Stanomir: Daca ataci punctele nerevizuibile din Constitutie se deschide Cutia Pandorei

Miercuri, 15 Mai 2013, ora 19:50
4895 citiri
Stanomir: Daca ataci punctele nerevizuibile din Constitutie se deschide Cutia Pandorei
Foto: Evenimentul Zilei (Arhiva)

Ioan Stanomir, specialist in drept constitutional, considera ca intentiile anuntate de Victor Ponta privind atacarea prevederilor care interzic revizuirea unor puncte din Constitutie ar putea avea "efecte secundare periculoase".

El se teme ca ar putea fi luate in discutie la un moment dat si aspecte care tin de functionarea statului de drept si a democratiei.

Premierul Victor Ponta a anuntat luni ca aspectele nerevizuibile din Constitutie pot fi, de fapt, modificate, daca "exista vointa politica".

"Pana la urma te duci la articolul care spune ca este nerevizuibil si il revizuiesti. Important este daca vrei. Important este daca exista decizia politica, asumata", a spus Ponta.

Ponta vrea sa atace punctele nerevizuibile din Constitutie. Chiuariu (PNL): Pare comic

O astfel de perspectiva privind modificarea Constitutiei este considerata ingrijoratoare de catre specialistul in drept constitutional Ioan Stanomir.

"Este un lucru care poate da nastere unor efecte secundare periculoase, mai cu seama daca se vor crea majoritati politice care sa poata sa puna in discutie principii esentiale pentru functionarea statului de drept si a democratiei.

In limitele revizuirii Constitutiei se numara drepturile si libertatile, asa numitele caracteristici democratice ale statului roman. Mie mi se pare ca aceste lucruri nu ar trebui niciodata sa faca obiectul unei revizuiri", a declarat Stanomir pentru Ziare.com.

"Daca ataci anumite puncte nerevizuibile, se deschide Cutia Pandorei, indiscutabil", a subliniat profesorul de drept constitutional.

"Singurul lucru care trebuie sa ramana nerevizuibil intr-o Constitutie sunt aspectele referitoare la democratie, stat de drept si pluralism. Daca le scoatem pe acelea din Constitutie ca fiind nerevizuibile, suntem in fata unui potential pericol major", a explicat Stanomir.

Alte aspecte considerate nerevizuibile sunt cele referitoare la caracterul national sau limba oficiala, insa Stanomir nu considera ca afectarea acestora ar trebui sa nasca temeri.

"Daca din Constitutie dispar limitele revizuirii care tin de limba oficiala sau de caracterul unitar, acestea nu sunt pierderi, pentru ca un stat poate avea mai multe limbi oficiale sau o limba oficiala si altele de circulatie regionala.

Ma indoiesc ca se va pune in discutie caracterul national al statului roman, pentru ca PNL duce o politica din ce in ce mai nationalista si nu cred ca isi va permite sa-si alieneze noul electorat, castigat printr-o retorica foarte radicala in privinta problemei nationale", a adaugat Stanomir.

Kelemen: Nu vrem radierea alineatului 1 din Constitutie, doar a cuvantului "national"

El nu crede ca intentiile lui Ponta in privinta Constitutiei vor deveni realitate, intrucat se vor lovi de refuzul actualei Curti Constitutionale. Insa si aceasta situatie s-ar putea schimba daca balanta de putere din CCR va inclina inspre USL.

"Ca sa scoti limitele revizuirii din Constitutie, acest lucru ar trebui sa fie acceptat de Curtea Constitutionala. Nu stiu daca va accepta acest aspect. Orice proiect de revizuire trebuie sa treaca si pe la Curtea Constitutionala.

Dar daca la nivelul actualei Curti Constitutionale echilibrul se va schimba in favoarea USL putem sa asistam la avizarea pozitiva a acestui tip de solutie juridica", a concluzionat Ioan Stanomir.

Antonescu, despre Constitutie: Poate fi modificat articolul despre limitele revizuirii

Co-presedintele USL, Crin Antonescu, a confirmat si el, luni, ca se pot aduce modificari limitelor revizuirii Constitutiei.

Intrebat cum vede ideea lansata de premierul Victor Ponta, legata de modificarea articolului din Constitutie care stabileste punctele in care legea fundamentala nu poate fi revizuita, el a raspuns ca o discutie in acest sens se poate face doar daca exista un consens politic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ioan Stanomir revizuire Constitutie, #Victor Ponta revizuire Constitutie, #Crin Antonescu revizuire Constitutie , #constitutie