"Familia traditionala", cartoful fierbinte din Parlament: Deputatii si senatorii inca nu s-au inteles cine si-o asuma

Marti, 28 Martie 2017, ora 12:27
5709 citiri
"Familia traditionala", cartoful fierbinte din Parlament: Deputatii si senatorii inca nu s-au inteles cine si-o asuma
Foto: Arhiva/Ziare.com

Camera Deputatilor a scos, marti, de pe ordinea de zi a votului final initiativa cetateneasca de revizuire a Constitutiei pe tema definitiei familiei, pe motiv ca "nu exista niciun argument legal sau constitutional" prin care acest for este primul sesizat, astfel ca proiectul a fost retrimis Birourilor Permanente Reunite.

Propunerea liderului deputatilor PSD, Marcel Ciolacu, de a retrimite proiectul la Birourile Permanente a fost adoptata cu 139 voturi "pentru", un vot "impotriva" si doua abtineri.

"Nu exista niciun argument legal sau constitutional ca sa consfinteasca calitatea Camerei Deputatilor de prima Camera. Asa stand lucrurile, pentru a nu face nicio greseala in privinta acestei initiative legislative atat de importante si sustinute de trei milioane de oameni, cea mai la indemana propunere este aceea de a discuta aceasta chestiune in fata celor doua Birouri Permanente Reunite care ar trebui sa transeze acest veritabil conflict de competente intre cele doua Camere", a afirmat Marcel Ciolacu.

Deputatii au discutat, luni, initiativa cetateneasca de modificare a articolului 48 din Constitutie privind familia, singurul amendament sustinut in plen fiind respins cu o larga majoritate. Acesta viza doar limitarea explicita a casatoriei la "uniunea dintre barbat si femeie", fara ca aceasta uniune sa fie pusa la baza familiei in genere.

Vezi care au fost dezbaterile la votul pe articole si cine a anuntat ca va sustine initiativa

Coalitia pentru Familie a strans un numar de 3 milioane de semnaturi, pe care le-a depus la Senat alaturi de o propunere de revizuire a Constitutiei privind definitia familiei prin care se cere modificarea articolului 48, alineatul 1, care se refera la definitia familiei. In actuala forma, acesta prevede ca "familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti", insa semnatarii initiativei vor ca definitia sa fie schimbata pentru a bloca orice posibilitate a legiferarii casatoriei intre persoane de acelasi sex. Astfel, initiativa prevede ca "familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie".

Potrivit articolului 151 al legii fundamentale, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptata de Camera Deputatilor si de Senat, cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul membrilor fiecarei Camere.

Daca prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, hotarasc cu votul a cel putin trei patrimi din numarul deputatilor si senatorilor. Revizuirea este definitiva dupa aprobarea ei prin referendum, organizat in cel mult 30 de zile de la data adoptarii proiectului sau a propunerii de revizuire.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#familia traditionala modificare constitutie , #constitutie