Constitutia, cal de bataie electoral

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 25 Septembrie 2008, ora 22:42
2439 citiri
Constitutia, cal de bataie electoral
Foto: corpusbeat.org

Republica parlamentara sau prezidentiala, Parlament uni sau bicameral, atributii clare pentru puterile in stat, imunitate extinsa sau eliminata complet.

Oferta de modificare a Constitutiei este din ce in ce mai bogata, profilandu-se ca un cal de bataie in aceasta campanie electorala. PD-L, PNL si PSD isi vestesc revelatiile, iscate brusc in an electoral. Sa se luam pe rand.

Parlament unicameral

PD-L incepe sa stranga semnaturi pentru un proiect care prevede reducerea Parlamentului la o singura camera de la alegerile din 2012.

Argumentele sunt bine articulate: in general doar statele federale au parlamente bicamerale, cele doua camere ale Parlamentului Romaniei au aceleasi atributii si pe fiecare proiect de lege doar una este decizionala, numarul parlamentarilor este nejustificat prea mare, la fel cheltuiala bugetara pentru sustinerea lor, iar traseul legilor mult prea complicat.

La referendum, sansele unui asemenea proiect sunt destul de mari, cat timp Parlamentul are o imagine mizerabila in ochii electoratului. Romanii ar vota fericiti o reglementare care reduce numarul de parlamentari si, implicit cheltuielile bugetare cu acestia, cand si asa sunt convinsi ca in Legislativ este un loc de zacut si pierdut vremea.

In plus, un numar mai mic de parlamentari ar fi o masura importanta de reforma politica. Concurenta pentru un loc in Legislativ ar fi mai mare, iar selectia mai riguroasa, astfel incat alesii ar fi de mai buna calitate, ami profesionisti si mai eficienti.

Sa nu ne ambalam insa, un astfel de proiect nu va ajunge niciodata la referendum pentru ca nu va primi in veci votul parlamentarilor.

Dar de ce si-a dat seama PD-L abia acum ca Romania are nevoie de un Parlament unicameral? De ce n-a promovat acest proiect imediat dupa alegerile anterioare cand avea majoritate in Parlament si l-ar fi putut promova mult mai usor?

Sigur, mai bine mai tarziu decat niciodata, insa aruncat in oala electorala acest proiect isi pierde mult din credibilitate. Deja momentul si tonul alese de Emil Boc pentru a-l prezenta au facut mari deservicii fondului dezbaterii.

Republica parlamentara, parlamentari fara imunitate

PNL foloseste tema modificarii Constitutiei pentru a-si plati o polita grea. Liberalii vor republica palrmantara pentru ca il urasc pe Traian Basescu din toti rarunchii si pentru ca nu au, cel putin deocamdata, un prezidentiabil cu sanse. Asa ca la ce ne trebuie presedinte?

Trecand peste motivele cat se poate de oportuniste care il promoveza la noi, sa spunem ca sistemul parlamentar exista si functioneaza cu succes in multe tari foarte avansate, de exemplu Germania, Italia sau Israel. Are desigur unele avantaje indiscutabile, dar sansele lui in Romania sunt foarte mici.

Romanii nu vor accepta niciodata sa renunte la alegerea presedintelui. Este scrutinul care-i intereseaza cel mai mult, care are cea mai mare tensiune. El marcheaza legatura intre popor si conducator, traditionala in tara domnitorilor, regilor, presedintilor.

Romanii au nevoie de un tatuc, fie unsul lui Dumnezeu, fie ales, si asta este o constanta a mentalului colectiv. Cu un sef de stat ale de Parlament, nu de catre ei, poporul s-ar simti eludat, cu atat mai mult cu cat, romanii nu au incredere in parlamentari.

Asa ca un astfel de proiect, desi ar fi votat cu voiosie de legislativ, nu va fi confirmat de referendum.

Cat despre PSD, propunerea lui este induiosatoare: parlamentari fara imunitate. Social democratii au avansat-o intr-o incercare diperata de a contrabalansa apararea feroce a lui Adrian Nastase. Sunt convinsa ca poporul ar votat-o cu doua maini, insa n-ar trece in veci de Parlament, premisa de la care au plecat, smecheri nevoie mare, si initiatorii.

Ce vrea presedintele nu stim inca exact, insa se pare ca urmareste o clarificare a raporturilor intre puterile statului, ale caror atributii sunt deocamdata incalecate.

Fara indoiala ca modificarea Constitutiei este absolut necesara. Avem o lege fundamentala foarte proasta. Ca dovada, avalansa de cauze de la Curtea Constitututionala, care a ajuns sa se comporte ca legiuitor pentru a compensa carente esentiale.

Ma tem insa ca propunerile de modificare de pana acum sunt mai mult circumstantiale, servind unor interese de moment ale partidelor politice si mare lucru nu se va mai alege din ele dupa alegeri.

Marcel Boloș, așteptat în plenul Camerei Deputaților la solicitarea AUR. Pentru ce trebuie Ministrul Finanțelor să dea socoteală
Marcel Boloș, așteptat în plenul Camerei Deputaților la solicitarea AUR. Pentru ce trebuie Ministrul Finanțelor să dea socoteală
Ministrul Finanţelor Marcel Boloş este aşteptat luni, 22 aprilie, la ”Ora Guvernului”, la plenul Camerei, după ce parlamentarii AUR au solicitat acest lucru. Ministrul va fi chestionat în...
Parlamentul decide astăzi participarea Armatei României în mai multe operațiuni militare internaționale, unele în zone de conflict
Parlamentul decide astăzi participarea Armatei României în mai multe operațiuni militare internaționale, unele în zone de conflict
Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc luni în şedinţă comună pentru a aproba participarea Armatei la aprobarea participării Armatei României la Operaţia maritimă de tip coaliţie...
#modificare, #constitutie, #Basescu, #Parlament, #bicameral , #constitutie