Comisia de revizuire a Constitutiei, vazuta din interior: E o formalitate, USL ia deciziile! - Interviu

Duminica, 16 Iunie 2013, ora 08:41
2991 citiri
Comisia de revizuire a Constitutiei, vazuta din interior: E o formalitate, USL ia deciziile! - Interviu
Foto: Expres de Banat

Deputatul PDL Valeria Schelean, unul dintre cei trei reprezentanti ai democrat-liberalilor in comisia pentru revizuirea Constitutiei, este de parere ca aceasta nici nu mai trebuia infiintata, argumentand ca USL oricum nu este incurcat in deciziile pe care vrea sa le ia pe tema modificarii Legii fundamentale.

Valeria Schelean, de profesie avocat si aflata la primul mandat de parlamentar, a explicat ca luni se vor incheia lucrarile comisiei pentru revizuirea Constitutiei, dupa discutarea amendamentelor CSM.

Cine sunt parlamentarii care vor revizui Constitutia

Deputatul considera ca este tardiv ca PDL sa urmeze gestul PP-DD de retragere din comisie, dar si ca democrat-liberalii nu ii pot impiedica pe reprezentantii USL "sa faca mai departe ceea ce vor sa faca".

Totodata, Schelean apreciaza ca nici nu se impunea infiintarea unei astfel de comisii si ca USL putea sa vina direct cu un proiect de revizuire asumat de un sfert dintre parlamentari, ceea ce se intampla in comisie fiind doar "o formalitate".

Deputatul PDL precizeaza ca discutiile dintre membrii USL se poarta cu usile inchise, iar amendamentele noi au fost prezentate reprezentantilor Opozitiei in afara termenului stabilit de comisie, de multe ori doar in forma orala, nu si scrisa, fara o informare in prealabil despre tema amendamentului.

Cum decurg lucrarile pentru modificarea Constitutiei? Se apropie de final foarte curand...

Mai avem un singur capitol asupra caruia urmeaza sa ne pronuntam, cel legat de autoritatea judecatoreasca si care s-a amanat joi pentru ca, in urma discutiilor pe care le-am avut cu reprezentantii CSM si reprezentantii Asociatiei Magistratilor, s-a convenit ca acestia sa-si depuna propriile amendamente la proiectul de revizuire pana luni - termenul de depunere al acestor amendamente este luni.

Si atunci practic am amanat toate discutiile legate de autoritatea judecatoreasca pana cand ne parvin si aceste puncte de vedere sau amendamente - ce vor fi. In rest, practic s-a discutat intreaga Constitutie. Deci daca probabil am fi avut aceste propuneri din partea CSM mult mai devreme, saptamana aceasta cred ca s-ar fi incheiat lucrarile comisiei. Practic luni va fi ultima zi de lucru.

Revizuirea Constitutiei: CSM cere independenta mai mare pentru procurori (Video)

Ce se intampla dupa terminarea sedintei de luni?

Dupa terminarea zilei de luni, ar trebui staff-ul administrativ sa centralizeze toate amendamentele aprobate de comisie, sa intocmeasca acest proiect de revizuire care a rezultat in urma lucrarilor comisiei. Acest proiect de revizuire va trebui sa aiba semnaturile unui numar de o patrime dintre parlamentari, asa cum prevede articolul 150 din Constitutie (" Revizuirea Constitutiei poate fi initiata de Presedintele Romaniei la propunerea Guvernului, de cel putin o patrime din numarul deputatilor sau al senatorilor, precum si de cel putin 500.000 de cetateni cu drept de vot" - n.red.), ceea ce ma gandesc - avand in vedere majoritatea USL din Parlament - ca nu va fi o problema.

Proiectul pleaca mai departe la Consiliul Legislativ pentru aviz, la Curtea Constitutionala pentru controlul de constitutionalitate a proiectului, dupa care este sesizat Parlamentul, dupa care acest proiect ajunge in comisiile de specialitate - cele juridice - si in plen pentru dezbateri. Cand ajunge in plen si in comisii, toti parlamentarii pot sa formuleze amendamente la proiect.

Parlamentarii PDL isi vor pune semnatura pe proiect?

Nu. Din ce stiu pana acum, din discutiile care au existat la nivel de partid, nu, pentru ca nu s-au respectat cerintele pe care le-am avut noi de-a lungul lucrarilor comisiei, de a se respecta rezultatul lucrarilor din 2009. Practic, ceea ce a trecut din propunerile pe care le-a avut PDL au fost doar acele amendamente care vizau drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor, care au fost practic amendamentele propuse de cele mai multe formatiuni - legate de demnitatea umana, de nediscriminare, de dreptul la buna administrare.

De asemenea, in ceea ce priveste introducerea regiunilor, aici a fost un consens politic, in sensul ca toata lumea a inteles ca la acest moment istoric Romania are nevoie de regionalizare si, ca sa se poata face aceasta regionalizare, este nevoie sa introducem aceste unitati administrative si in Constitutie. Nu putem sa nu fim de acord cu o asemenea situatie, pe care am sustinut-o si pentru care am votat in comisie.

Basescu ataca revizuirea Constitutiei: Si-a pierdut rostul, risca sa blocheze statul

Partidul Poporului a decis sa protesteze fata de deciziile din comisie retragandu-se. PDL nu s-a gandit la niciun fel de protest?

Din discutiile pe care le-am avut pana acum la nivel de conducere a partidului, nu am luat decizia de a ne retrage de la lucrarile acestei comisii. Un asemenea gest, in momentul de fata, oricum este tardiv. El ar fi trebuit eventual gandit la un moment anterior, cand ar fi avut un rezultat sau s-ar fi putut castiga ceva prin parasirea lucrarilor comisiei.

Stati linistiti ca, si cu prezenta noastra, si fara prezenta noastra in comisie, ei tot au acel numar necesar de voturi sa treaca amendamentele, deci oricum nu-i impiedicam sa faca mai departe ceea ce vor sa faca. Ceea ce facem noi in comisie este sa le atragem atentia, acolo unde se poate si unde gresesc, ca nu e normal si firesc sa treaca un anume amendament.

Un partid s-a retras din Comisia de revizuire a Constitutiei: E o mascarada!

Ceea ce vom face probabil va fi sa le aratam cetatenilor in toata perioada asta, pana cand se va ajunge la referendum, care sunt dispozitiile pe care le cuprinde proiectul de revizuire, astfel incat sa poata sa ia o decizie in momentul in care se va face acest referendum pentru revizuire, daca participa sau nu la referendum si daca valideaza propunerea de revizuire.

Asta inseamna ca deciziile le iau doar cei din USL? Practic Constitutia se va modifica, daca se va modifica, doar pe deciziile luate de Putere?

In mod normal si din punct de vedere constitutional, aceasta comisie nici nu cred ca avea nevoie sa functioneze. Pentru ca initiativa legislativa pentru revizuirea Constitutiei apartine, printre altele, si unui numar de o patrime dintre parlamentari. Deci USL putea sa stea bine-merci la sediul lor de partid sau de alianta, sa vina cu un proiect asumat de o patrime din parlamentari si care sa intre in procedura asa cum prevede Constitutia.

Faptul ca noi suntem prezenti acolo... Sa stiti ca nu-i impiedicam. Adica puteau sa o faca linistiti si fara sa existe aceasta comisie parlamentara comuna.

Pai si atunci de ce a fost infiintata comisia?

Probabil pentru ca au vrut sa induca cetatenii in eroare, sa le arate ca de fapt aceasta revizuire a Constitutiei a venit in urma unui proces transparent in care au fost implicate toate formatiunile politice si ca s-ar fi incercat ajungerea la un consens.

