Comisia pentru revizuirea Constitutiei l-a desemnat coordonator al Forumului Constitutional pe analistul politic conf. univ. dr. Cristian Pirvulescu.
In viziunea lui Cristian Pirvulescu, Forumul Constitutional se constituie ca un cadru propice pentru "o dezbatere democratica larga, care sa se desfasoare pe trei axe: o axa teritoriala, care sa presupuna forurile locale, judetene, regionale si nationale, o axa tematica - sa permita specialistilor si organizatiilor de diferite profiluri sa se manifeste, de exemplu, un forum ecologist, un forum legat de problemele serviciilor sociale si economice si a treia axa, o axa academica - care sa permita specialistilor in drept constitutional si in stiinte sociale sa se pronunte in acest domeniu.
In final, forumul constitutional va facilita aceste dezbateri, va elabora un raport pe care il va pune la dispozitia Comsiei Raportul final va fi o sintetizare a propunerilor care au venit din partea forumurilor teritoriale, a forumurilor tematice si a specialistilor in drept constitutional."
La activitatile Forumului Constitutional pot participa atat organizatii neguvernamentale si sindicate, cat si persoane fizice - specialisti in domeniu sau simpli cetateni.
Echipa care va coordona activitatea Forumului este constituita din voluntari, iar cheltuielile de organizare vor fi asigurate din sponsorizari sau prin contributia autoritatilor locale.
Dincolo de aceste aspecte programatice si tehnice, ramane intrebarea daca cetatenii romani sunt pregatiti si, mai ales, dornici sa se implice in reforma constitutionala. Istoria relativ recenta a "reformelor" constitutionale este trista.
In 18-19 octombrie 2003, proiectul de revizuire a Constitutiei adoptat in Parlament a fost supus unui referendum. Prezenta la vot a fost de 55,7%, iar 89,7% dintre votanti au fost in favoarea revizuirii Constitutiei.
Totusi, acest referendum a fost contestat de organizatii ale societatii civile si ramane unul dintre cele mai controversate din istoria post-decembrista a tarii, atat prin prezenta redusa la vot in raport cu importanta temei, cat si prin abuzurile comise de organizatori - s-a permis votul multiplu, iar in a doua zi a votarii, in dorinta de a se intruni procentul de participare de peste 50%, au fost folosite in mod excesiv urnele mobile.
Imi amintesc ca inclusiv prin piete si prin supermarketuri am intalnit "purtatori" de urne mobile care cerseau votul de la cetateni.
In 2003, Romania a fost obligata sa-si revizuiasca legea fundamentala in stat pentru a se conforma exigentelor aderarii la Uniunea Europeana si NATO. Clasa politica a manifestat o totala neincredere in cetateni si i-a inlaturat de la dezbaterea celor mai importante actiuni politice ale momentului - aderarea la Uniunea Europeana si intrarea in NATO. Conform Constitutiei din 2003, nu au fost votate prin referendum, cum ar fi fost corect si democratic, ci de catre Parlament.
In anul de gratie 2013, Romania este puternic lovita de criza, coruptie si destructurare. Societatea romaneasca este afectata de un intens proces de degradare a democratiei, inceput sub guvernarea PSD-Nastase, agravat de guvernele Aliantei D.A. si PDL, continuat de Guvernul USL condus de Victor Ponta.
In acest context, vor avea romanii capacitatea sa inteleaga si sa participe la procesul de reforma constitutionala? Vor avea romanii puterea sa evite capcanele manipularii si sa-si promoveze interesele economice, sociale, civice si culturale in asa fel incat acestea sa fie garantate in mod real de noua Constitutie?
Constitutia din 2003 a anulat garantarea constitutionala a gratuitatii invatamantului, a permis concesionarea sau inchirierea bogatiilor de interes public si a stabilit la 5 ani durata mandatulului presedintelui, fara sa defineasca suficient de clar daca republica este prezidentiala sau parlamentara.
Efectele au fost cumplite: degradarea invatamantului de stat, jefuirea bogatiilor naturale ale tarii, conflictul institutionala intre presedinte si Parlament. Care vor fi efectele reformei constitutionale la a carei realizare contribuie si Forumul Constitutional? Va fi Forumul Constitutional sansa mult asteptata de cetatenii romani pentru a obtine o Constitutie in conformitate cu interesele lor legitime? Vom afla raspunsul nu peste multa vreme.