Ziare.com

Expert in drept constitutional: Se doreste esecul referendumului? - Interviu

de Camelia Badea
Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 12:15

   

Expert in drept constitutional: Se doreste esecul referendumului? - Interviu
Momentul ales pentru desfasurarea referendumului pentru revizuirea Constitutiei impune exigente extrem de greu de indeplinit, de aceea ne intrebam daca nu cumva se doreste esecul referendumului, spune prof. dr. Simina Tanasescu.

Totodata, Comisia de la Venetia nu recomanda ca referendumurile nationale de natura constitutionala sa fie organizate simultan cu alte tipuri de scrutine, si chiar daca recomandarile nu au valoare obligatorie, ele au rol de indrumare mai ales pentru "statele care doresc a fi recunoscute de egalii lor ca state de drept si cu o democratie functionala", iar clasa politica din Romania nu va risca sa se puna intr-o situatie dificila, subliniaza intr-un interviu acordat Ziare.com prof. univ. Simina Tanasescu, doctor in drept constitutional, cadru didactic la Universitatea Bucuresti si director al Centrului de Drept Constitutional si Institutii Politice.

Care este opinia dvs. despre comasarea a doua scrutine electorale atat de diferite - alegerile europarlamentare si referendumul pentru revizuirea Constitutiei? Care dintre mize credeti ca va fi estompata?

Asa cum bine se stie ideea organizarii in paralel a unui referendum si a unor alegeri nu este noua in Romania; ea a cunoscut deja un precedent si a mai fost avansata ca solutie si cu alte prilejuri, astfel incat simplul fapt ca ea a fost acum reiterata nu mai prezinta un interes marcant. Ramane insa valabila intrebarea de a sti cui foloseste o astfel de mixare, dincolo de argumentul relativ populist ce vizeaza eventuale economii pentru bugetul de stat.

Din perspectiva europeana, desigur ca alegerile pentru Parlamentul European capata o miza confuza atunci cand sunt amestecate cu obiective extrem de importante pentru o singura natiune intr-un singur stat.

Din perspectiva nationala, revizuirea Constitutiei ar putea suferi de o oarecare banalizare de vreme ce este finalizata cu prilejul unor alegeri organizate pentru un alt scop. In orice caz, nici alegerile europene si nici referendumul pentru revizuirea Constitutiei nu vor iesi castigatoare dintr-un astfel de demers, iar a pune doua tipuri atat de diferite de scrutin in antiteza nu cred sa fie o idee foarte fericita.

Spre deosebire de precedentele, acest referendum este obligatoriu, nu consultativ. Vi se pare acesta un argument in plus pentru organizarea separata a celor doua scrutine?

Nu stiu daca natura (obligatorie sau nu a) referendumului este cea care face ca o astfel de solutie sa fie discutabila, ci mai degraba obiectul asupra caruia poarta consultarea populara si asocierea dintre acest obiectiv, eminamente national si fragmentar in raport cu Europa, cu o competitie electorala desfasurata la scara regionala.

Caracterul obligatoriu al referendumului pentru revizuirea Constitutiei are semnificatii aparte legate de conditiile de cvorum si majoritate ce trebuie indeplinite pentru validarea lui. Indiferent de criticile care i-au fost aduse, exista o decizie a Curtii Constitutionale care obliga, cel putin pana aproape de finele acestui an (2014), la respectarea unui cvorum de jumatate plus unu din numarul total al cetatenilor cu drept de vot si la realizarea unei majoritati favorabila revizuirii de jumatate plus unu din numarul participantilor la scrutin.

Momentul ales pentru desfasurarea referendumului pentru revizuirea Constitutiei impune exigente destul de constrangatoare pentru cei care doresc validarea lui; aproape ca devine legitima intrebarea de a sti daca nu cumva se doreste, de fapt, contrariul, adica esecul referendumului.