E pur si simplu o formalitate ce se intampla in comisie, pentru ca discutiile se poarta intre membrii USL, cu usile inchise, cu o jumatate de ora sau o ora inainte de lucrarile fiecarei sedinte si in functie de titlul la care suntem, vin cu noi formulari. In aceasta comisie, prin regulament, s-a stabilit ca am avut un termen de depunere a amendamentelor - fiecare formatiune politica.

In momentul de fata, USL isi reformuleaza amendamentele. Aici n-ar fi neaparat o problema, dar sunt amendamente noi, care ne sunt prezentate in afara termenului pe care comisia insasi l-a stabilit pentru depunerea amendamentelor. Si se intampla de foarte multe ori sa ne trezim ca discutam despre niste amendamente care nici macar nu ne sunt prezentate in forma scrisa. Se citesc oral in sedinta si trebuie sa supui la vot, fara sa stii dinainte despre ce vorbesti, care este tema discutiei, ce se doreste a se modifica. Deci ce se intampla acolo este pur si simplu o formalitate.

(...)Sunt chiar foarte multe texte de lege greoaie, lungi, care nu si-ar gasi justificare in Legea fundamentala, adica ar face mai mult obiectul unei legi organice, pe care ai posibilitatea sa o modifici mult mai usor decat poti sa modifici o Constitutie.

Din pacate, asta e, vointa USL este intr-un anume sens, vom vedea ce vor spune cetatenii, pentru ca nu poate trece aceasta revizuire fara votul cetatenilor exprimat in referendum. Depinde in primul rand de rezultatul pe care il va avea contestatia la Curtea Constitutionala a legii privind pragul pentru referendum. Aici va fi cheia sau miza, pentru ca USL nu este in stare sa scoata 50% din cetatenii Romaniei sa valideze acest proces de revizuire. Acesta este si motivul pentru care au incercat sa modifice pragul, pentru ca ei sunt foarte constienti ca daca acest prag nu se modifica, nu au nicio sansa sa-si treaca proiectul de revizuire.

Cum e pana la urma cu traseismul politic si pierderea mandatului de parlamentar, prin Constitutie? Nu se bate cap in cap cu alte articole?

Vom vedea in primul rand cat este de constitutionala o asemenea prevedere. Limitele revizuirii Constitutiei sunt foarte clar trasate la articolul 152 si nu se pot practic modifica aceste dispozitii de natura sa limiteze anumite drepturi. Din punctul meu de vedere, introducand o asemenea mentiune in Constitutie, limitezi niste drepturi ale parlamentarului. Nu stiu cum va aprecia Curtea Constitutionala, daca se poate introduce o asemenea dispozitie.

Ideea pe care a sustinut-o USL a fost ca, in momentul in care ii inceteaza mandatul unui parlamentar, ca urmare a inscrierii intr-o alta formatiune politica, urmeaza ca pe acel colegiu sa se faca alegeri parlamentare, urmand ca acela care si-a pierdut mandatul sa candideze din nou, insa cu sustinerea si cu sprijinul noului partid din care face parte - asta era ipoteza pe care au spus-o la momentul la care s-a discutat amendamentul. Depinde si cum se va modifica Legea electorala - se doreste ca in ceea ce priveste Camera Deputatilor sa se revina la votul pe liste.

Despre interzicerea traseismului in Constitutie, cu un deputat PDL: Oul sau gaina?

(...) Parerea mea este ca o mare parte dintre aceste texte sunt neconstitutionale si nu cred ca Curtea Constitutionala va trece peste acest aspect si evident ca ele nu vor putea face obiectul revizuirii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Curtea de Apel Cluj a decis joi, 18 aprilie, că fostul primar din Baia Mare Cătălin Cherecheș rămâne în închisoare. Curtea de Apel a respins ca neîntemeiată contestaţia în care...
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
#Valeria Schelean comisie revizuire Constitutie, #PDL comisie revizuire Constitutie, #USL decizii revizuire Constitutie, #PDL traseism politic Constitutie, #PDL modificare Constitutie , #constitutie