Sunteti de acord ca parlamentarii sa nu aiba voie sa fie si ministri? - Sondaj Ziare.com

Duminica, 26 Iunie 2011, ora 17:32
6292 citiri
Sunteti de acord ca parlamentarii sa nu aiba voie sa fie si ministri? - Sondaj Ziare.com

In cele 85 de pagini in care isi expun punctul de vedere cu privire la proiectul de revizuire a Constitutiei, magistratii Curtii Constitutionale lanseaza Parlamentului si o mica provocare surpriza, aceea de a interzice cumulul calitatii de parlamentar cu cea de ministru. Nu pare o idee interesanta?

Daca ne uitam la actuala componenta a cabinetului, observam ca dintre cei 16 ministri doar patru nu sunt si parlamentari: Teodor Baconschi, Daniel Funeriu, Catalin Predoiu si Sebastian Lazaroiu (cel care l-a inlocuit recent pe Ioan Botis-deputat). Iar actualul guvern nu iese din tiparul celor anterioare, Mihai Tanasescu, Monica Macovei, Ionut Popescu sau Mircea Miclea fiind doar alte cateva rare exceptii.

De nenumarate ori m-am intrebat de ce este ingaduita si chiar incurajata ideea ca un deputat sau un senator sa ocupe simultan si functia de ministru. Cat de capabil trebuie sa fii, cat de bun profesionist, astfel incat sa te poti ocupa de multitudinea de indatoriri care iti revin in aceasta dubla calitate?

Cum reusesti sa te mentii la curent cu toate problemele care se ivesc intr-o singura zi, atat la Palatul Parlamentului, cat si la Palatul Victoria, de la, sa zicem, "Legea privind exercitarea profesiunilor de biochimist, biolog si chimist" pentru care trebuie sa votezi in calitate de deputat, si pana la subiectele fierbinti de pe agenda Executivului? Cat de curajos trebuie sa fii sa iti asumi ambele responsabilitati?

Sigur, poate unii vor raspunde ca traim intr-o tara plina de superprofesionisti, din moment ce avem atatia parlamentari care au timp sa se ocupe si de propriile afaceri, cu mare succes chiar. Sau care pot conduce universitati de prestigiu. Cum sa nu poti sa fii ministru si parlamentar in acelasi timp, cata vreme Tudor Ciuhodaru, de exemplu, poate fi, in acelasi timp, si deputat si medic la Spitalul de Urgenta din Iasi?

In schimb, carcotasii poate vor mormai ca si asa in Parlament nu se face mare branza si se voteaza dupa cum ridica sau coboara degetul liderul de grup. Eu nu spun asta, doar ma mir de capacitatea unora dintre concetatenii mei de a face in acelasi timp atat de multe lucruri extrem de importante pentru soarta noastra, a tuturor.

Situatia nu este nicidecum noua. Un exemplu extrem de graitor pentru dilemele cu care este nevoit sa se confrunte un parlamentar-ministru ne este dat de liberalul Cristian Adomnitei, fost membru al Guvernului Tariceanu. In 2008, deputatul Cristian Adomnitei a votat in Parlament pentru majorarea salariilor profesorilor, impotriva intereselor si convingerilor... ministrului Educatiei Cristian Adomnitei.

"Daca as fi votat impotriva, cel putin un trust national de presa ar fi titrat ca sunt singurul ministru din istorie care a votat impotriva sistemului pe care-l conduce. (...) Am avut cea mai ingrata sarcina, a fost o incompatibilitate morala intre deputatul Adomnitei si ministrul Adomnitei. Ca parlamentar, am votat dintr-un principiu in care cred, respectiv majorarea salariilor, insa, ca ministru, nu sunt de acord cu cuantumul majorarii", a explicat atunci liberalul, adaugand ca o abtinere sau o iesire din sala in momentul votului ar fi fost "rusinoase".

Cum a facut ochi problema in 2011

Dupa mai bine de doi ani de zile de la acest incident, Curtea Constitutionala propune o solutie pentru astfel de dileme. Saptamana aceasta, magistratii CCR au scris din proprie intiativa in motivarea deciziei cu privire la proiectul de revizuire a Constitutiei ca ar trebui eliminata exceptia care permite cumulul calitatii de parlamentar si de membru al Guvernului.

"Pentru a da expresie principiului separatiei si echilibrului puterilor in stat si a asigura deplina efectivitate a textului constitutional in sensul asigurarii independentei membrilor Parlamentului si a protejarii legislativului impotriva influentelor executivului, alin. (2) al art.71 ar trebui modificat, in sensul eliminarii exceptiei pe care o instituie in prezent si care permite cumulul calitatii de parlamentar si de membru al Guvernului. ", precizeaza judecatorii Curtii.

Ce spune mai exact articolul 71 alin. 2 din Constitutie: Calitatea de deputat sau de senator este incompatibila cu exercitarea oricarei functii publice de autoritate, cu exceptia celei de membru al Guvernului

Curiosi sa aflam ce e cu aceasta exceptie din Constitutia noastra am discutat cu cativa cunoscatori in domeniu.

Franta interzice acest cumul de mandate

Profesorul Ioan Stanomir, cel care a condus Comisia prezidentiala de Analiza a Regimului Politic si Constitutional Romanesc, ne-a explicat ca aceasta exceptie exista pentru ca in regimurile parlamentare si intr-o parte a regimurilor semiprezidentiale, printre care si Romania, nu asistam la o separare stricta si rigida intre puterile executiva si legislativa, iar participarea membrilor Executivului in Parlament reprezinta o forma de a evidentia relatia stransa dintre acesta din urma si guvernul pe care il genereaza.

"E greu de spus daca e un aspect pozitiv, el tine de o arhitectura politica si constitutionala. In Franta, de exemplu, acest cumul de mandate nu este posibil, dar exista in schimb cumulul mandatelor primar-parlamentar, cumul pe care noi nu il avem in Romania. In ceea ce ma priveste, eu sunt adeptul unui Executiv unitar, pe model american, iar in modelul american este inutil sa va spun ca nu poti cumula functia de membru al administratiei cu cea de membru al congresului", ne-a declarat Ioan Stanomir.

In schimb, deputatul UNPR Eugen Nicolicea, membru in comisia comuna a Senatului si Camerei Deputatilor pentru revizuirea Constitutiei, declara ca nu are pana in prezent o opinie formata pe acest subiect.

"E o chestiune asupra careia eu nu am avut nicio obiectie, niciun punct de vedere. Ma raliez majoritatii, punctele pe care eu le-am sustinut vizau alte subiecte mult mai importante.

Ramane la latitudinea premierului daca isi alege ministri dintre deputati. Interdictia de a participa la un Cabinet, mai ales acum cand nu ai supleant, ar insemna ca daca te desemneaza ca ministru trebuie sa iti dai demisia si trebuie facute noi alegeri in colegiul respectiv", ne-a declarat Eugen Nicolicea, parand sa incline astfel mai degraba spre o pozitie in care lucrurile sa fie lasate asa cum sunt in prezent, mai ales ca, dupa cum a remarcat el insusi, "atat timp s-a putut si asa".

In Marea Britanie e pe dos: nu poti sa fii ministru daca nu esti parlamentar

Mult mai transant, cu o opinie bine formata si cu serioase argumente, a fost senatorul PNL Teodor Melescanu, membru al aceleiasi comisii comune parlamentare si totodata fost ministru-parlamentar, in cabinetul Tariceanu, dar si ministru simplu in cabinetul Vacaroiu.

"Exista state care au deja sute de ani de democratie, unul din ele este Marea Britanie, unde nu poti sa fii ministru daca nu esti parlamentar, pornind de la ideea ca ministrul este raspunzator in fata legislativului.

Dar eu cred ca si a face o conditie din asta este exagerat, pentru ca, de la caz la caz, sunt si avantaje si dezavantaje. Va spun foarte deschis, cand am fost ministru de Externe (n.red: 1992-1996, in Guvernul Vacaroiu), faptul ca nu am fost parlamentar si nu am avut o afiliere politica mi-a fost un ajutor foarte mare in acea perioada, care si explica multe din lucrurile pe care le-am putut face si care altfel probabil ca nu ar fi fost posibile", a declarat senatorul.

In acelasi timp insa, Teodor Melescanu considera ca acest cumul de calitati are si avantaje.

"Unul dintre ele este ca fiind prezent si la sedintele de guvern si la cele de la Parlament poti asigura mai bine tranzitia intre proiectele legislative care sunt adoptate si politica pe care o faci, pentru ca stii nu numai ce scrie, dar si cum s-a ajuns la formularile respective si care au fost problemele care s-au ridicat pe parcursul negocierilor.

In plus, cred ca e bine si din punct de vedere al modului in care un ministru concepe responsabilitatea fata de parlament. Evident ca daca nu e parlamentar i se pare o pierdere de timp cand e chemat in parlament. In timp ce, daca este parlamentar, intelege foarte bine cat de important este sa vina, sa dea explicatii si sa convinga in legatura cu abordarile sale.

Deci din punctul meu de vedere e mai degraba un avantaj, fara sa trebuiasca sa devina neaparat o obligatie. Nu mi se pare fundamentata ideea ca ar fi utila aceasta separare a celor doua functii", a rezumat Teodor Melescanu opinia sa privind dubla calitate de ministru si parlamentar.

Obligativitate, interdictie sau nici una nici alta?

In concluzie, in Marea Britanie este obligatoriu ca ministrii sa fie si parlamentari, in Franta acest lucru este total interzis, iar in Romania este o optiune deschisa.

O fi bine? Am putea gandi ca nu, vazand numai si faptul ca patru ministri sunt in top 10 al absentilor de la voturile finale in Parlament, top realizat de IPP (deputatii Elena Udrea, Kelemen Hunor si Laszlo Borbely, si senatorul Marko Bela).

Dar, mai ales, am putea opta pentru o separare a celor doua functii amintindu-ne doar cate probleme au fost la votul in Camera Deputatilor pentru ridicarea imunitatii si continuarea anchetelor DNA in cazul deputatilor-ministri Adrian Nastase si Monica Iacob Ridzi, spre deosebire de cazul lui Teodor Atanasiu, care si-a dovedit foarte repede nevinovatia in instanta.

Ziare.com te invita la dezbatere si la vot: Esti de acord cu separarea calitatii de ministru de cea de parlamentar?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#cumul functii parlamentar ministru, #interzicere parlamentar ministru, #revizuire Constitutie , #constitutie