Ziare.com

Curajul casatoriei

de Codru Vrabie, activist, trainer, consultant
Marti, 24 Noiembrie 2015, ora 08:19

   

Curajul casatoriei
Codru Vrabie
Saptamana trecuta, luni seara si marti dimineata, in cadrul comisiilor parlamentare care audiau ministrii desemnati, dl deputat Remus Cernea s-a remarcat cu o intrebare adresata ambelor candidate pentru portofoliul Justitiei.

Citeste toate textele scrise de Codru Vrabie pentru Ziare.com

Pe fond, dl Cernea dorea sa afle daca statul roman (prin viitorii sai reprezentanti din Executiv) are de gand sa recunoasca parteneriatul civil sau chiar casatoria intre persoanele de acelasi sex. Solicitarea dlui Cernea este legitima, dar eu nu sunt convins ca e nevoie de-o interventie legislativa.

Constitutia Romaniei este perfect neutra fata de sexul persoanelor care doresc sa intemeieze o familie. In art. 48, alin. 1, se vorbeste despre casatoria liber consimtita intre soti, fara vreo referire la sexul acestora. Din felul in care e formulat textul, se intelege foarte clar ca e vorba despre cetateni egali in drepturi si obligatii.

Aceeasi egalitate este proclamata si de art. 16 alin. 1 din Constitutie, care spune ca toti cetatenii sunt egali in fata legii, fara posibilitatea vreunei forme de discriminare. Iar art. 4 alin. 2 ne spune explicit ca nu putem folosi criteriul sexului pentru a discrimina intre cetateni.

Cu alte cuvinte, eu sunt de parere ca art. 258, alin. 4 si art. 259, alin. 1 (ca si toate celelalte care decurg logic din primele doua, cum ar fi chiar art. 271) din Codul civil sunt neconstitutionale.

In locul unei interventii legislative, care e foarte probabil ca nu va intruni sprijinul unei majoritati necesare, legea se poate schimba, mult mai usor, pe calea unei decizii a Curtii Constitutionale, pe care Parlamentul va fi nevoit s-o puna in aplicare, in cel mult 45 de zile.

Pentru asta, e nevoie doar ca doua persoane de acelasi sex sa se prezinte in fata ofiterului de stare civila, solicitand incheierea casatoriei.

Sunt perfect constient ca ofiterul de stare civila le va spune ca nu se poate, pentru ca el aplica legea, asa cum este ea in vigoare. Fara nicio suparare, este nevoie doar de o hartie in care ofiterul de stare civila sa raspunda oficial ca nu poate incheia casatoria.

Pe baza acestei hartii, cele doua persoane despre care vorbeam mai sus se pot adresa tribunalului, impotriva refuzului de-a incheia casatoria, emis de ofiterul de stare civila. Odata admisa aceasta cauza pe rolul instantei, se va putea ridica exceptia de neconstitutionalitate descrisa mai sus, iar Curtea Constitutionala va trebui sa decida.

Sunt de parere ca-i suficient ca doua persoane (de acelasi sex) sa aiba acest curaj, de-a se lua in piept cu legea. Ceilalti, ofiterul de stare civila, tribunalul si Curtea Constitutionala, apoi chiar si Parlamentul, nu trebuie sa mai dea dovada de curaj, ci doar sa aplice legile in vigoare.

Rezultatul aplicarii legilor, mai ales a Constitutiei, va oferi un raspuns mult mai rapid si mai palpabil la intrebarea dlui Cernea. Alternativa este ca jumatate din 165 de senatori si 382 de deputati sa aiba curaj sa schimbe legea, iar noi stim ca numai dl Cernea doreste acest lucru.

Credeti-ma, e mult mai usor sa gasesti 2 oameni curajosi, decat inca 273 de parlamentari curajosi!

Codru Vrabie este activist, trainer si consultant in domeniul bunei guvernari, cu preocupari privind reformele anticoruptie in justitie si administratie. Din 1998, Codru a reprezentat mai multe organizatii ale societatii civile, la nivel local, national si international. Licentiat in stiinte politice si drept, masterat in afaceri europene si administratie publica, Codru lucreaza din februarie 2014 cu Asociatia Funky Citizens, alaturi de care promoveaza democratia participativa, responsabila si transparenta.

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8142 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

cititi mai mult si cu atentie

ART. 48 din Constitutie
Familia
(1) Familia se intemeiază pe căsătoria liber consimtită intre soti, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea părintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor.
(2) Conditiile de incheiere, de desfacere si de nulitate a căsătoriei se stabilesc prin lege. Căsătoria religioasă poate fi celebrată numai după căsătoria civilă.

LEGEA nr. 287 din 17 iulie 2009(republicată)privind Codul civil
ART. 271
Consimtămantul la căsătorie
Căsătoria se incheie intre bărbat si femeie prin consimtămantul personal si liber al acestora.
ART. 277
Interzicerea sau echivalarea unor forme de convietuire cu căsătoria
(1) Este interzisă căsătoria dintre persoane de acelasi sex.
(2) Căsătoriile dintre persoane de acelasi sex incheiate sau contractate in străinătate fie de cetăteni romani, fie de cetăteni străini nu sunt recunoscute in Romania.
(3) Parteneriatele civile dintre persoane de sex opus sau de acelasi sex incheiate sau contractate in străinătate fie de cetăteni romani, fie de cetăteni străini nu sunt recunoscute in Romania.

 

Raspunsul domnului Codru Vrabie pentru phitecine

multumesc, articolele de lege relevante sunt citate si in text, iar art. 277 urmeaza logic neconstitutionalitatea celor care contin definitii, adica art. 258 si 259

cred ca teza emisa de autor e falsa

in dex casatoria este definita ca "uniune legală, liber consimțită intre un bărbat și o femeie pentru intemeierea unei familii" iar soti este definit ca "cele două persoane de sex opus unite prin căsătorie". pornind de la aceaste definitii e imposibil de demonstrat ca legea care reglementeaza casatoria e neconstitutionala, mai precis sexul persoanelor implicate in aceasta uniune este implicit inteles de sensul cuvintelor "casatorie" si "soti" in lb. romana. ceea ce face legea romana e sa incerce sa elimine, prin interzicerea casatoriei intre persoane de acelasi sex, anumite "ambiguitati" pe care unele persoane ar putea pretinde ca exista in formulari, desi consultarea dex-ului ne convinge ca nu e cazul. deci, singura metoda de a legaliza "casatoria" intre doua persoane de acelasi sex este nu doar schimbarea legii ci si a constitutiei sau echivalent, pentru aceasta a doua cerinta, schimbarea sensului cuvantului casatorie in limba romana. cred ca aceasta ultima varianta ar fi periculoasa, ar deschide cutia pandorei pentru reinterpretarea sensului si a altor cuvinte. a nu se intelege ca as fi impotriva "casatoriei" intre persoanele de acelasi sex, doar am vrut sa punctez ca abordarea propusa de autor nu are sanse de succes.

 

Raspunsul domnului Codru Vrabie pentru dan0329

multumesc pentru precizarile din DEX, insa legile au acest "dar" (hulit, uneori, chiar si de juristi) ca functioneaza numai pe baza definitiilor din alte legi, de acelasi rang; iar noi nu mai avem alte legi de rangul celei constitutionale, insa avem hotarari ale CEDO si tratate, care sunt echivalate cu "legi de rang superior"; astfel, interpretarea se va da in functie de ce scrie in acele hotarari si tratate, nu in functie de ce scrie in DEX--desi Curtea Constitutionala poate decide suveran, dandu-ne dreptate fie mie, fie dvs :)


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor