Constitutia lui Basescu, respinsa de CCR. Vezi ce urmeaza

Vineri, 17 Iunie 2011, ora 18:40
4711 citiri
Constitutia lui Basescu, respinsa de CCR. Vezi ce urmeaza
Foto:ziare.com

Profesorul Ioan Stanomir, expert in drept constitutional, a explicat pentru Ziare.com care este procedura ce trebuie urmata acum, dupa ce Curtea Constitutionala a Romaniei a respins mai multe articole din textul de revizuire a Legii fundamentale, trimisa de presedintele Traian Basescu.

In opinia lui Stanomir, Guvernul si Presedintia vor rebui sa reia procesul de revizuire de la capat, cu eliminarea articolelor declarate neconstitutionale.

"In mod cert, faptul ca tribunalul constitutional a exprimat un asemenea punct de vedere ridica un foarte serios obstacol in calea continuarii acestui proces de revizuire. Ca sa fim foarte precisi, textul legii de revizuire trebuie returnat la Guvern, iar Guvernul si Presedintia trebuie sa gaseasca noi forme pentru a reglementa, astfel incat sa fie in conformitate cu Constitutia.

E o mare problema, dupa parerea mea. Orice aviz de neconstitutionalitate al Curtii pe un text creeaza o situatie foarte delicata pentru cel care ar dori sa continue procedura de dezbatere in Parlament.

Aici nu este vorba de a examina un oarecare text de lege, este vorba de a examina un text de lege care modifica Legea fundamentala si de a preciza ca, in opinia lor, anumite texte sunt in contradictie cu textul Constitutiei. Daca e sa fim foarte pozitivisti, si probabil ca Opozitia va fi foarte pozitivista, procedura de revizuire capata o serioasa lovitura in acest moment.

Cred ca e o lovitura si politica si juridica. Indiferent daca se va incerca sau nu continuarea procesului respectiv, textele in cauza vor fi profund decredibilizate, si politic, si juridic", a declarat Stanomir pentru Ziare.com.

Profesorul de stiinte politice considera si ca avizul Curtii Constitutionale nu e unul consultativ, ci obligatoriu, peste care nu se poate trece.

"Din cate imi aduc eu aminte, interpretand foarte sistematic Constitutia noastra, acest aviz al Curtii Constitutionale nu e consultativ. Este un aviz obligatoriu, nu poti sa treci mai departe cu revizuirea daca tribunalul constitutional se opune unor texte, de aceea este gardianul suprematiei Constitutiei.

La textele privind revizuirea Constitutiei, se spune foarte clar ca, inainte de a se supune Parlamentului, textul initiativei de revizuire se supune Curtii Constitutionale, care da un aviz. Avizul consultativ se da la suspendarea presedintelui, aici nu cred ca e consultativ", a mai spus acesta.

Intrebat daca decizia inseamna, implicit, faptul ca Opozitia nu a avut dreptate cand l-a acuzat pe Basescu de faptul ca si-ar fi depasit atributiile, modificand textul trimis de Guvern, Stanomir a raspuns: "Cu siguranta. Guvernul, la initiativa Presedintelui, poate declansa aceasta procedura de revizuire. Presedintele nu s-a susbstituit in niciun mod Guvernului. Ceea ce se intampla acum e de cu totul alta natura. Substanta juridica a initiativei de revizuire e pusa in cauza, nu dreptul procedural al presedintelui de a face acest gest."

Constitutia lui Basescu, neconstitutionala - CCR

Curtea Constitutionala a declarat neconstitutional proiectul de modificare a Constitutiei trimis de presedintele Traian Basescu.

Potrivit primelor informatii, punctele ce au fost declarate neconstitutionale ar fi articolul 44, alineatul 8, care se referea la eliminarea prezumtiei ca averea cetatenilor a fost dobandita pe cai legale, cel privind imunitatea parlamentara si ministeriala si componenta CSM, informeaza Realitatea TV.

Informatii pe surse oferite de aceeasi televiziune spun ca ar mai fi si alte prevederi neconstitutionale, noi detalii urmand sa apara pe parcursul zilei.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Cum vede Traian Băsescu comasarea alegerilor: ”Se rupe sufletul în mine. Mi se pare ireal”
Cum vede Traian Băsescu comasarea alegerilor: ”Se rupe sufletul în mine. Mi se pare ireal”
Fostul președinte al României Traian Băsescu a criticat și ironizat decizia PSD-PNL privind comasarea alegerilor și liste comune la europarlamentare. Fostul președinte a subliniat miercuri...
Dreapta Unită declară război coaliției PSD-PNL după comasarea alegerilor: ”Nu îi vom lăsa să fure votul românilor”
Dreapta Unită declară război coaliției PSD-PNL după comasarea alegerilor: ”Nu îi vom lăsa să fure votul românilor”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a anunțat miercuri seară, 21 februarie, că Alianţa Dreapta Unită va contesta orice comasare a alegerilor pe toate căile legale. ”Ce vedem astăzi...
#revizuire Constitutie reluare proces, #respingere Constitutie , #constitutie