Curtea Constitutionala reia vineri dezbaterile pe tema revizuirii Constitutiei

Joi, 16 Iunie 2011, ora 19:49
1181 citiri
Curtea Constitutionala reia vineri dezbaterile pe tema revizuirii Constitutiei
Foto: Sfin.ro

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) va relua, vineri dimineata, dezbaterile pe proiectul de revizuire a Constitutiei inaintat de seful statului, Traian Basescu, discutiile oprindu-se, joi seara, la articolul 61, privind Parlamentul unicameral, a declarat presedintele CCR, Augustin Zegrean.

Judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) au inceput, joi, dezbaterile pe proiectul legii de revizuire a Constitutiei, care a fost transmis, pe 9 iunie, de presedintele Traian Basescu, impreuna cu avizul Consiliului Legislativ.

Ulterior, proiectul de revizuire, insotit de avizul Cosiliului Legislativ si de decizia Curtii Constitutionale cu privire la respectarea dispozitiilor constitutionale privind revizuire, va fi inaintat Parlamentului Romaniei, in vederea dezbaterii si adoptarii lui.

Potrivit Legii 47/1992, privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale a Romaniei, "inainte de sesizarea Parlamentului pentru initierea procedurii legislative de revizuire a Constitutiei, proiectul de lege sau propunerea legislativa, insotita de avizul Consiliului Legislativ, se depune la Curtea Constitutionala, care este obligata ca, in termen de 10 zile, sa se pronunte asupra respectarii dispozitiilor constitutionale privind revizuirea".

De asemenea, legea prevede ca la primirea proiectului de lege sau a propunerii legislative, presedintele Curtii numeste un judecator-raportor si stabileste termenul de judecata.

Curtea Constitutionala se pronunta asupra proiectului de lege sau a propunerii legislative cu votul a doua treimi din numarul judecatorilor, iar decizia se comunica celor care au initiat proiectul de lege sau propunerea legislativa ori, dupa caz, reprezentantului acestora. Proiectul de lege se prezinta Parlamentului numai impreuna cu decizia Curtii Constitutionale.

Totodata, legea spune ca, in termen de cinci zile de la adoptarea legii de revizuire a Constitutiei, Curtea Constitutionala se pronunta, din oficiu, asupra acesteia, iar o eventuala decizie prin care se constata ca nu au fost respectate dispozitiile constitutionale referitoare la revizuire se trimite Camerei Deputatilor si Senatului, in vederea reexaminarii legii de revizuire a Constitutiei, pentru punerea ei de acord cu decizia Curtii Constitutionale.

Traian Basescu a declarat, pe 1 iunie, ca estimeaza ca va trimite noul proiect de Constitutie Parlamentului undeva intre 20 si 30 iunie si a afirmat ca este dispus sa mearga sa prezinte Legislativului textul in a treia decada a lunii iunie.

Seful statului a spus ca din punctul sau de vedere modificarile nu sunt foarte complicate si a estimat ca va obtine repede avizele de la Consiliul Legislativ si CCR. Dupa obtinerea avizelor, textul va fi trimis Parlamentului, dar si partidelor, spre a fi informate, a mai afirmat acesta.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#proiect revizuire constitutie, #Curtea Constitutionala dezbatere , #constitutie
Comentarii