Comisia de la Venetia ne recomanda modificarea Constitutiei - vezi ce propune

Vineri, 14 Decembrie 2012, ora 18:35
7919 citiri
Comisia de la Venetia ne recomanda modificarea Constitutiei - vezi ce propune

Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia) a adoptat la 14 decembrie 2012 un aviz cu privire la masurile luate in aceasta vara de Guvernul si Parlamentul Romaniei in ceea ce priveste unele institutii ale statului, printre care Curtea Constitutionala.

De asemenea, Comisia de la Venetia a formulat un "set de propuneri de revizuire a Constitutiei Romaniei, avand drept scop consolidarea cadrului constitutional", se arata intr-un comunicat de presa remis de Guvern.

Documentul a fost adoptat dupa ce, la inceputul lunii septembrie, specialistii Comisiei de la Venetia au venit in Romania si au discutat cu reprezentantii CCR, Guvernului, CSM si ai altor institutii direct implicate in evenimentele politice din vara care au culminat cu referendumul pentru suspendarea presedintelui.

Vizita acestora a fost generata de doua apeluri facute de Curtea Constitutionala care a reclamat abuzuri si presiuni asupra membrilor sai.

Avizul adoptat vineri se refera cu precadere la ordonanta de urgenta pentru amendarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, precum si la ordonanta de urgenta pentru amendarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea referendumului.

Despre ordonante, suspendare, Avocatul Poporului si relatiile cu UE

In ceea ce priveste setul de propuneri de revizuire a Constitutiei Romaniei, acesta include urmatoarele:

- regimul ordonantelor de urgenta, cu privire la care Comisia de la Venetia constata ca acest instrument a fost utilizat in mod abuziv de guvernul anterior - 140 de ordonante de urgenta fiind adoptate in 2011 - si in privinta carora se recomanda, ca solutii alternative, accelerarea procedurii legislative si consolidarea utilizarii ordonantelor simple, pe baza de delegare legislativa;

- procedura suspendarii presedintelui Romaniei, cu privire la care Comisia de la Venetia propune sa fie transformata intr-o procedura de raspundere juridica, initiata de Parlament;

- institutia Avocatului Poporului, cu privire la care Comisia recomanda ca principalele elemente ale statutului si competentele cele mai importante sa fie reglementate in Constitutie;

- clarificarea departajarii competentelor primului-ministru si presedintelui, in special in ceea ce priveste politica externa si in relatia cu Uniunea Europeana;

In comunicatul de presa remis de catre Guvern se "apreciaza pozitiv salutarea, de catre Comisia de la Venetia, a faptului ca deciziile Curtii Constitutionale, in special cele referitoare la aspecte privind referendumul pentru demiterea presedintelui, au fost respectate".

De asemenea, se subliniaza faptul ca oficialii Comisiei de la Venetia au retinut ca legislatia referitoare la referendum a fost pusa in concordanta cu deciziile Curtii Constitutionale.

In plus, in cadrul dezbaterii avizului, presedintele Comisiei de la Venetia, Gianni Buquicchio (foto), a declarat ca "in acest moment, se bucura ca situatia de la Bucuresti este pe calea cea buna si exista o buna cooperare intre institutiile statului."

Totodata, Comisia de la Venetia si-a aratat disponibilitatea de a oferi asistenta autoritatilor romane pentru implementarea acestor reforme.

C.B.

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...