CSM cere sa participe la sedintele Comisiei de revizuire a Constitutiei

Luni, 10 Iunie 2013, ora 19:11
1231 citiri
CSM cere sa participe la sedintele Comisiei de revizuire a Constitutiei
Foto: Arhiva

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat, luni, cu unanimitate de voturi, sa ii solicite lui Crin Antonescu sa permita participarea unor reprezentanti ai consiliului la lucrarile Comisiei de revizuire a Constitutiei, iar Crin Antonescu a acceptat.

Solicitarea a fost adresata oficial, CSM dorind sa fie prezent in special la sedintele in care se discuta arhitectura constitutionala a Autoritatii Judecatoresti, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

De asemenea, CSM solicita Parlamentului sa ii ofere forma actuala a propunerii legislative de revizuire a Constitutiei, care sa cuprinda "amendamentele propuse si adoptate in cadrul Comisiei, ce nu se regasesc pe pagina de internet a Senatului".

Totodata, reprezentantii judecatorilor si procurorilor cer Comisiei parlamentare de revizuire a Constitutiei sa revina asupra textului adoptat privind revizuirea art. 52 alin.3 din Constitutia Romaniei, referitor la obligatia statului de a exercita in mod obligatoriu actiunea in regres impotriva magistratilor, apreciind ca aceasta nu indeplineste "standardele europene in materie, fiind contrar opiniilor/avizelor date constant de Comisia de la Venetia (Comisia pentru democratie prin drept)".

In acelasi timp, CSM solicita comisiei sa revina asupra propunerii adoptate privind obligatia de prezentare a oricarei persoane in fata comisiilor parlamentare, apreciindu-se ca "textul poate crea confuzii, in sensul ca ar putea fi chemati procurorii si judecatorii de caz sau reprezentantii Ministerului Public sau ai instantelor, in legatura cu cauze aflate pe rolul parchetelor sau instantelor".

"Mentionam ca, desi - inca din data de 12.03.2013 - Consiliul Superior al Magistraturii si-a exprimat, in mod constant, disponibilitatea de a participa - in limitele atributiilor sale legale si constitutionale - la sedintele Comisiei comune a Camerei Deputatilor si a Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constitutiei, pana la momentul actual nu s-a dat curs acestor solicitari", se arata in incheierea comunicatului remis Ziare.com.

In replica, presedintele Comisiei de revizuire a Constitutiei, Crin Antonescu, s-a aratat deschis la dialog. "Fara niciun fel de indoiala, sunt bine primiti, bineveniti. A ramas sa stabilim si in functie de programul dumnealor cand sa vina. Ziua de miercuri e una foarte buna si oricum sunt invitati la orice sedinta", a declarat presedintele PNL, Crin Antonescu, intrebat fiind de jurnalisti ce raspuns va da solicitarii CSM.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#CSM participare comisie Constitutie, #CSM revizuire Constitutie , #constitutie
Comentarii