Ziare.com

Ioan Stanomir: Daca revizuim Constitutia, toate institutiile afectate trebuie reconstruite - Interviu

de Camelia Badea
Duminica, 27 Ianuarie 2013, ora 22:42

   

Ioan Stanomir: Daca revizuim Constitutia, toate institutiile afectate trebuie reconstruite - Interviu
Coexistenta a doi presedinti ai Romaniei timp de cateva luni ar fi "bizara", iar a da exemplul Statelor Unite in acest caz este o "eroare", sustine profesorul de drept constitutional Ioan Stanomir, argumentand ca acolo vorbim de o practica "seculara", iar la noi ar fi o decizie intempestiva.

Intr-un scurt interviu acordat Ziare.com, profesorul Stanomir s-a referit la scenariile aparute in presa in ultimele zile ca urmare a propunerii informale adresate de premier presedintelui Basescu, de a renunta la ultimele luni de mandat pentru a putea fi comasate alegerile europarlamentare cu cele prezidentiale in 2014.

Ioan Stanomir afirma ca daca va fi revizuita Constitutia in mod substantial toate institutiile vor trebui sa fie "reconstruite" prin alegeri, inclusiv Parlamentul si Presedintia, aceste alegeri urmand sa aiba loc in cadrul unui calendar agreat de toti actorii politici.

In ceea ce priveste reducerea pragului de validare a referendumului pentru demiterea presedintelui, despre care au vorbit si Victor Ponta si Traian Basescu, prof.univ. Ioan Stanomir spune ca acest lucru poate fi stabilit cu conditia respectarii recomandarilor Comisiei de la Venetia, mai exact "inainte" de demararea unui eventual proces de suspendare.

Ioan Stanomir considera ca "o democratie se intareste inclusiv prin practica frecventa a alegerilor", comasarea acestora nefiind un lucru "sanatos pentru democratie", mai ales atunci cand temele electorale sunt diferite, cum ar fi in cazul de fata.

"Daca vom comasa temele europene cu cele nationale vom transforma si mai mult alegerile europene intr-un scrutin national. Or, alegerile europene trebuie sa tina, in mod fundamental, de identificarea unor teme comune cetatenilor europeni", subliniaza prof.univ. Ioan Stanomir.

Cum poate fi scurtat legal mandatul presedintelui Romaniei?

Nu exista o scurtare a mandatului prezidential in afara prevederilor Constitutiei. Exista o incetare voluntara a mandatului, prin demisie, o incetare obiectiva a mandatului prin deces sau prin condamnare - care are ca efect privarea de anumite drepturi politice - si, in sfarsit, exista ipoteza suspendarii din functie urmata de reconfirmarea acestei decizii de catre popor, prin referendum.

Se vorbeste despre o modificare a legii electorale astfel incat viitorul presedinte sa fie ales in primavara, dar sa isi preia mandatul dupa decembrie 2014, cand expira mandatul lui Traian Basescu, adica sa astepte cateva luni. Cum vi se pare aceasta solutie?

Singura intrebare pe care mi-o pun eu retoric este cum pot coexista un presedinte ales si un presedinte care isi exercita mandatul in baza alegerilor anterioare, de acum 5 ani.

Aceasta este problema fundamentala. Practic, am asista la coexistenta a doi presedinti, fiecare cu legitimitatea lui, unul cu legitimitatea acordata de votul recent, celalalt cu legitimitatea acordata de votul trecut.

Acest lucru nu mi se pare sanatos. Cred ca este necesar ca in momentul in care se alege un presedinte sa se organizeze imediat, in termenii Constitutiei bineinteles, o tranzitie pentru ocuparea functiei de presedinte, iar aceasta tranzitie nu poate sa dureze 3-4-5 luni, este putin bizar. Si nu cred ca acest lucru se poate realiza prin intermediul unei legi electorale.

Daca ar fi contestata la Curtea Constitutionala o asemenea modificare a legii electorale, in cazul in care ea ar fi adoptata, ar exista posibilitatea ca ea sa fie declarata neconstitutionala?

Eu nu pot sa speculez asupra conduitei judecatorilor constitutionali, dar ce pot sa va spun este ca aceste probleme privitoare la caracterul unicameral sau bicameral al presedintelui sau cu privire la durata mandatului presedintelui nu se rezolva prin intermediul unei legi electorale, se rezolva prin intermediul unei revizuiri a Constitutiei.

S-a dat exemplul SUA, s-a spus ca acolo pot coexista, timp de o luna, doi presedinti.

Mie mi se pare ca a da exemplul Statelor Unite este o eroare. Acolo nu se schimba mandatul presedintelui printr-o decizie intempestiva, ci este o practica seculara care conduce la fixarea alegerilor la o data si la depunerea juramantului la o data ulterioara. De altfel, nici in Romania nu esti ales si depui juramantul a doua zi.

Presupunand ca in aceasta vara actuala majoritate reuseste sa puna la punct o noua Constitutie si aceasta este validata prin referendum, sa zicem ca in toamna, in acest mod se va intrerupe mandatul actual al presedintelui Traian Basescu? Este cel de-al doilea scenariu vehiculat in presa zilele acestea.

Aici este o problema, pentru ca daca revizuiesti Constitutia, toate institutiile republicii care sunt afectate de acesta revizuire trebuie reconstituite, incepand de la Parlament si terminand cu presedintele.

Regula corecta este sa stabilesti un interval in care sa organizezi alegeri, pentru ca, speculand, daca va fi un parlament bicameral cu alte atributii decat cele actuale sau chiar un parlament unicameral, este evident ca trebuie sa avem noi alegeri parlamentare.

Lucrurile nu se fac imediat. Trebuie sa existe o perioada in care sa spui: "Daca s-a constituit parlament unicameral, se vor organiza alegeri pentru popularea acestui parlament la data de..."

Altfel, ar fi ilogic - sa modifici Constitutia si sa astepti 4 ani pentru a alege un parlament unicameral, dupa cum ar fi ilogic sa astepti 4 ani ca sa alegi un presedinte cu alte competente. Trebuie sa aiba loc, pur si simplu, o adaptare a institutiilor constitutionale la design-ul lor actual. Acest lucru trebuie facut de un calendar agreat de cei care aplica legile si Constitutia. Si codificat prin intermediul dispozitiilor tranzitorii ale noii Constitutii.

Si presedintele si premierul au vorbit despre coborarea pragului de validare a referendumului pentru demiterea presedintelui cu conditia sa se dea acces real la vot si romanilor din strainatate. Credeti ca este o solutie buna?

Eu am sa reamintesc ceea ce a spus Comisia pentru democratie prin drept de la Venetia ca poti foarte bine sa nu ai prag de participare pentru validarea unui referendum, dar este important ca aceste reguli sa fie stabilite inainte ca procesul sa fie lansat.

Mie mi se pare ca este o chestiune de principiu. Trebuie sa se cada de acord asupra tipului de electorat pe care il avem in vedere, dar aceasta decizie sa nu fie luata conjunctural, pe parcursul desfasurarii procedurii respective.

Ce parere aveti despre ideea comasarii alegerilor europarlamentare cu cele prezidentiale? Se aduce, in vreun fel, atingere unor principii, reguli democratice, potrivit carora peste tot in lume diversele tipuri de alegeri au loc la date diferite, nu toate odata?

Aici v-as reaminti ca Guvernul PDL a incercat sa comaseze doua tipuri de alegeri, nationale, ce-i drept, iar Curtea Constitutionala a invalidat aceasta decizie.

Da, iar printre motive era si acela ca unui cetatean i se ia dreptul de a candida la ambele scrutine.

Intr-adevar, dar de data aceasta este mai greu de invocat acest motiv. Ramane insa in picioare un argument important, acela ca o democratie se intareste inclusiv prin practica frecventa a alegerilor. Daca noi comasam alegerile, s-ar putea ca pana la urma sa avem intervale prea lungi intre alegeri, iar acest interval sa nu fie sanatos pentru democratie.

Este important si faptul ca sunt totusi teme de dezbatere diferit in cazul alegerilor pentru Parlamentul European fata de cele pentru Presedintia Romaniei?

Sigur ca da, asta nici nu mai trebuie spus. Pentru ca noi, de fapt, daca vom comasa temele europene cu cele nationale vom transforma si mai mult alegerile europene intr-un scrutin national.

Or, alegerile europene trebuie sa tina, in mod fundamental, de identificarea unor teme comune cetatenilor europeni. E greu sa se intample asa ceva, dar macar trebuie sa incercam.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4144 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
13 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

totală susținere

Legile să fie făcute de specialiști la m i n i s t e r e (că acolo sunt informațiile și specialiștii) apoi puse in dezbatere publică !

Cand se finalizează pot merge in parlament să dea și bbecalii cu bila că respectă regula de la Athos... că nu-mi mai poate face rău..

sau

Cei 50 de parlamentari - valori naționale - supernecesari și supersuficienți să mă asigure că legile servesc țara !!

 

Eram sigur, Camelia Badea.

O revizuim dar nu schimbam prea multe. Ii luam puterea lui Basescu, Sac ! P.S. Ati pierdut alegerile si nu va mai intreaba nimeni daca, va place sau nu. Pa !

 
 

Romania - meci de fotbal condus de un arbitru-juc.

Puterea i-o vom lua noi cetatenii simpli de pe strada. Atat asteptam ca parlamentarii sa isi faca datoria si sa il suspende caci apoi Traian Basescu ajunge la mana noastra si noi vom lovi cu votul. Viata a demonstrat ca votul nostru poate avea efecte devastatoare, asa ca cine are urechi de auzit sa auda.

Hahaitul nu renunta la cateva luni de mandat, pentru ca asta

ar insemna ca le va continua la Jilava.

 

 

Propunerea lui Ponta nu are nici un fel de valoare si este la fel

de inepta ca restul "planurilor" sale. Inca odata, "jos Basescu" ramin singurul program declarat! Chiar daca ii cere demisie anticipata, tot brinza aia este. Funia se apropie de par si sansele lui Cacarau devin nule pe zi ce trece. Tot ce declara el este criticabil si daunator atit partidului sau, cit mai ales tarii. Sper ca romanii sa nu uite si nu mai repete greseala alegerilor favorabile USL.

 

nu cred

că se va atinge de Băse.. ăsta-i prețul pană una-alta.

Cred că a tradus și adaptat suficient să ințeleagă despre cei 60%.. că nu sunt tocmai cu usl-ul. Nu și-i pune in cap. Deocamdată incearcă să reformuleze cateceva, să-și pună oamenii in joburi (cum au făcut toți) și să dea satisfacție celor 7,4 milioane..

a lasa persoane care unesc doctrina liberala cu

cea socialista intr-o onanie politica sa modifice Constitutia unei tari, ar fi de-a dreptul periculos!!

PNL si PSD nu si-au identificat doctrinele cum ar fi permis unor astfel de partide sa scrie Constitutia romanilor!!

nu contează..

Ponta, dă-i drumul inainte ! Ceva-ceva tot va merge. Decat să stea și să ia banii..

Acu´ ințeleg ce-ai vrut să spui la Cristoiu cu "lucrurile nu merg așa cum ar trebui..". Aveai glonț pe țeavă cand ai văzut c-ai dat orzu´ pe gaște cerandu-le liste de restructurări la varf..

E ok, alți romani la mălai.. nu moare nimeni.

Suntem cu ochii pe tine. In timp ce CA ranjește la ghiocei, tu dă-i cu "brazdă-ngustă și adancă".. vremea ține cu tine.

 

Domnule Statomir,

Ce democratie, ce Constitutie, ce teme nationale sau europene la alegeri? Sa fim seriosi. In Romania totul se face dupa ureche, nimic nu-i logic, asezat, reglementat, nimic nu-i stabilit dinainte, totul se adapteaza din mers conform interesele de moment ale politicienilor aflati la putere.

 

Ce spune "juristul"Ponta la aceste comentarii provenind de la un

specialist in drept constitutional?
De Antonescu nu mai amintesc pentru ca acesta nici nu pretinde ca stie drept!Ar fi culmea!"
Specialitatea"sa este dubla repetentie in istorie!
Ideia comasarii "europenelor"cu prezidentialele este atat de prosteasca incat doar niste minti ratacite o pot sustine!
Logica este comasarea ,in mod exceptional,pentru a se readuce mandatul prezidential la 4 ani(de fapt nu vad de ce)a prezidentialelor cu parlamentarele nationale si reorganizarea parlamentului conform cu vointa poporului suveran:max.300 parlamentari!
Asa cum a propus pres.Basescu!
Evident actualii parlamentari,mai ales USL-asi(care in eventualitatea unor realegeri nu vor mai avea majoritate in parlament)nu vor accepta sub nici o forma sa-si piarda ciolanele!
O eventuala reducere a numarului de votanti sub limita quorumului la referendum-ul de suspendare a presedintelui,trebuie completata imperativ de marirea raspunderii parlamentului fata de adoptarea unui astfel de act:daca demiterea esueaza,parlamentul se dizolva!
Altfel vom continua sa asistam la circul loviturilor de stat parlamentare prin suspendarea anti-constitutionala a presedintelui,ca pana acum,cu rezultate catastrofale pentru Romania(ca cele generate de inepta suspendare din vara anului 2012!)!
O remarca,fara a fi malitioasa:cum se face ca avem
atatia specialisti in drept constitutional cu nume sarbe ca Iorgovan(o catastrofa,D-zeu sa-l ierte)sau cel de fata Stanomir?Teo

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor