Reputatul istoric Ovidiu Pecican considera ca decizia parlamentarilor de a introduce din nou stema pe tricolorul romanesc este lipsita de sens. "Suntem intr-o plina explozie de populism. Asta-i o gargara a lui Ponta si a baietilor care-l sfatuiesc", sustine istoricul.
Ovidiu Pecican este doctor in istorie, autor al unor manuale de istorie si profesor universitar la Facultatea de Studii Europene. El este revoltat de hotararea Comisiei parlamentare de revizuire a Constitutiei privind "impopotonarea" tricolorului romanesc, considerand ca acesta trebuie sa arate simplu, ca pe vremea pasoptistilor.
"Ce naiba nu-l lasam acolo sa fluture demn? Simplitatea da bun gust si ar fi minunat sa pastram cele trei culori. Fara nicio stema. Daca tot umblam la drapel, o sa reusim pana la urma sa-l calcam in picioare mai rau decat daca l-ar batjocori cineva", a declarat Pecican pentru Ziare.com.
Istoricul sustine ca toata aceasta preocupare a politicienilor legata de simbolurile nationale nu dovedeste patriotism, ci reprezinta doar "gargara demagogica".
"Patriot e ala care creeaza slujbe compatriotilor, sa aiba ce manca, nu ala care flutura drapele. Pe ce? Pe morminte, pe locurile golite de cei care au migrat? Pai nu se poate asa", spune Ovidiu Pecican.
Interviul pe larg, in continuare.
Cum apreciati decizia parlamentarilor din Comisia de revizuire a Constitutiei de a se reintroduce stema pe drapelul Romaniei?
Daca se vrea o acuratete istorica, atunci trebuie mers la primul tricolor, cel istoric, adevarat. Acela care apare in faimoasa gravura cu pasoptistii. Au stema pe tricolor sau n-au? Simplitatea da bun gust si ar fi minunat sa pastram cele trei culori. Fara nicio stema.
Steagul nostru este confortabil si fara stema, culorile vorbesc simbolic de la sine. Avem auriul minunat al Bizantului, avem si rosu-purpura, avem azuriul campului heraldic, astfel incat e minunat asa cum e. Eu i-as fi pastrat gaura, pentru ca are o legitimitate istorica, chiar daca recenta, dar autentica. Si a fost marcata de sangele unor tineri cazuti.
Stemele au aparut de la turniruri, le aveau pe scuturi. Toti cavalerii occidentali purtau armuri. Cum sa-l recunosti pe ala sub chivara? Aveau heraldul care descifra insemnele de pe scut si care cu timpul au devenit distinctiile intre casele nobiliare. Dar la noi, intr-o ordine republicana, care e problema? Nu-i obligatoriu sa impopotonam totul.
Se pare ca se doreste reprezentarea regiunilor istorice pe aceasta stema.
Si astea sunt controversate. Dvs. imi puteti spune ca avem trei, Transilvania, Moldova si Tara Romaneasca. Dar Oltenia nu are o identitate istorica? Muntenia nu are, Dobrogea nu are? Tara Maramuresului, Banatul, Bucovina ... Avem mult mai multe regiuni pe care le trecem sub tacere. Suntem mai bogati decat numaram de obicei, mai cu seama pentru faptul ca scapam intotdeauna de la numaratoare, din ratiuni geopolitice clare, Basarabia. Pai ce facem, acolo sunt faimoasele tari ale lui Cantemir, faimosii codri, Tigheciul, Falciul... Avem zone minunate acolo.
Foarte bine ca ati abordat acest subiect, daca il lasam pe mana politicienilor, in dorinta lor de a marca unitatea tarii, astia aplatizeaza totul. Ca si Ceausescu. Adica nu mai avem identitati locale care in lumea asta globalizata, cu transnationale, sunt totusi singurul reper clar al omului de rand, care zice... 'Eu m-am nascut aici in Vrancea, eu sunt vrancean'.
Bun, insa dupa cum arata lucrurile sunt foarte mari sanse ca tricolorul sa se aleaga cu stema. Ce ati sugera sa fie inclus in aceasta stema, pentru a nu agrava situatia?
Nimic. Eu stiu si de interpretarea asta a drapelului, ca fiecare dintre culorile drapelului reprezinta una dintre provinciile istorice. Albastrul fiind culoarea in care habsburgii ii obligau pe romani sa-si zugraveasca casele, pe urma rosul era al Moldovei si minunatul auriu, de fapt, ca asta este, nu era gargara comunista ca reprezinta spicele si asa mai departe. Auriul era o culoare imperiala, pe fondul careia se vedea pasarea brancoveneasca, pe care o stim.
Asa incat... Ai nevoie numai de o interpretare atenta a acestor culori. Aceste culori sunt specifice noua. Unii vor spune ca sunt si pe drapelul Budapestei sau prin alte tari din Africa. Gargara... Astea sunt ale noastre, asa cum le stim noi.
Deci nu vreau nicio stema, dom'le. Nu degeaba au decupat-o oamenii acum 23 de ani.
Prin urmare, cum vedeti aceasta initiativa a politicienilor?
Statul roman din ultimii 23 de ani, cu intentii democratice dar niciodata cu o legitimitate democratica deplina, nici nu-i de mirare, esalonul doi, Iliescu, ma rog, tot tacamul... statul roman in cautare de succese facile si simtind ca pierde viteza, ca se faramiteaza, ca nu este in stare sa se reconstruiasca printr-o reforma reala, apeleaza la gargara demagogica si populista.
Suntem intr-o plina explozie de populism. Asta-i o gargara a lui Ponta si a baietilor care-l sfatuiesc. Daca tot umblam la drapel, o sa reusim pana la urma sa-l calcam in picioare mai rau decat daca l-ar batjocori cineva.
Ce naiba nu-l lasam acolo sa fluture demn? Acuma vrem sa-l impopotonam, pe urma vor discuta peste o saptamana pe ce sulita sa-l puna. Sa fie o sulita boanta, sa fie cu ascutis? Cum sa arate ea? Sa fie vopsita in rosu, in galben sau in albastru? Cum sa-l expunem? Sa-l expunem vertical, ca pe pavilioanele navelor de lupta din Marea Neagra sau sa-l expunem orizontal?
Asta este gargara in care politicienii se exerseaza pe seama istoricilor si pe seama unor sentimente pe care le bazaie in mod periculos, creand deruta. Nu sunt deloc adeptul unor asemenea initiative, care survin in mod foarte ciudat de la o putere de stanga. Ce-i cu bazaielile astea care duc spre alunecari usoare catre nationalism? Avem nevoie de asa ceva? Saracul Vadim ramane fara paine.
In loc ca preocuparea sa fie spre restaurarea unei bunastari macar relative a acestui popor, aruncam mereu in dezbaterea publica chestiuni care ar trebui sa fie imuabile. Uitati-va la americani, de cate ori si-au schimbat astia Constitutia? Niciodata. Au adaugat cateva amendamente, atata tot. Noi o schimbam, daca se poate, din doi in doi ani. Asta-i opinia mea sincera, nu sunt afiliat niciunui partid, o spun ca istoric.
Patriot e ala care creeaza slujbe compatriotilor, sa aiba ce manca, nu ala care flutura drapele. Pe ce? Pe morminte, pe locurile golite de cei care au migrat? Pai nu se poate asa.