Sunteti de acord sa apara in Constitutie casatoria intre "un barbat si o femeie"? - Sondaj Ziare.com

Duminica, 09 Iunie 2013, ora 12:30
6838 citiri
Sunteti de acord sa apara in Constitutie casatoria intre "un barbat si o femeie"? - Sondaj Ziare.com

Lucrarile din comisia de revizuire a Constitutiei sunt in toi, astfel ca au fost aduse numeroase amendamente Legii fundamentale, printre care si prevederea ca familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre "un barbat si o femeie" si nu intre "soti".

La inceput a fost Biserica. Marti, BOR a propus presedintilor Camerelor ca intemeierea familiei sa se faca pe casatoria liber consimtita dintre "un barbat si o femeie", adica modificarea articolului 48, alineatul (1).

Acesta prevede in prezent ca "Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor".

Aberatia zilei: Ciondaneala Puterii pe sexul nevestelor

Miercuri, in urma amendamentului adoptat de comisia de revizuire a Constitutiei, articolul devine "Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor".

Amendamentul a fost adoptat cu 15 voturi "pentru" si 3 abtineri. Deputatii PNL Petre Roman, George Scutaru si Alina Gorghiu sunt cei care s-au abtinut.

Revizuirea Constitutiei: Familia ramane traditionala, intre un barbat si o femeie

Imediat, insa, amendamentul respectiv a starnit tensiuni in USL, astfel ca votul ar putea fi reluat. Insusi prim-ministrul Victor Ponta si-a aratat in mai multe randuri reticenta fata de aceasta modificare.

Premierul a spus, joi, ca actuala prevedere din Constitutie referitoare la casatorie este foarte clara si ca nu crede ca "este necesar sa se modifice ceva ce pana acum a mers foarte bine".

Vineri seara, la Romania Tv, acesta a explicat de ce s-a opus la introducerea unei definitii a familiei in Constitutie: "Nu sunt de acord sa tot punem restrictii in Constitutie. In momentul in care pui restrictie, esti practic impotriva. (...) Daca textul actual e bun si nu am avut nicio problema in practica, de ce sa schimbi?".

Presedintele PNL Crin Antonescu a recunoscut ca are o opinie diferita fata de liderul PSD in privinta definirii casatoriei.

"Asta este familia, asta este un lucru de nediscutat. Asta nu inseamna in niciun fel (...) nici homofobie (...) si nu inseamna nici o taiere a vreunui drept. Dar familia e familie, casatoria e casatorie si se face intre un barbat si o femeie", a intarit liderul liberal.

Cernea: Romania va fi tara homofoba. Antonescu: Familia e familie!

Pe de alta parte, deputatul liberal Alina Gorghiu a anuntat deja reluarea discutiei in comisie, saptamana viitoare, pe acest subiect, argumentand ca "s-a generat o discriminare". Ea a mai spus ca amendamentul respectiv este "foarte clar reglementat in Codul Civil".

Un alt oponent vocal al amendamentului a fost deputatul independent Remus Cernea, care a declarat miercuri ca Romania va fi pusa pe lista tarilor homofobe daca respectiva modificare va fi validata de plen si de referendum. Totodata, el a catalogat respectivul amendament drept "absurd", dupa ce, in urma cu doua luni, a adus in discutie un proiect de lege pentru reglementarea parteneriatului civil, atat intre heterosexuali cat si intre persoanele de acelasi sex.

Controversa pe drepturile gay: Anti-discriminarea, abandonata in Constitutie?

In plus, si organizatia Amnesty International s-a aratat "ingrijorata" de adoptarea controversatului amendament constitutional: "Dreptul de a intemeia o familie este pana la urma un drept al omului, ce poate fi regasit in numeroase documente internationale privind drepturile omului. Oricine ar trebui sa se bucure de acest drept, fara discriminare".

Totodata, discriminarea sexuala va fi interzisa prin Constitutie, ceea ce, potrivit coordonatorului Forumului Constitutional, Cristian Parvulescu, ar putea genera o contradictie cu faptul ca familia e alcatuita dintr-un barbat si o femeie.

Pe 18 mai, Franta a a devenit a 13-a tara in care casatoriile gay sunt oficializate, dupa Olanda (prima tara, in 2000), Belgia, Canada, Spania, Africa de Sud, Norvegia, Suedia, Islanda, Portugalia, Argentina, Danemarca si Brazilia. In Noua Zeelanda si in Uruguay, aceasta practica va deveni legala incepand cu luna august.

In aceste conditii, Ziare.com va invita la dezbatere si va intreaba daca sunteti de acord cu amendamentul potrivit caruia in Constitutie se prevede ca familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#modificare Constitutie casatorie, #Constitutie amendament familie, #Constitutie casatorie barbat femeie, #discriminare casatorie Constitutie, #USL amendament casatorie , #constitutie