Incurca decizia CCR socotelile Opozitiei pentru referendumul de revizuire?

Joi, 27 Iunie 2013, ora 18:01
2603 citiri
Incurca decizia CCR socotelile Opozitiei pentru referendumul de revizuire?
Foto: Arhiva

Decizia CCR adoptata miercuri, de acceptare a scaderii pragului de prezenta si de validare a referendumului cu conditia ca prevederea sa se aplice la un an de la intrarea in vigoare a legii, a dat peste cap strategia USL. Nu si pe a PDL.

Secretarul executiv Radu Carp, profesor de drept constitutional, a declarat pentru Ziare.com ca decizia CCR nu trebuie sa surprinda deloc, deoarece ea tine cont de recomandarile Comisiei de la Venetia.

"Este o chestiune care a fost prima data subliniata de catre Emil Boc, inca din luna martie, dar cei care au initiat procesul de revizuire a Constitutiei nu au vrut sa tina cont (...) Curtea Constitutionala nu a facut decat sa transpuna niste recomandari care au fost facute cu privire la cazul Romaniei. Si in raportul Comisiei de la Venetia din 15 decembrie anul trecut, cerut de Guvernul Ponta, erau mentionate tot aceste doua conditii", a explicat Radu Carp, referindu-se la faptul ca pragul poate fi coborat, dar nu cu mai putin de un an pana la organizarea referendumului.

Intrebat ce crede ca se va intampla cu revizuirea Constitutiei, in conditiile in care va fi necesara o prezenta de 50% plus 1 la referendum, iar liderii USL recunosc la unison ca va fi extrem de dificil de realizat, prof. Radu Carp a replicat: "Decizia in momentul de fata apartine celor care au initiat procesul de revizuire, este responsabilitatea lor integrala in a hotari ce urmeaza".

"In Parlament exista o majoritate covarsitoare, dar am vazut ca exista disensiuni intre PSD si PNL. PSD ar vrea sa organizeze referendumul anul acesta, sub imperiul cvorumului de 50% plus 1, PNL este tentat mai degraba sa mearga pe un cvorum redus si sa organizeze referendumul anul viitor.

Decizia apartine in exclusivitate majoritatii guvernamentale. Asta in conditiile in care va putea sa existe o decizie coerenta, pentru ca astazi am vazut ca, practic, nu exista o pozitie unitara a USL pe aceasta tema.

In ceea ce priveste PDL, lucrurile sunt clare. Noi am spus de la bun inceput ca aceasta revizuire a Constitutiei nu respecta standardele democratice, asa ca oricand ar avea loc referendumul, fie anul acesta cu 50% plus 1, fie anul viitor, cu cvorum de 30%, indemnul este de a nu se vota aceasta revizuire, pentru considerente expuse de atatea ori.

In principal, din cauza nerespectarii referendumului din 2009, dar si din cauza unor prevederi din Constitutia revizuita care nu au nimic de a face cu un regim democratic. Deci pozitia PDL nu poate fi decat o constanta, indiferent de cvorumul sub regimul caruia va fi organizat un eventual referendum", a subliniat Radu Carp.

De altfel, presedintele PDL, Vasile Blaga, a anuntat ca a fost initiata Coalitia pentru Constitutia Cetatenilor care va fi condusa de Radu Carp si care are ca obiectiv informarea populatiei cu privire la proiectul Legii fundamentale al USL, "o varianta extrem de periculoasa pentru democratia din Romania".

"Am decis astazi (marti - n.red) sa initiem Coalitia pentru Constitutia Cetatenilor, Constitutie pentru Romania, nu pentru USL si invitam sa participe la ea partidele parlamentare de Opozitie, partidele neparlamentare, simpli cetateni, ONG-urile(...)

Aceasta coalitie va stabili un calendar de actiuni pentru informarea cetatenilor si actiuni de protest impotriva acestui proiect de Constitutie al USL", a spus presedintele PDL.

Citește și:
De când se vor putea vaccina antigripal românii în farmacii. Anunțul ministrului Sănătății
De când se vor putea vaccina antigripal românii în farmacii. Anunțul ministrului Sănătății
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat luni, 3 octombrie, că românii s-ar putea vaccina antigripal în farmacii din acest an. Ministrul a precizat că autoritățile...
Mesajul lui Klaus Iohannis după ce a ”uns-o” pe Ligia Deca la conducerea Ministerului Educației VIDEO
Mesajul lui Klaus Iohannis după ce a ”uns-o” pe Ligia Deca la conducerea Ministerului Educației VIDEO
Fostul consilier prezidenţial Ligia Deca a depus luni, 3 octombrie, jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Educaţiei, la Palatul Cotroceni. În cadrul ceremoniei,...