Cum se schimba Constitutia: Drepturi de a III-a generatie, referendumuri de abrogare legi

Vineri, 01 Martie 2013, ora 07:33
8075 citiri
Cum se schimba Constitutia: Drepturi de a III-a generatie, referendumuri de abrogare legi
Foto:Adevarul

Coordonatorul Forumului Constitutional, Cristian Parvulescu, a explicat cateva dintre directiile in care se va face modificarea Constitutiei, precum si care sunt cateva dintre cele mai interesante propuneri care se vor discuta pentru includerea in viitoarea lege fundamentala.

Dezbaterile in Forumul Constitutional vor avea ca puncte de reper "teze politice" trimise de comisia parlamentara pentru modificarea Constitutiei pana pe 11 martie, insa multe alte propuneri vor veni chiar de la cei care participa la discutii, a spus Parvulescu pentru Ziare.com.

Protestatar anti-Basescu, coordonator pentru modificarea Constitutiei

Un nou fel de drepturi

Una din cele mai importante discutii e cea despre introducerea in Constitutie a unor "drepturi de a treia generatie", a mai precizat acesta.

"Sunt doua tabere in ce priveste modificarea Constitutiei. In prima sunt minimalistii, cei care vor modificari reduse, referitoare la echilibrul constitutional.

In a doua sunt maximalistii - cei care vor o modificare larga (...)Putem vorbi de definirea drepturilor.

Avem drepturi de prima generatie - cele politice si civice, drepturi de a doua generatie - sociale. Drepturi de a treia generatie - cele de mediu, bioetica si asa mai departe", a spus presedintele Pro Democratia, care crede ca cele din ultima categorie sunt foarte importante, temandu-se totodata ca axa academica a Forumului Constitutional nu le va acorda suficienta importanta. Tot pentru discutarea acestei categorii de drepturi, Parvulescu vrea si implicarea masiva a organizatiilor feministe.

"In 1991, Constitutia s-a orientat spre drepturile de prima generatie si a adoptat fara reflectie drepturi de a doua generatie (...) nu putem lasa Constitutia la mana politicienilor si a specialistilor in drept public (...) natiunea are oportunitatea de a interfera", a adaugat acesta.

In opinia sa, spre deosebirea de dezbaterea privind modificarea din 2003 a Constitutiei, aceasta va beneficia de mult mai multe idei.

Propunere Pro Democratia - revolutia referendumului

Cristian Parvulescu a mai dezvaluit ca, desi el are un rol tehnic in conducerea lucrarilor Forumului Constitutional, Asociatia Pro Democratia, pe care o conduce, va propune o schimbare radicala a tipurilor de referendum din Romania.

"Pro Democratia are o propunere pe care o va face legat de controlul institutiilor politice si de o mai larga participare a cetatenilor, vom propune 2 tipuri de referendumuri: referendumul la initiativa cetateneasca si referendumul abrogativ. Acesta din urma e un sistem folosit in Italia, prin care cetatenii pot abroga legi, prin referendum. Acum cetatenii nu pot convoca un referendum.

Multi se tem de o asemenea prevedere, dar cred ca se poate incadra un astfel de referendum in Constitutie, astfel incat sa nu se puna in pericol democratia", a mai spus Parvulescu pentru Ziare.com.

Numire procurori? Factorul politic sa se implice!

Intrebat daca e o varianta ca procurorii sa fie numiti in continuare de politicieni sau ar fi mai bine CSM, Parvulescu a raspuns: "Nu cred ca institutiile politice nu ar trebui sa se implice, omul e un animal politic."

Modificarea Constitutiei: Frunda ii propune lui Ponta schimbari majore

"As schimba fiecare articol!" Care e cea mai importanta batalie

Coordonatorul Forumului Constitutional spune ca, uitandu-se pe actuala Constitutie, constata ca ar trebui operate schimbari la fiecare articol, insa e convins ca oricum viitoarea Constitutie va fi una modificata substantial, la presiunea publicului.

"E o mare oportunitate sa adaptam Constitutia unei societati aflate in proces de modernizare si democratizare, in era Internetului (...)daca ar fi dupa mine, as aduce modificari aproape fiecarui articol(...)Cred ca presiunea sociala e prea mare pentru o modificare limitata a Constitutiei", a afirmat Parvulescu.

In opinia sa, "cea mai importanta batalie va fi pentru definirea interesului public in raport cu cel privat" in Constitutie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Cristian Parvulescu modificare Constitutie, #modificare Constitutie referendumuri abrogative , #constitutie