Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: USL joaca in luna mai la "totul sau nimic"

Marti, 14 Ianuarie 2014, ora 09:59
2388 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: USL joaca in luna mai la "totul sau nimic"

Riscanta miscare si-a propus USL, prin programarea simultana a referendumului pentru aprobarea Constitutiei cu europarlamentarele.

Logica e urmatoarea. Daca iese pasenta si se valideaza referendumul, Antonescu ajunge presedinte intr-o functie golita de continut, o paiata la Cotroceni, care va fi usor de anihilat de premierul Victor Ponta, cu o majoritatea parlamentara la care vor cupla si baronii si clientelele PNL, doritoare sa-si rotunjeasca conturile si burtile. Toata lumea fericita.

Daca nu iese pasenta, nu se atinge cvorumul de 50%, PSD nu accepta presedinte pe Antonescu, cu actualele prerogative, ar fi "un fel de Basescu", cum zice Victor Ponta. Asta i-ar mai trebui. In atari conditii USL face "buuuum" si fiecare partid o ia pe drumul sau si aplica principiul "scapa cine poate".

Discutia este acum cat poate fura USL in sectiile de votare ca sa scoata cvorumul necesar. Nu prea are sanse, din urmatoarele motive.

- SRI si DNA, DIICOT, dupa experientele din 2012 vor sta cu ochii si urechile pe sectiile de votare, eventual se va ajunge la montarea de camere de luat vederi in sectiile de votare, care oricum exista in scoli de la bacalaureat.

- Membri si sefii sectiilor de votare sunt speriati dupa anchetele din dosarul Dragnea, si riscul de a face puscarie e mare.

- Membrii comisiilor de votare, din partea partidelor de dreapta, vor fi extrem de atenti, filmand cu telefonul orice li se pare suspect.

- Observatori interni si externi, OBG-urile, presa, vor sta cu ochii pe sectiile de votare, miza fiind enorma.

- Cei care au tot asteptat ca USL sa se tina de cuvant, si nu putini, vor vota astfel incat sa sanctioneze, sa dea o lectie USL, pentru ca i-a mintit.

Dintre toate argumentele, cel mai puternic este frica de puscarie, legea prevede pedepse extrem de aspre pentru fraude la alegeri si referendum.

Discutiile si campania pentru europarlamentare se va transforma intr-una pentru referendum, ocazie ca o parte dintre electori sa inteleaga capcanele si riscurile aduse de modificarile la Constitutie, imaginate de actuala putere.

Exista si controlul CCR si promulgarea de catre presedinte a legii de organizare a referendumului, filtre care pot impiedica chiar ajungerea la referendum.

Daca trece proiectul de modificare a Constitutiei, e clar. USL se instaleaza la putere, cu Antonescu presedinte, pana in 2016. Inseamna ca electoratul ii acorda girul in continuare, in ciuda esecurilor si atacurilor la statul de drept si independenta justitiei. USL a obtinut tot ce a vrut.

Mai interesant este ce se intampla daca nu trece modificarea Constitutiei.

In acel moment Antonescu poate sa-si ia adio de la sustinerea PSD, nu mai e dorit presedinte, un presedinte cu puterile lui Basescu, PSD isi anunta propriul candidat, probabil Ponta, si USL se destrama in secunda doi.

Incepe degringolada actualei puteri. PNL va acuza PSD de tradare, va trece rapid in opozitie si va contribui la caderea guvernului Ponta prin motiune de cenzura.

Se pot petrece mari translatii de parlamentari, obisnuiti sa fuga ca sobolanii acolo unde e mai sigur.

Este posibila o noua majoritate parlamentara, eventual pe un nucleu PNL-PDL, care va da si un nou guvern.

Oricum, originea aliantei care va da presedintele nu mai e deloc sigura, PSD s-ar putea trezi tradat de aliatii de pana mai ieri, daca guvernul Ponta pica la o motiune de cenzura si nu mai are de oferit ciolane.

In acest al doilea scenariu, foarte probabil, jocurile vor fi facute de presedintele Basescu, obisnuit sa negocieze majoritati, sa numeasca premier, etc.

Partidele de dreapta trebuie sa fie pregatite pentru acest scenariu catastrofic, in care fiecare partid trage pentru el, si toata lumea negociaza cu toata lumea.

O atitudine prudenta inseamna sa ai planuri de rezerva pentru orice situatie, si aceasta, de nevalidare a referendumului si spargere a USL, din acest motiv, mi se pare cel mai probabil.

Ce-ar trebui sa faca partidele de dreapta?

- Sa ofere electoratului rapid o alternativa credibila, atat prin arhitectura cat si prin proiecte si programe consistente, prin care sa corecteze ce s-a gresit in guvernarea Boc.

- Sa fie constituita doar din oameni fara trecut dubios, punand integritatea pe primul plan, in termenii dictati de Comisia Macovei la constituirea ARD.

- Sa aduca in fata specialisti, economisti, experti de prima mana, chiar nemembri de partid, dar care sa asiste cu think thank-uri partidele sau coalitia formata.

Important este sa se creeze cadrul organizatoric pentru ca fiecare sa-si aduca contributia asa cum poate.

Urmeaza trei luni cu o miza uriasa. Daca trece modificarea Constitutiei, vom sti ca USL se instaleaza la putere, intr-o arhitectura constitutionala construita sa protejeze parlamentarii si politicienii care fura si fraudeaza bugetele statului, in timp ce algatorii si simpli cetateni se uita si inghit in sec.

De aceea, niciun efort nu este de neglijat pentru a opri, prin lamurirea electorilor, riscul urias reprezentat de varianta in care USL castiga "totul".Citeste si:
Dacian Cioloș spune că există ”premise serioase” pentru ca România să intre în Schengen anul acesta: ”În caz contrar, pierdem trenul pentru următorii doi-trei ani”
Dacian Cioloș spune că există ”premise serioase” pentru ca România să intre în Schengen anul acesta: ”În caz contrar, pierdem trenul pentru următorii doi-trei ani”
Președintele USR, Dacian Cioloș, a declarat marți, 25 ianuarie, că ar exista premise serioase pentru ca România să intre în Schengen alături de Croaţia, care este deja confirmată....
Replica ironică a lui Virgil Popescu după ce Dacian Cioloș i-a cerut demisia: ”Ar trebui să i-o ceară şi domnului Macron”
Replica ironică a lui Virgil Popescu după ce Dacian Cioloș i-a cerut demisia: ”Ar trebui să i-o ceară şi domnului Macron”
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a reacționat marți, 25 ianuarie, după ce liderul USR, Dacian Cioloș, i-a cerut demisia din cauza modului în care a gestionat criza energiei. ”Dacian...