I.Stanomir: Europarlamentarele isi pierd miza. E riscant sa fie suprapuse cu un referendum obligatoriu

Luni, 13 Ianuarie 2014, ora 15:34
3384 citiri
I.Stanomir: Europarlamentarele isi pierd miza. E riscant sa fie suprapuse cu un referendum obligatoriu

Ioan Stanomir, profesor de drept constitutional, subliniaza faptul ca suprapunerea referendumului pentru revizuirea Constitutiei cu alegerile europarlamentare nu este recomandata de Comisia de la Venetia si este criticabila din mai multe considerente, iar prelungirea perioadei de vot la doua zile creste riscul de fraudare a referendumului.

"As face o prima observatie legata de existenta a doua zile pentru referendum. Este o decizie criticabila pentru ca exista riscul de a incuraja fraudarea referendumului prin prelungirea perioadei de consultare a populatiei.

Din punct de vedere politic, as spune ca e limpede pentru PSD tipul de strategie politica pe care il va urma. Se pare ca vor dori sa adopte forma discutata anterior a Constitutiei, iar in aceasta forma presedintele ar urma sa aiba o pozitie constitutionala inferioara celei ocupate astazi, cu mult mai putine prerogative. In aceste conditii PSD poate accepta cedarea acestei functii catre domnul Crin Antonescu", a declarat prof. Stanomir, pentru Ziare.com.

Pe plan juridic, trecand peste aspectele politice, profesorul Stanomir reaminteste ca aceasta suprapunere a doua tipuri diferite de procese electorale nu este recomandata pe plan european, mai ales ca de data aceasta este vorba, in premiera, de un referendum obligatoriu, nu de unul consultativ, asa cum a fost cazul referendumurilor anterioare.

"In general, se prefera la nivel european ca referendumul sa nu se suprapuna cu alte consultari electorale, pentru ca agendele sa nu se interfereze si sa nu existe o parazitare a mesajului. Pe de alta parte, au mai existat referendumuri organizate concomitent cu o runda de alegeri, dar cu o diferenta majora: acelea erau referendumuri consultative. Acesta ar fi singurul referendum obligatoriu, pe tema Constitutiei, care s-ar suprapune cu alegerile.

Eu cred ca este deosebit de riscant in contextul alegerilor europarlamentare sa luam o decizie cu privire la un viitor pe termen mediu si lung. Nu trebuie confundat un referendum cu caracter consultativ cu un referendum constitutional. De data aceasta, daca se intruneste cvorumul actual, de peste 50%, si cetatenii voteaza in majoritate, atunci Constitutia este adoptata. Eu cred ca este o decizie de mult prea mare anvergura ca sa fie lasata intr-un context problematic, tulburat si o mobilizare electorala suspecta", atentioneaza profesorul Stanomir.

Pe de alta parte, acesta subliniaza ca se amesteca teme electorale diferite.

"Alegerile europarlamentare nu vor mai avea o miza! Vor avea o miza derivata din miza constitutionala. Daca PSD si PNL vor candida pe o platforma comuna, va fi un vot pentru USL si un vot politic pentru USL la referendumul constitutional. Practic, alegerile europarlamentare vor fi lipsite de miza europeana si vor avea in intregime o miza 'domestica'", a mai declarat acesta.

O alta problema in acest moment ar fi perioada destul de scurta pana la referendum, in conditiile in care la ora actuala nu se cunoaste forma finala a viitoarei Constitutii.

"Mi-e greu sa va spun care este forma finala, pentru ca a fost o procedura care a stralucit prin 'transparenta'. As spune insa ca nu trebuie sa punem mare pret pe asteptarile de bun simt si de moderatie. Cred ca daca s-a decis politic acest lucru, se va face un autentic tur de forta pentru adoptarea Constitutiei si pentru votarea ei. Resursele USL sunt clare si vor fi mobilizate in aceasta directie", a comentat Ioan Stanomir.

Cat despre asigurarile repetate date de premierul Victor Ponta cu privire la o consultare reala cu Comisia de la Venetia pe forma finala a proiectului de revizuire a Constitutiei, prof. Stanomir a replicat: "Afirmatiile premierului Ponta trebuie luate cu foarte multa circumspectie".

"Opiniile Comisiei de la Venetia pentru Democratie prin Drept, ale Consiliului European in ansamblul sau si ale partenerilor europeni si americani vor fi de importanta secundara in raport de decizia politica a USL. Lucrurile sunt clare, iar reactia premierului Ponta la vizita doamnei Victoria Nuland nu mai lasa niciun loc de indoiala in aceasta chestiune", a conchis prof. Ioan Stanomir.

Citeste si:
UPDATE Filmul agresării consilierei USR din Mogoșoaia de către ”colegi” de la PNL și PMP. "Vă las în căruț cu rotile" VIDEO
UPDATE Filmul agresării consilierei USR din Mogoșoaia de către ”colegi” de la PNL și PMP. "Vă las în căruț cu rotile" VIDEO
Un consilier local ales pe listele USR în localitatea Mogoșoaia, ar fi fost agresat de doi colegi de consiliu local, membri PMP și PNL, în cadrul unei ședințe de comisie ce a avut loc...
Mesajul ministrului român de Externe pentru rușii care vor să vină Deveselu. Care este situația diplomaților români din Ucraina
Mesajul ministrului român de Externe pentru rușii care vor să vină Deveselu. Care este situația diplomaților români din Ucraina
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat joi, 27 ianuarie, că scutul de la Deveselu nu este o amenințare pentru Rusia, lucru de care se pot convinge oficialii de la Moscova făcând o...