Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Constitutia, ultima confruntare intre Basescu si Antonescu

Marti, 11 Iunie 2013, ora 07:31
3494 citiri
Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Constitutia, ultima confruntare intre Basescu si Antonescu

Trei noi judecatori ai Curtii Constitutionale au primit luni mandatele de la presedintele Romaniei. A fost o buna oportunitate pentru Traian Basescu sa atace proiectul de revizuire condus furibund de Crin Antonescu.

Daniel Morar, Mona Pivniceru si Valer Dorneanu sunt judecatorii care-i inlocuiesc pe Aspazia Cojocaru, Ion Predescu si Acsinte Gaspar.

Odata cu plecarea si ultimului judecator numit de Ion Iliescu, e vorba de Ion Predescu, putem spune ca apare un suflu nou in ce priveste controlul constittionalitatii legilor. Aceasta institutie, dupa criza provocata vara trecuta de catre USL, a iesit mai puternica si mai respectata.

Aceste schimbari la Curte sunt de rau augur pentru Crin Antonescu. Odata cu discursul de la Cotroceni, s-a creat frontul pentru o noua batalie politica, ultima confruntare dintre Traian Basescu si Crin Antonescu.

Primul a aruncat in aer proiectul de revizuire coordonat de seful liberalilor. Pozitionarea lui Victor Ponta va fi importanta, dar nu decisiva. Daca ramane de partea lui Crin, vom avea o noua criza politica majora. In cazul in care va merge pe linia coabitarii, candidatul liberal la presedintie e scos in decor.

Semnalele din aceste zile sunt in sensul ca Victor Ponta joaca pe cartea Europei, iar ideile din capul lui Antonescu nu se vor concretiza intr-o noua lege fundamentala. Atat intalnirea informala cu Tony Blair, cat si scurta intrevedere cu Angela Merkel inseamna in subtext o propunere pentru Ponta si PSD de a trece de partea proiectului european, scotand formatiunea socialista din zona populismului si a discursului anti-occidental.

Legea fundamentala a lui Crin Antonescu, pe langa problemele politice, are una mare la Curtea Constitutionala. Impotriva referendumului de 30% se strange usor o majoritate de cinci judecatori, daca nu de sase. Sunt patru dintre cei care s-au opus ordonantei cu modificarea cvorumului in vara trecuta la care se va adauga si votul lui Daniel Morar.

Decizia de atunci a fost pentru majoritate, e greu ca judecatorii care s-au pronuntat o data pe acest subiect sa accepte o lege in care doar o treime dintre cei cu drept de vot pot modifica o Constitutie.

O alta problema a proiectului in care s-a bagat Crin Antonescu e aceea ca nu ia in calcul rezultatul unui referendum votat cu 50% plus unu in care romanii se pronunta pentru un parlament unicameral cu cel mult 300 de membri.

E foarte greu sa existe o revizuire in afara acestor doua teme, intr-una exista o decizie a Curtii Constitutionale, iar, in a doua, o decizie a poporului roman nepusa in aplicare de aproape patru ani.

Victor Ponta a plecat pe un drum diferit de cel al lui Crin Antonescu. Cat de curand, va trebui sa ia decizia finala in ce priveste parteneriatul cu liberalii. Asta in cazul in care doreste sa se salveze politic si sa evite izolarea Romaniei pe plan international.

Incepand cu aceasta saptamana, Crin Antonescu va simti din ce in ce mai apasat cat e de singur in peisajul politic european. Mai are doar un prieten de suferinta, modelul lui politic, Viktor Orban, premierul Ungariei.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Gabriela Firea după decizia comasării alegerilor: ”Am votat să avem liste comune la europarlamentare cu PNL”
Gabriela Firea după decizia comasării alegerilor: ”Am votat să avem liste comune la europarlamentare cu PNL”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat, miercuri, că a votat ca alegerile europarlamentare să fie comasate cu cele locale, iar PSD şi PNL să aibă liste comune la alegerile...
LIVE Liderii coaliției explică decizia privind comasarea alegerilor și liste comune PNL-PSD: ”Este absolut o mișcare tactică”/”Am făcut ce e mai bine pentru țara mea” VIDEO
LIVE Liderii coaliției explică decizia privind comasarea alegerilor și liste comune PNL-PSD: ”Este absolut o mișcare tactică”/”Am făcut ce e mai bine pentru țara mea” VIDEO
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, și președintele PSD, Marcel Ciolacu, susțin miercuri, 21 februarie, o conferință de presă anunțată pentru ora 19.00 în cadrul căreia prezintă...
#Basescu Antonescu constitutie , #constitutie