Conform informatiilor publicate pe site-ulParlamentului European, alegerile europarlamentare dureaza in Romania o singura zi, in timp ce USL a anuntat ca referendumul va fi organizat in doua zile. Creste astfel riscul fraudarii votului?

Fraudarea votului este posibila si intr-o singura zi; organizarea unui scrutin in doua zile creste doar durata de timp disponibila pentru eventualele fraude. Insa nu cred ca trebuie sa pornim de la premisa relei credinte; am convingerea ca organizarea referendumului va avea loc in cele mai bune conditii indiferent ca el va avea loc in una sau doua zile ori concomitent cu alte scrutine sau separat.

De altfel, anularea unor voturi se poate produce si din eroare. Foarte probabil ca precedentul din 2003 cand, pentru a asigura indeplinirea conditiilor de cvorum si majoritate necesare pentru validarea referendumului s-a recurs la solutia (putin inteleapta si atunci si acum) a organizarii consultarii populare in doua zile, a avut o mare inraurire asupra acestei decizii.

Nu intotdeauna insa istoria se repeta si nu stiu daca electoratul roman din 2003 mai are multe lucruri in comun cu cel din 2014.

Dincolo de aspectele de natura juridica (validare, fraude, etc.) poate ca o mai atenta analiza a contextului politic si a unor elemente de oportunitate ar fi trebuit avuta in vedere.

Sunteti un specialist in domeniu. Dvs. cunoasteti forma actuala a proiectului de revizuire a Constitutiei? Daca da, cum vi se pare? Credeti ca in perioada scurta ramasa pana la referendum acest proiect va fi definitivat de Parlament si inteles de populatie, astfel incat sa fie votat in cunostinta de cauza?

Am facut parte din ceea ce, la un moment dat, s-a numit Grupul academic consultativ de pe langa comisia parlamentara insarcinata cu redactarea textului proiectului de revizuire a Constitutiei, dar trebuie sa marturisesc ca am intampinat unele dificultati in ce priveste urmarirea in detaliu a textului propriu-zis.

Nu doar eu, ci toti membrii acestui Grup academic consultativ am avut unele dificultati caci, desi am primit spre analiza unele texte (selectate dupa criterii care nu ne-au fost facute cunoscute), am observat ulterior ca, indiferent de opiniile noastre si, uneori, chiar in ziua in care ni se solicitase o opinie astfel incat nici nu mai putea fi vorba de utilitatea reala a parerilor noastre, textele erau adoptate.

Spun toate acestea pentru a contextualiza afirmatia pe care urmeaza sa o fac, anume ca am unele informatii cu privire la textul propus pentru revizuirea Constitutiei, insa nu cred sa pot afirma ca il cunosc in mod real.

Pe de alta parte, din dezbaterea publica ce a avut loc - mai ales la inceputul verii trecute - cu privire la revizuirea Constitutiei, am dedus ca textul care a rezultat din lucrarile comisiei parlamentare insarcinata cu redactarea unui document de lucru nu reprezinta decat... un document de lucru, adica el nu este inca final si urmeaza a fi terminat pentru a putea intra in procedura parlamentara de dezbatere si adoptare.

Desi exista un aviz emis de Consiliul Legislativ, se pare ca el vizeaza o versiune incipienta a proiectului de revizuire constitutionala, anterioara chiar finalizarii lucrarilor comisiei parlamentare, si ca forma la care se lucreaza in prezent este mult diferita de cea care a fost supusa avizarii.

De vreme ce Curtea Constitutionala nu a emis inca avizul sau din oficiu pot presupune ca, de fapt, nu exista un text definitiv al proiectului de revizuire constitutionala. De fapt, stiu ca la nivelul Parlamentului inca se mai lucreaza.

Acest lucru poate sa fie, in egala masura, imbucurator si ingrijorator: imbucurator pentru ca, poate, se doreste in mod real perfectionarea textului proiectului de revizuire si ingrijorator pentru ca timpul aflat la dispozitie este foarte scurt si se scurteaza cu fiecare zi care trece fara ca textul sa fie facut public.

