapele in care care se vor desfasura consultarile (teritoriala, tematica si academica) sa plece de la consultarea publica a cetatenilor si sa includa opiniile acestora", iar "procesul de consultare a cetatenilor trebuie continuat si ulterior concretizarii activitatii Forumului Constitutional".

Cele 12 ONG-uri care semneaza scrisoarea deschisa mai sustin ca este nevoie de o perioada "substantiala de timp", astfel incat cetatenii sa poata fi consultati.

"Suntem convinsi ca termenul de 5 mai 2013 vehiculat de presa pentru finalizarea activitatii

Forumului este prea scurt pentru a permite o consultare larga.

Recentele procese de revizuire constitutionala din state din Europa ofera exemple de buna practica, iar aceste exemple pot fi folosite si in cazul Romaniei. In Irlanda, de exemplu, o Conventie Constitutionala, formata inclusiv din cetateni obisnuiti, isi desfasoara activitatea pe o perioada de un

an de zile, incepand cu 2012. Aceasta comisie este responsabila cu organizarea consultarilor si delibereaza pe temele de revizuire a Constitutiei.

In Islanda, procesul incheiat in 2012 a durat mai multi ani. Acesta a plecat de la constituirea unei adunari nationale responsabila cu formularea propunerilor de schimbare a Constitutiei si formata in totalitate din cetateni obisnuiti", se mai arata in scrisoarea deschisa adresata lui Crin Antonescu in care i se cere acestuia sa asigure transparenta procesului de revizuire a Constitutiei si elaborarea unui calendar al consultarilor si a unei metodologii de consultare.

Chiuariu: Exista tentatia de a face circ

Intrebat cum comenteaza solicitarea ONG-urilor care au cerut acces la lucrarile comisiei de revizuire a Constitutiei, seful Comisiei juridice a Senatului, Tudor Chiuariu (PNL), a declarat la RFI Romania ca daca ar fi ingaduit acest lucru ar exista "o anumita tentatie de a face circ, in loc sa facem ce trebuie sa facem si anume o noua Constitutie".

"Eu asa cred. Nu ca si cum n-ar exista posibilitatea asta. Totusi, sa nu exageram! Stiti, e un echilibru just intre nevoia publicului de informare, pe care noi o intelegem si o respectam si necesitatea ca lucrarile acestei comisii sa fie eficiente", a declarat Chiuariu la RFI Romania.

"Deocamdata, un calendar pana pe 15 mai exista, in sensul ca am hotarat ca aceasta comisie sa nu bruieze, sa nu faca lucrari in paralel cu Forumul Constitutional. (...)Tot timpul s-a comunicat ce vrem sa facem, intr-un mod transparent(...) Sedintele comisiei, daca va uitati in regulamentul ei, pot fi publice. Au fost trei sedinte pana acum si cu chestiuni mai degraba tehnice, comisia de-abia s-a organizat, n-a inceput nici o dezbatere pe fondul revizuirii Constitutiei", a mai adaugat senatorul liberal.

Antonescu: Nu cred ca e cazul sa participe presa

Presedintele Comisiei pentru revizuirea Constitutiei, Crin Antonescu, a declarat, in debutul lucrarilor comisiei pe care o conduce, ca membrii acesteia au decis - "conform traditiei" - ca reprezentantii presei sa aiba acces doar in primele minute la lucrarile comisiei, dupa care dezbaterile sa continue in spatele usilor inchise, asta in conditiile in care in 2003, la revizuirea anterioara a Constitutiei, presa a avut acces total la lucrarile comisiilor similare.

"De participat cred ca nu e cazul, pentru ca nici noi nu participam la lucrarile voastre din redactii atunci cand va pregatiti programele", le-a spus Crin Antonescu jurnalistilor prezenti la Palatul Parlamentului.

In acest context, profesorul de drept constitutional Ioan Stanomir a vorbit inttr-un interviu acordat Ziare.com despre caracterul netrasparent si imprevizibil al procesului de revizuire a Constitutiei, atragand atentia asupra riscurilor majore pe care le presupune o asemenea procedura.

I.Stanomir: Revizuirea Constitutiei are un caracter netransparent si imprevizibil Interviu

In replica, vicepresedintele Comisiei pentru revizuirea Constitutiei Ioan Chelaru respinge acuzatiile de lipsa de transparenta in activitatea acesteia, subliniind faptul ca "pana la acest moment practic toate deciziile comisiei au fost facute publice fara nici un fel de retinere din partea membrilor Comisiei parlamentare".

Chelaru promite ca noua Constitutie se va creiona transparent

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#ONG scrisoare revizuire Constitutie, #societate civila transparenta Constitutie, #Chiuariu circ revizuire Constitutie , #constitutie
Comentarii