Expert anticoruptie: Bruxelles-ul nu va fi prea incantat de solutiile USL

Sambata, 29 Iunie 2013, ora 09:00
3662 citiri
Expert anticoruptie: Bruxelles-ul nu va fi prea incantat de solutiile USL
Foto: Arhiva

Viitorul raport MCV va fi prezentat la sfarsitul anului, dar este posibil ca si pana atunci Bruxelles-ul sa isi exprime unele nemultumiri in legatura cu schimbarile legislative pe care USL le face in ceea ce priveste justitia, considera Laura Stefan, expert anticoruptie in cadrul Expert Forum (EFOR).

"Cu siguranta, subordonarea justitiei fata de politic genereaza probleme in raportul de monitorizare. Am scris un document amplu despre noua Constitutie si cred ca aceste ingrijorari vor fi auzite si dinspre Bruxelles, pentru ca ele tin de esenta independentei sistemului judiciar. Daca sistemul judiciar nu mai este independent nu stiu ce garantie mai avem noi, ca si cetateni, ca traim intr-un stat de drept si ca celelalte drepturi ale noastre sunt respectate de autoritatile statului roman.

Deci da, MCV-ul are legatura cu independenta justitiei. Intreaga discutie despre anticoruptie si despre sistemul judiciar pleaca de la prezumtia ca sistemul judiciar ramane unul independent de factorul politic. Dar cand sistemul judiciar ajunge sa fie subordonat factorului politic, si aici discutam despre posibilitatea ca Senatul sa capete competenta de a numi sefii Parchetelor, poate chiar si seful Inaltei Curti intr-o legislatie urmatoare, atunci sigur ca se poate pune in discutie fundamentul statului de drept. Sunt convinsa ca Bruxelles-ul nu va fi prea incantat de aceste solutii", a declarat Laura Stefan pentru Ziare.com.

Pericolele noii Constitutii si riscurile puterii absolute - Analiza EFOR

Spre exemplu, una dintre cele mai controversate masuri este intentia PNL de a reduce din atributiile procurorilor. Senatorul PNL Tudor Chiuariu a adus un amendament la legea de aplicare Codului de procedura penala care a starnit disensiuni in USL, facand imposibila adoptarea legii si cauzand convocarea unei sesiuni extraordinare pentru saptamana viitoare.

"Domnul Chiuariu vrea sa scada puterea procurorilor de a aprecia in ce masura un dosar poate fi trimis in judecata sau nu, adica doreste sa ia de la procurori aceasta apreciere si sa o dea judecatorilor, desi Inalta Curte a explicat, prin intermediul presedintei si sefei sectiei penale, ca aceasta atributie tine de esenta rolului procurorului in procesul penal. Procurorul decide cand are suficiente probe pentru a inculpa pe cineva, iar instanta, daca considera ca dosarul nu este bine intocmit sau ca nu erau suficiente probe, urmeaza sa achite persoana respectiva", a comentat Laura Stefan.

De asemenea, o alta masura controversata a fost restrangerea prin ordonanta de urgenta adoptata de Guvern a competentelor DNA.

"Ingrijorarea mea tine de faptul ca aceasta ordonanta va ajunge in Parlament si pe langa modificarile dorite de DNA si de Ministerul Justitiei exista un risc major sa fie promovate si alte modificari de catre parlamentarii nostri, atat de imaginativi, dupa cum am vazut in ultimele dezbateri.

Ca DNA-ul era supraincarcat este un lucru cert, iar ordonanta prevede ca infractiunile economice raman la DNA doar daca sunt legate de o fapta de coruptie, altfel, indiferent de valoarea prejudiciului, pleaca din competenta DNA. E o decizie care tine de modul in care se doreste sa se infaptuiasca mai bine si mai rapid justitia.

Dar, temerea mea tine de riscurile presupuse de introducerea acestei schimbari in Parlament, unde, dupa cum vedem nici chestiunile evidente, care tin de rolul procurorului si judecatorului in procesul penal, nu sunt intelese cum trebuie de parlamentari", a comentat Laura Stefan.

DNA pierde din competente - ce cazuri mai poate ancheta

Macovei: USL "curata" legile ca sa-si scape prietenii de coruptie

22 de ordonante de urgenta intr-o singura zi

Pe de alta parte, USL poate fi criticata si pentru faptul ca abuzeaza de ordonante de urgenta, desi s-a angajat in fata Bruxelles-ului sa nu mai faca acest lucru. De exemplu, nu mai putin de 22 de ordonante de urgenta au fost inscrise pe ordinea de zi a sedintei de guvern din 26 iunie, dupa cum arata un comunicat postat pe site-ul Guvernului.

"E complet absurd pentru un guvern care are o larga sustinere parlamentara. Sunt curioasa cate dintre ele vizau chiar chestiuni de urgenta. Din pacate, chiar si cu aceasta ocazie vedem cata importanta are sa avem un Avocat al Poporului independent politic, care sa atace la CCR acele ordonante care depasesc sfera ordonantelor de urgenta prin simplul fapt ca reglementeaza chestiuni care nu sunt, de fapt, urgente.

Dar Avocatul Poporului este tacut, timorat, nu actioneaza decat atunci cand ii cer si presedintele si premierul. Pe cale de consecinta, acest instrument de control al constitutionalitatii nu poate fi folosit la justa sa valoare si guvernul abuzeaza de aceste ordonante.

Este firesc... Daca nu ai niciun control si nu exista sanctiune, tentatia naturala este sa abuzezi de puterea absoluta pe care o ai", a comentat Laura Stefan.

Expertul EFOR apreciaza ca acest gen de probleme ar putea sa fie semnalate de la Bruxelles pana la raportul MCV din iarna.

"S-ar putea sa vedem si puncte de vedere preliminare, pentru ca secretarul general al CE, Catherine Day, a anuntat deja ca CE va analiza in detaliu propunerile de schimbare constitutionala si va expune un punct de vedere", a reamintit Laura Stefan.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Laura Stefan raport MCV Constitutie, #Laura Stefan Chiuariu procurori, #reducere competente DNA, #ordonante Ponta , #constitutie