Democratia e mai mult decat alegeri democratice (Opinii)

Luni, 08 Iulie 2013, ora 23:58
2218 citiri
Democratia e mai mult decat alegeri democratice (Opinii)

In ultimele zile, toti ochii au fost atintiti catre Egipt, unde armata a preluat puterea in stat prin ceea ce ar putea fi considerata o lovitura de stat.

La o privire mai atenta, ceea ce se intampla in Egipt este o resetare a tinerei democratii egiptene, a carei directie a fost deviata prin alegerile castigate de islamisti.

Armata nu a preluat puterea in realitate, ci s-a constituit in garantul democratiei egiptene amenintata de crearea unui stat fundamentalist egiptean construit, culmea, prin mijloace democratice.

Asteptarea pana la urmatorul ciclu electoral ar fi generat mult prea multe schimbari, care ar fi fost mult mai greu de anulat.

Discutia urmatoare are sens pentru ca evenimentele din Egipt sunt foarte similare cu ce s-a intamplat in Romania dupa caderea comunismului si ce se intampla mai ales zilele astea.

Dupa caderea lui Ceausescu, in Romania a existat un vid de valori democratice care s-a manifestat prin aducerea FSN la putere cu o majoritate ametitoare de peste 80%.

Bazat pe mandatul popular dat prin necunostinta de cauza, FSN a creat o Romanie a carei consecinte se vad pana in ziua de azi: o Constitutie ambigua si gresita din start; furtul din avutia nationala in floare; imunitatea borfasilor la nivel inalt prin incalecarea justitiei; punerea pumnului in gura la orice fel de opozitie prin mineriade si legi electorale dupa placul invingatorului.

In Egipt s-a intamplat tot la fel. Islamistii au castigat alegerile la mustata (unii zic ca a mai fost si ceva frauda) dupa care s-au considerat stapanii tarii si au inceput a transforma Egiptul dupa chipul si asemanarea lor.

Au inceput ingenuncherea justitiei prin declararea Shariei ca lege suprema a tarii, au inceput a elimina orice fel de opozitie la puterea lor si totul se invartea in jurul crearii unui stat fundamentalist islamist in ciuda foarte multor milioane de egipteni care nu voiau sa auda de stat islamic. Asta in loc sa se ocupe de economia prabusita a Egiptului.

Democratia inseamna mult mai mult decat niste alegeri libere si democratice. Cei care sunt investiti cu puterea in urma alegerilor sunt obligati sa tina seama de doleantele minoritatii si mai ales de interesul national.

Daca merg prea departe si se inchipuie eterni la putere, asta e drumul cel mai sigur catre o dictatura sau razboi civil dupa modelul Siriei.

In cel mai bun caz pierd alegerile, insa pagubele produse proceselor democratice prin excese sunt foarte greu de inlaturat si pot deschide drumul unor partide si mai extremiste la putere.

De data asta, Egiptul a avut noroc cu armata, care s-a constituit in garantul unei democratii care sa fie reprezentativa pentru toti egiptenii, nu numai pentru Fratia Musulmana.

Insa ce legatura au toate astea cu Romania?

Din nefericire, in Romania armata nu a preluat controlul asupra tarii dupa caderea comunismului, dupa modelul egiptean, cand primele derapaje democratice au inceput sa apara in 1990.

Opozitia a aparut slabita si sabotata la orice fel de pas prin mineriade si legi electorale cu dedicatie. Tara si-a revenit abia prin 1996, cand prima alternanta la putere a aparut, insa CDR la vremea respectiva era prea slaba ca sa reziste multa vreme tavalugului pedeserist, care a sabotat cat a putut guvernarea cederista avand in buzunar autoritatile locale, bugetarii si sindicatele (si justitia prin celebrul sistem al lui Catalin Voicu), dupa care au venit la putere iar in 2000, cand a urmat guvernarea de mana forte a lui Nastase.

Mai mult, se vede chiar si in ziua de azi cum un mandat popular dat USL in 2012 se transforma intr-un mandat impotriva statului de drept si chiar a democratiei romanesti.

Schimbarile pe care le-a facut USL la Constitutia Romaniei depasesc cu mult mandatul dat de poporul roman la alegerile din 2012.

Parlamentul actual nu este o Adunare Constituanta, insa schimbarile promovate de USL genereaza o cu totul alta Constitutie, una care incearca sa puna sub papuc justitia prin eliminarea procurorilor din tagma magistratilor si aducerea lor sub control politic, legalizarea presiunilor parlamentare asupra actului de justitie, super-imunitate pentru parlamentari si ministri, eliminarea dreptului presedintelui ales si chiar a electoratului la a initia referendumuri fara aprobarea expresa a parlamentului si punerea parlamentului mai presus de celelalte puteri ale statului.

Din fericire pentru Romania, armata nu mai trebuie sa preia controlul ca sa protejeze democratia in Romania. Astazi Romania este parte in Uniunea Europeana si NATO si cu apartenenta la aceste structuri vin responsabilitati in a respecta standardele democratice, inclusiv la cele referitoare la echilibrul puterilor in stat si statul de drept.

Dupa cum s-a vazut anul trecut, UE nu va sta impasibila privind cum democratia si statul de drept se prabusesc in Romania, unde schimbarile constitutionale merg mult mai departe decat au indraznit vecinii unguri, care au fost la randul lor taxati pentru derapaje antidemocratice si impotriva statului de drept.

Ramane de vazut daca o coalitie aleasa de 25% din electoratul roman poate sa schimbe Romania dupa chipul si asemanarea lor. USL nu trebuie sa uite o clipa ca 75% din cetatenii cu drept de vot ai Romaniei nu i-au votat la urne.

Ei ar trebui sa se uite in Egipt sau Siria (sau mai aproape in Bulgaria sau Turcia) ca sa vada unde poate duce abuzul de putere generat de democratie.

Ce se poate intampla daca valorile democratice si statul de drept sunt siluite in Romania? La alegerile generale urmatoare un partid extremist ar putea veni la putere inlaturand USL si toate abuzurile lor ar urma sa treaca nepedepsite, deoarece toate institutiile democratice ale statului sunt incalecate, iar Parlamentul sub control.

La urma urmei, nu e pentru cine se pregateste, ci pentru cine se nimereste.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Constitutie Romania, #analiza Egipt Romania, #separare puteri stat, #opinii constitutie Romania , #constitutie