Jocul de-a Constitutia (Opinii)

Luni, 10 Iunie 2013, ora 07:31
2234 citiri
Jocul de-a Constitutia (Opinii)

In orice societate democratica, modificarea Constitutiei este lucrul care se face cu responsabilitate si larga consultare populara.

Normal, amendamentele constitutionale sunt adaugate numai in masura in care realitatile nationale in tara respectiva necesita schimbarea.

Unele tari au constitutii foarte stabile si au praguri mari in a trece orice fel de modificare constitutionala.

De exemplu, pentru adaugarea unui amendament la Constitutia SUA, trei sferturi dintre statele americane trebuie sa adopte amendamentul respectiv, ceea ce face echivalent a 75% din populatia SUA.

De aceea, in peste 200 de ani de existenta a Constitutiei americane, numai 27 de amendamente au fost adaugate si textul principal al Constitutiei e nemodificat de la inceput.

Cu cat o Constitutie e mai volatila, cu atat societatea respectiva e mai supusa arbitrariului si chiar abuzului.

Constitutia trebuie sa contina ceea ce uneste natiunea, nu ceea ce o desparte. De aici o larga majoritate de acceptare.

De aceea, lucrarile Comisiei parlamentare de modificare a Constitutiei romane arata o lipsa de seriozitate totala legata de problemele nationale ale Romaniei.

Dintr-o data, ca si cum problemele economice si sociale ale Romaniei s-au rezolvat, devin extrem de importante deviza casei regale, contributia BOR la societatea romaneasca, educatia religioasa, cine are dreptul sa se casatoreasca si cine nu, si alte chestiuni minore de felul acesta.

Mai mult, intre amendamentele constitutionale se strecoara unele care pun pe butuci separatia puterilor in stat, statul de drept si chiar fragila democratie romaneasca.

Fara indoiala, cel mai controversat articol propus este cel care aduce in fata unei comisii palamentare pe oricine. Acest articol practic incalca separatia puterilor in stat si instituie un control parlamentar asupra Guvernului, Presedintiei si puterii judecatoresti, care pot fi chemate dupa bunul plac al parlamentarilor sa dea socoteala sau sa fie puse sub presiune.

De mai multi ani, Romania are probleme foarte mari cu coruptia la nivelul cel mai inalt. Schimbarea Constitutiei ar fi trebuit sa fie momentul de intarire a statului de drept, nu de slabire a sa si de stabilire a unui stat in care unii sunt mai egali in fata legii decat altii.

Cateva chestiuni fundamentale

Romania are si alte probleme mari care nici macar nu sunt discutate si care tin de insasi esenta supravietuirii Romaniei.

Una dintre ele se refera la scaderea populatiei. Daca ritmul de scadere se mentine, populatia Romaniei o sa devina in curand imbatranita si imputinata sub numarul in care serviciile sociale mai pot fi sustine de masa lucratoare.

Migrarea masiva (din cauze economice sau coruptie endemica), imbatranirea populatiei si natalitatea scazuta in Romania trebuie discutate cu cea mai mare seriozitate si amendamente constitutionale adoptate care sa sprijine supravietuirea Romaniei ca stat.

O alta problema care ar fi trebuit discutata este ce a populismului diverselor guvernari care s-au perindat pe la conducerea Romaniei in ultimii douazeci de ani. Aceste guvernari s-au imprumutat ca sa suporte proiecte sociale cum ar fi salarii si pensii si au adus Romania pe buza falimentului economic.

A fost vorba la un moment dat de un amendament constitutional care sa limiteze deficitul public.

Nu se mai aude nici un fel de vorba despre el, iar Guvernul Ponta continua politica populista de sustinere a unui aparat public mult supradimensionat taind din investitiile care ar fi putut crea locuri de munca prin proiecte nationale (metrou, poduri, autostrazi sau canale fluviale), care ar fi adus extra venit la bugetul statului in timp prin taxe si impozite colectate.

O alta discutie care nu a avut niciodata loc a fost despre locul si rolul Romaniei in Uniunea Europeana, care este in schimbare.

In conditiile in care UE poate supravietui numai printr-o integrare mai mare, o discutie s-ar fi impus despre elementele de suveranitate la care poate Romania sa renunte si adopta amendamente constitutionale care sa reflecte noua realitate.

Din ceea ce se vede cu ochiul liber, amendamentele constitutionale adoptate pana acum doar slabesc statul de drept si arunca momeli marunte ca sa aduca la vot o masa de votanti foarte conservatori ca sa se asigure cvorumul de vot, si el redus dupa o lege arbitrara.

E o Constitutie care e facuta cu dedicatia acapararii puterii totale in Romania de catre un grup de interese care vrea sa stea la fereala de rigorile legii si racoarea inchisorilor.

Marile pericole

Daca amendamentele curente or sa fie votate si acceptate in plen, ne putem astepta la urmatoarele efecte:

a. Uniunea Europeana deja s-a saturat de excesele constitutionale pe care Ungaria le-a introdus anul trecut (si care nici macar nu se apropie de ceea ce politicienii romani pregatesc acum), care mineaza democratia si statul de drept.

Daca Ungaria a scapat relativ ieftin, deoarece a fost prima tara cu derapaje antidemocratice, Romania nu mai scapa de sanctiuni, mai ales ca vine dupa o lovitura de stat parlamentara esuata doar vara trecuta.

Probabil de data asta sanctiunea va fi suspendarea din Uniunea Europeana, cu tot ce inseamna ea (suspendarea banilor europeni care si asa nu vin din cauza coruptiei, insa poate fi si afectarea dreptului de libera circulatie in UE pentru romani).

b. Bruma de investitori care astepta sa vada cum evolueaza Romania dupa lovitura de stat esuata de anul trecut o sa caute zari mai bune, iar alti investitori curent in Romania pot alege sa se mute in locuri mai prielnice pentru afaceri.

Deja cursul valutar arata leul curgand la vale si cu o Constitutie ciuntita leul poate ajunge usor la o paritate 5 lei la un euro sau mai rau, dupa modelul caderii forintului ungar dupa adoptarea amendamentelor constitutionale maghiare.

c. Toate realizarile anticoruptie care s-au facut pana acum or sa fie sterse cu buretele. O sa vedem presiuni foarte mari facute asupra procurorilor, membrilor CSM, judecatorilor de la CCR, judecatorilor de la curtea suprema, toti chemati sa dea seama de faptele lor in fata unor comisii parlamentare menite sa ingroape dosarele marilor corupti.

d. Nu in ultimul rand, exista un risc foarte mare de dictatura parlamentara si foarte posibil de dictatura personala. Fara un echilibru al puterilor in statul roman, vreun sef de partid foarte puternic ar putea profita de situatie si crea o dictatura personala prin intermediul Parlamentului care sa duca la abuzuri de libertati civile in gen sud-american. Romania nu are nevoie de asa ceva.

In consecinta, decat o schimbare constitutionala pe genunchi si slabirea statului de drept, mai bine nu se schimba Constitutia deloc. Deja e in pregatire o miscare sociala foarte puternica de vot negativ la schimbarile constitutionale, daca ele or sa traga Romania inapoi.

In conditiile in care USL se bucura doar de sprijinul a doar 24% din cetatenii cu drept de vot in Romania, o astfel de miscare are toate sansele sa si reuseasca.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#modificarea Constitutiei, #proiect Constitutie parlament, #amendamente Constitutie Antonescu , #constitutie