USL vrea o Constitutie pe placul Bruxelles-ului: Vom respecta sugestiile din MCV

Duminica, 17 Martie 2013, ora 08:19
4040 citiri
USL vrea o Constitutie pe placul Bruxelles-ului: Vom respecta sugestiile din MCV
Foto: Arhiva

Vicepresedintele Comisiei parlamentare de revizuire a Constitutiei, senatorul PSD Ioan Chelaru, sustine ca noua lege fundamentala a tarii va fi cu totul in acord cu cerintele Comisiei Europene. "Le vom comunica in permanenta fiecare pas facut in revizuirea Constitutiei", a promis Chelaru.

Senatorul PSD exclude orice posibilitate ca modificarile aduse Constitutiei sa starneasca nemultumirea oficialilor de la Bruxelles.

"Nu se pune problema de a intra in conflict cu Comisia Europeana. Cred ca va lua cele mai intelepte solutii. Noi vom comunica in permanenta fiecare pas facut in revizuirea Constitutiei, incepand de la teme, pana la textele in sine, la 'carnea' Constitutiei. Vom invita reprezentanti ai CE la discutii, la analize de text, nu avem nimic de ascuns. Vom respecta in integralitate si sfaturile celor de la Comisia de la Venetia", a declarat Chelaru pentru Ziare.com.

Ungaria inflameaza din nou UE cu revizuirea Constitutiei

Senatorul PSD sustine ca in niciun caz nu se va ajunge la situatia din Ungaria, unde noile modificari constitutionale, prin care se restrang atributiile Curtii Constitutionale, au starnit furia Comisiei Europene. Dimpotriva, parlamentarii romani vor respecta intru totul nu numai deciziile anterioare ale CCR, dar si recomandarile din controversatul raport pe Justitie de la sfarsitul lunii ianuarie.

"In ultimul MCV, ni se atrage discret atentia sa ne uitam mai atent si mai in profunzime la deciziile Curtii Constitutionale si o sa le luam in calcul in ce priveste revizuirea Constitutiei. Cei din Uniunea Europeana, inclusiv Comisia, vor fi permanent racordati la modificarile pe care dorim sa le facem", a subliniat Chelaru.

USL declanseaza ofensiva la Bruxelles: Vom cere CE redactarea unui nou Raport pe Justitie

Senatorul PSD se asteapta ca discutiile privind revizuirea Constitutiei sa fie finalizate pana pe 15 mai, pentru ca in septembrie proiectul sa poata fi supus votului parlamentarilor. El crede ca referendumul privind adoptarea noii Constitutii ar putea sa aiba loc in octombrie. Pentru a face si mai mult pe plac Bruxelles-ului, Chelaru nu doreste sa fie eliminat total cvorumul de prezenta.

"Nu cred ca trebuie sa eliminam pragul minim. Cred ca trebuie sa existe un prag minim. Chiar daca am avut experienta nefericita din vara, chiar daca exista state in care nu este un prag minim, avand in vedere situatia creata in Romania, si suspiciunile, si ideea ca suntem inca sub MCV, ca nu suntem stat de drept, eu cred ca trebuie sa existe un cvorum minim de participare. Si acesta n-ar trebui sa fie mai putin de o treime din numarul celor inscrisi pe liste", a dezvaluit senatorul PSD.

Referendum pentru modificarea Constitutiei - sub 50% dintre romani ar merge la vot

Proiectul legii referendumului se afla acum in dezbatere in cadrul grupurilor parlamentare ale USL. Si premierul Victor Ponta s-a manifestat in favoarea unui prag de 30% prezenta la vot pentru validarea referendumului.

"Trebuie facut un cvorum de validare pe un standard european, dar care sa ne permita practic sa avem sansa de a face acel cvorum. In momentul in care astazi - e o realitate - trei milioane de romani sunt in afara granitelor tarii, iar ei sunt oricum inclusi in cvorum, ca asa a spus Curtea Constitutionala (...) E in regula, respectam ce a spus Curtea Constitutionala, dar nu o sa facem niciodata 50% plus unu pentru nimic si atunci putem sa mergem pe alte modele europene, fie ca e vorba de o treime, fie ca e vorba de minim 25% din populatie sa spuna 'da' pentru a fi validat", a declarat Ponta la inceputul lunii martie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#revizuire Constitutie, #Chelaru Constitutie Comisia Europeana, #Chelaru revizuire Constitutie, #Chelaru Constitutie MCV , #constitutie