Jocul inept cu suveranitatea poporului (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 10 Iunie 2013, ora 12:07
4491 citiri
Jocul inept cu suveranitatea poporului (Opinii)

Dupa cate inteleg eu uitandu-ma spre iluminata noastra clasa politica, exista mai multe feluri de suveranitate a poporului, una obligatorie si una facultativa.

Cand e vorba sa convocam orice persoana in fata parlamentarilor, indiferent ca sunt procurori, judecatori, presedintele Inaltei Curti, este vorba despre exercitarea acestei suveranitati, dupa cum ne explica fostul ministru al Justitiei, sentatorul liberal Tudor Chiuariu.

"Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului roman prin intermediul caruia se exercita suveranitatea. Cetatenii vor avea un instrument ca sa-i puna pe reprezentantii lor sa ceara informatii si sa poate audia orice persoana din Romania", spune Tudor Chiuariu.

Asadar, suveranitatea aceasta sacrosancta poate aboli inclusiv separatia puterilor in stat, pentru ca asta se intampla atunci cand o putere in stat, in speta cea legislativa, capata asemenea atributii in raport cu o alta putere, in cazul de fata cea judecatoreasca.

Dar daca este asa, cum s-o face ca aceeasi suveranitate a poporului nu mai conteaza cand vine vorba despre referendumul din 2009, un referednum validat, deci cu prezenta de peste 50%. Atunci, o majoritate covarsitoare s-a pronuntat pentru un parlament unicameral care sa aiba cel mult 300 de parlamentari.

Constitutia spune ca referendumul este o expresie a suveranitatii poporului in egala masura cu organele sale alese: "Suveranitatea nationala apartine poporului roman, care o exercita prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice si corecte, precum si prin referendum."

Si atunci ma intreb si eu, cand e suveranitate si cand nu e, cand e poporul atotputernic si cand poate fi ignorat fara apasari?

Sigur, putem discuta daca in 2009 PSD a ales calea ce mai buna ignorand referendumul in speranta neindeplinirii conditiei de cvorum, in loc sa intre intr-o dezbatere serioasa pe aceasta tema. Putem discuta daca solutia unei camere superioare a regiunilor si o camera inferioara larg reprezentativa nu ar reprezenta o solutie mai adecvata contextului european.

Dar discutia ar fi tardiva. Poporul si-a exprimat suveranitatea in cel mai clar mod cu putinta. Indiferent daca impartasim acest punct de vedere sau nu, decizia trebuie respectata, pentru ca altfel punem in discutie insasi institutia referedumului si insasi suveranitatea invocata cu mare patos atunci cand e nevoie de ea.

In chestiuni esentiale dubla masura este extrem de toxica pentru ca ea arunca in derizoriu si demonetizeaza. Asa cum a fost demonetizata si golita de continut notiunea de patriotism.

Exista totusi un set de valori, de repere cu care nu ai voie sa te joci dupa cum iti dicteaza interesul momentului, sa le ignori sau sa le schimbi sensul dupa cum iti pica bine. Iar suveranitatea este una dintre ele. Si daca lucrurile vor ramane asa, este unul dintre motivele pentru care voi spune NU proiectului Constitutiei.

Citeste si:
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Europarlamentarul USR Dacian Cioloş va anunţa un nou proiect politic săptămâna viitoare, au declarat pentru News.ro surse apropiate fostului lider USR. Cioloș va fi urmat de maximum 10...
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Senatorul PNL Virgil Guran, ales vineri, 27 mai în funcția de vicepreședinte al partidului, a declarat în fața partidului modul în care îi aborda pe primarii care veneau la el să îi ceară...