Insa indiferent de dorintele parlamentarilor care inca mai lucreaza la text, realitatea obiectiva ne arata ca timpul disponibil nu are cum sa fie suficient daca toate etapele procedurii de revizuire a Constitutiei sunt respectate scrupulos caci pentru un astfel de act normativ este imperios necesara respectarea obligatiilor legale ce vizeaza transparenta actului decizional si necesitatea lansarii documentului in dezbatere publica, trebuie asteptata decizia Curtii Constitutionale (care se va pronunta din oficiu) si este evidenta utilitatea reala a unei autentice dezbateri a proiectului in fiecare din cele doua camere ale Parlamentului anterior adoptarii sale de ambele, dar in mod separat si succesiv.

Mai mult, finalizarea intregii proceduri parlamentare trebuie sa aiba loc cu cel putin 30 de zile inainte de ziua stabilita pentru organizarea referendumului, daca intr-adevar se doreste organizarea lui conform regulilor in vigoare, adica toate etapele extrem de sintetic prezentate mai inainte trebuie sa fie terminate cel tarziu pe 23 aprilie!

Presupunand in mod optimist ca proiectul de revizuire va fi finalizat si va intra in procedura mentionata pe 23 ianuarie, dezbaterea publica va fi fost inexistenta, Curtea Constitutionala se va afla sub presiune, iar cele doua camere ale Parlamentului vor trebui sa termine tot in mai putin de 3 luni. Mie acest lucru imi pare o provocare extrema. Poate ca acesta ar fi principalul argument pentru care referendumul pentru revizuirea Constitutiei nu ar trebui neaparat sa coincida cu alegerile pentru Parlamentul European.

Ce reactie anticipati ca va avea Comisia de la Venetia in legatura cu modul in care se revizuieste Constitutia in Romania? In ce masura politicienii romani ar trebui sa tina cont de aceasta reactie?

Pozitia Comisiei de la Venetia cu privire la subiectul coincidentei dintre consultarile populare si variate tipuri de alegeri nu trebuie anticipata; ea este deja exprimata in Liniile directoare cu privire la referendumul constitutional la nivel national, document ce a fost pe larg dezbatut si analizat in Romania la toate nivelurile si in toate mediile in mod special in vara fierbinte a anului 2012.

Ea poate fi rezumata foarte simplu prin afirmatia ca nu este recomandat ca referendumurile nationale de natura constitutionala, in special cele decizionale, sa fie organizate simultan cu alte tipuri de scrutine.

Pe de alta parte, Liniile directoare sunt un document orientativ, fara valoare obligatorie, dar au rol de indrumare a practicii in materie, mai ales pentru statele care doresc a fi recunoscute de egalii lor ca state de drept si cu o democratie functionala.

La nivel european rolul Comisiei de la Venetia nu poate fi negat. Clasa politica din Romania este suficient de buna cunoscatoare a tuturor acestor aspecte si a fost anterior confruntata cu situatii similare asa incat cred ca dispune de maturitatea necesara pentru adoptarea unei pozitii care sa nu o puna intr-o situatie dificila.

Faptul ca exista deja un precedent pentru nerespectarea acestor Linii directoare nu poate fi o justificare pentru repetarea situatiei, la fel cum conformarea obedienta la orice si/sau toate indrumarile venite din partea forurilor internationale nu este o solutie. Din cate stiu Comisia de la Venetia a fost deja consultata cu privire la actualul proces de revizuire constitutionala din Romania si un astfel de demers, proactiv, este cu siguranta binevenit.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6943 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
14 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Comasarea alegerilor cu referendumul e rea doar pt PDL!

E rau pentru ca ofera motive serioase de a te prezenta la vot si deci o prezenta masiva a alegatorilor!
Si cu cei 3% alegatori ai PDL totul se va transforma intr-un fiasco! Nici macovei, nici eba nu mai prind loc un europarlament!
p.s.
Felicitari ziare.com ca a uitat si anul asta de Eminescu!
Bravo, la fel ca-n fiecare an, cei mai importantzi ctitori ai sufletului romanesc sunt uitatzi!

 

slab , maxi , slab !

Macovei si Eba vor fi din nou europarlamentari si asta pt ca sunt serioase la locul de munca si nu vorbesc prostii asa cum fac aia de-i iubesti tu .
Mai nasol de altii , insa personajele de mai sus ... sunt ok .

USL va pierde masiv , pe toate planurile .
S-a vazut ieri de ce !
Cu sau fara referendum , ce vor astia sa faca , sa legifereze , ....a fi stopat si Ponta arestat .

Am auzit ca ii vor aresta si pe postaci , ca si complici la subminarea statului de drept !

Ii vor aresta si pe postaci

O sa fuga totzi in muntzi, in paduri ca-n 1947!

@Ghilotina

EBA serioasa la locul de munca si nu vorbeste prostii? Se rasuceste Eminescu in mormant, azi de ziua lui...

Ciudat articol ...nicio referire la referendumul 2009

...parlament unicameral ...300 de parlamentari.
Ce interviu este acesta care NU pune in discutie o intrebare cruciala
...valabilitatea ...da sau ba ...a scrutinului din 2009 ?

Ce spune legea ...nimic mai mult.
Ce decizii s-au luat de Curtea Constitutională
Daca parlamentul a respectat sau nu aceste decizii ale curtii constitutionale

Parerea mea ...ocoliti esentialul
...daca parlamentul romaniei respecta sau nu ...vointa cetatenilor si hotararile in vigoare ale Curtii Constitutionale.
...prea multa ceata in Romania

...

 

Daca nu respectati referendumul anterior

...Intrebati inca odata cetatenii ce vor
Republica parlamentara ...sau presedinte cu autoritate

Atata neSimtire sa modifici constitutia
...fara sa intrebi cetatenii ce vor
...doar in Romania e posibil

...

ala a fost un referendum-Minciuna a la Basescu!

A fost facut odata cu alegerile Prezidentiale, exact ca pretext ca PDL sa se implice in campania electorala a lui Bt.
Plus ca e unul consultativ, nu trebuie pus in lege!

masci

esti cam impertinent. Stii bine ca referendumul pentru Parlament unicameral cu maxim 300 membri a fost validat de CCR si supus dezbaterii in plenul Parlamentului. Cum PDL si UDMR nu acopereau decat 54% si pentru adoptarea trebuiau 2/3, tocmai din cauza celor pe care-i sustii tu nu s-a putut aplica acest referendum si ai acum 588 de parlamentari cu toate anexele lor (cabinete parlamentare in teritoriu, cabinete si la sediu, cu toate dotarile inclusiv personal.
Deci, lasa garagara cu prostiile tale si da-te pe fata ca esti chiar unul dintre ei.

 

 

sus p...

La voi nici una nu-i buna ! Asa-i ca nu a primit permisiunea de la dr. Voiculescu sa vorbesca ? S-o fi opus Gadea ?
Dar tu ai cunostinta despre continutul propunerii, de te dai asa mare stiutor si aperi ceva ce nu cunosti ?

Unde nu este dorinta, este manipulare

Ce doctori in drept constitutional,care specialisti,care
transparenta,care revizuire,care informare,care dezbatere,care respectare a cetatenilor sau a principiiloe emis de UE si sirul intrebarilor poate continua ?!Noi si numai noi contam pe lumea asta,restul sunt rame,ciumpalaci,golani sau puturosi si betivi.
Constitutia o facem noi,fara voi si fara ideile voastre
de democratie.Democratia noastra trebuie respectata iar
voi nu mai visati "cai verzi pe pereti"Daca se observa acest lucru din spusele doamnei intervievate,e bine.
Lasand la o parte partidismul,faceti o scurta retrospectiva incepand cu membrii Comisiei de revizuire a Constitutiei si apoi daca nu va apuca durerea de cap intrati in amanunte.

 

Unde nu este dorinta, este manipulare

Ce doctori in drept constitutional,care specialisti,care
transparenta,care revizuire,care informare,care dezbatere,care respectare a cetatenilor sau a principiiloe emise de UE si sirul intrebarilor poate continua ?!Noi si numai noi contam pe lumea asta,restul sunt rame,ciumpalaci,golani sau puturosi si betivi.
Constitutia o facem noi,fara voi si fara ideile voastre
de democratie.Democratia noastra trebuie respectata iar
voi nu mai visati "cai verzi pe pereti"Daca se observa acest lucru din spusele doamnei intervievate,e bine.
Lasand la o parte partidismul,faceti o scurta retrospectiva incepand cu membrii Comisiei de revizuire a Constitutiei si apoi daca nu va apuca durerea de cap intrati in amanunte.

 

Eminescu,

Eu nu am uitat; Este adevarat ca ascris mai multe scrisori? Apropo; Cate?

 

Nu e teoria conspiratiei

Adevarul crunt e ca societatea astazi e construita in jurul banilor. Exista o elita criminala (de fapt e o mafie internationala) care controleaza productia de bani si care se afla in spatele guvernelor nationale. Guvernele tradatoare se aliniaza cu acesti criminali si creaza o armata de oameni care initiaza si sustin legi care nu au nimic in comun cu bunastarea omului. Obiectivul este mentinerea elitei, a avantajelor tradatorilor cu orice pret si manipularea maselor astfel incit sa nu puna intrebari ci sa munceasca cit mai mult.
Exemplu: Elita criminala si-a plantat agenti in Guvernul Romaniei (Wesley Clark, Niels Schnecker, ...) sau agenti care lucreaza pentru legi contrar intereselor romanilor (Chevron, Gold Corp., Mark Gitenstein, Ovidiu Tender, ...). Guvernul criminal se aliniaza (Ponta, Parlamentul Romaniei) impreuna cu Basescu si produc legi contrar intereselor si bunastarii romanilor (legea minelor, legea amnistiei, modificarea constitutiei, legea imunitatii, legea vinzarii terenurilor agricole). Asta pentru ca au acceptat sa fie tradatori, ii au la mina cu ceva sau pur si simplu le plac avantajele pe care le primesc prin tradare (la nivel de individ sau partid caci astia avind bani, controleaza si partidele). In momentul de fata obiectivul lor este sa manipuleze populatia, sa o reduca la tacere. Populatia trebuie sa munceasca in continuare fara prea multe valuri. La televizor le spunem ca gazele de sist inseamna de fapt bunastare. Dar de fapt noi ii mai rarim putin prin apa otravita, etc. Pe protestatari, ii ignoram, ii compromitem si ii infruntam pina la uzura poate asa se stinge cauza lor.
Vi se pare un scenariu cunoscut? Mai aveti incredere in vre-un partid astazi? Nu e ceea ce ni se intimpla?
Solutie: Singura noastra arma eficienta pentru a scapa din acesta sclavie este cunoasterea a ceea ce ni se intimpla. Cind sunt suficienti oameni care inteleg acest fenomen atunci aceasta sclavie se termina. Schimbarea vine de la sine. Cunoasterea inseamna putere enorma, cunoasterea inseamna libertate. Caci atunci cind stii nu te mai supui acestui joc murdar.
Cum putem sa raspindim aceasta cunoastere trebuie sa devina o arta. Arta de ai ajuta pe altii sa lupte cu ignoranta. Arta de ai ajuta sa cunoasca. Arta ca cei care au invatat de la voi sa ii ajute mai departe pe altii. Fiecare om are o importanta enorma. Puneti timp si efort in a trezi constiintele celor din jur. Acesta cunoastere s-ar putea sa insemne pentru unii mai mult decit toata scoala pe care o au. Ginditi si actionati. Avem nevoie de trezirea constiintelor acum.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor