Talentatul domn Dorneanu, de la CCR

Miercuri, 28 Iunie 2017, ora 19:28
8049 citiri
Talentatul domn Dorneanu, de la CCR

Pe holurile Curtii Constitutionale se aud doar soapte si pasi. Magistratii-asistenti trec unul pe langa celalalt, uneori isi zambesc, uneori se saluta, alteori ies impreuna afara, la o tigara.

Toti angajatii Curtii sunt acolo pentru a-i servi pe cei noua judecatori. Le stiu tabieturile, calitatile, dar si slabiciunile, iar CCR este o institutie de granita in care politica intra intr-un creuzet, trece prin diferite stari de agregare pentru a deveni lege.

Cei noua zei sunt numiti politic de catre Presedintele Romaniei, de catre Senat si de catre Camera Deputatilor. Ei sunt un rezultat al compromisului, iar rolul lor e sa-i serveasca pe cei care i-au trimis acolo. Asa se face ca domnul Valer Dorneanu, presedintele CCR, un soldat credincios al lui Ion Iliescu si PSD, a reusit performanta de "aproape" legaliza Ordonanta 13 scrisa de deputatul Florin Iordache si adoptata de Guvernul Grindeanu.

Aceasta ordonanta a scos sute de mii de oameni in strada in luna februarie a acestui an, iar la presiunea strazii a fost abrogata. De atunci asistam la un proces complex si misterios, administrat de CCR in complicitate cu ministrul Justitiei Tudorel Toader, prin care se incearca anularea infractiunii de abuz in serviciu.

La CCR, sub comanda lui Valer Dorneanu, se intampla un fenomen ciudat. Judecatorii voteaza ceva, iar motivarea intoarce decizia votata de majoritate. De exemplu, Bombonica Prodana, fosta sotie a lui Liviu Dragnea, in timpul procesului in care ea si fostul ei sot sunt acuzati de abuz in serviciu, ridica o exceptie de neconstitutionalitate, acuzand ca legea nu prevede un prag al pagubei in cazul infractiunii de abuz in serviciu.

Citeste si "Cum a fost prima dezbatere pentru abuzul in serviciu?"

Ce face CCR? Respinge exceptia reclamantei, adica ia decizia ca plangerea nu are temei, in consecinta legea e buna asa cum e, dar obliga Parlamentul si Guvernul sa stabileasca printr-o alta lege sau ordonanta un prag pentru infractiunea de abuz. CCR s-a comportat in acest caz ca un sot care ii cere iertare sotiei care s-a plans ca e neglijata, iar, apoi, o ia la bataie.

Pragul, capcana juridica in care abuzul in serviciu isi va da duhul

In orice sistem de gandire logic, motivarea unei decizii inseamna explicarea acelei decizii, adica, noi majoritatea judecatorilor CCR am respins cererea doamnei Bombonica Prodana pentru ca legea e in regula, oferind argumente pentru acest raspuns, facand referiri la alte legi sau la o jurisprudenta care explica decizia.

Foto CCR. Valer Dorneanu, presedintele CCR, a reusit ce n-a reusit Florin Iordache cu Ordonanta 13

Motivarile CCR s-au transformat in adevarate sofisme, care rastoarna decizia initiala sau o neutralizeaza. Astfel, domnul Valer Dorneanu a reusit sa faca ce n-a reusit Florin Iordache si Liviu Dragnea. A obligat Parlamentul si Guvernul sa fixeze un prag pentru infractiunea de abuz in serviciu, adica o limita pana la care furtul si neglijenta unui functionar public sunt legale. Ne pregatim sa fim prima tara din lume care legalizeaza furtul cu consecinte greu de calculat pentru functionarea institutiilor publice.

Intreaga dezbatere s-a transferat in acest moment intr-o zona periculoasa: cat sa fie pragul? Multe voci din societatea civila cer un prag intre un leu si pana la salariul minim, dar impunerea pragului in sine e o victorie imensa pentru Liviu Dragnea, Florin Iordache si Valer Dorneanu.

Din momentul in care in lege va aparea o cifra, informal, infractiunea de abuz in serviciu nu mai exista, iar furtul devine legal. Va fi foarte usor pentru orice guvern sau majoritate parlamentara sa modifice pragul. Chiar daca in prima faza va fi un leu, ce garantii exista ca nu va ajunge un milion de euro sau ca pragul nu va fi indexat cu inflatia sau ca nu va fi modificat in functie de alte exceptii de neconstitutionalitate ridicate de inculpati in diferite procese de coruptie. Cine garanteaza ca domnul Valer Dorneanu va fi multumit cu pragul propus de domnul Tudorel Toader?

Citeste si "O solutie pentru abuzul in serviciu? Sa devina infractiune de pericolpentru care nu trebuie prag"

In opinia mea, sub conducerea lui Valer Dorneanu, CCR a devenit un instrument de slabire si relativizare a legislatiei penale cu scopul de a crea clasei politice din Romania o super imunitate. Din pacate, Romania e departe de statutul de democratie solida, cu o legislatie clara si cu o politica facuta in interesul cetateanului. Polarizarea din societate se va accentua pana cand va aparea un nou moment de tensiune.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#Valer Dorneanu ordonanta 13, #Dorneanu decizie abuz serviciu, #CCR motivare abuz serviciu , #constitutie